Salut

Setge legal a la ciberincitació a l’anorèxia

El govern introduirà canvis en la llei de salut pública i en el Codi de Consum

Es pretén perseguir amb eficàcia l’apologia dels trastorns de la conducta alimentària

El govern va anunciar ahir la posada en marxa d’un seguit de mesures legals per combatre, de manera efectiva, els webs, blogs i xarxes socials que fan proselitisme dels trastorns alimentaris a internet i que, molt sovint, són la porta d’entrada dels adolescents a aquestes malalties. Segons va explicar la directora de l’Agència Catalana de Consum (ACC), Montserrat Ribera, el Departament d’Empresa i Coneixement i el de Salut estan treballant per dotar l’administració d’“eines legals” per combatre aquest fenomen a través de modificacions del la llei de salut pública, d’una banda, i del Codi de Consum, de l’altra.

Amb la primera, es pretén “poder perseguir els particulars que difonguin aquests continguts a internet”, mentre que amb el Codi de Consum s’anirà contra “les empreses que allotgen els webs, blogs i xarxes que fan apologia dels trastorns alimentaris amb continguts que inciten a l’anorèxia i la bulímia”.

Ribera va explicar que la legislació actual no conté cap referència explícita als delictes relacionats amb la incitació als trastorns alimentaris, per la qual cosa quan s’intenta perseguir aquestes pràctiques es topa sovint amb la prevalença del dret a la llibertat d’expressió. Amb les modificacions proposades, que dotaran la Generalitat de potestat sancionadora, es pretén donar més rellevància al dret a la salut, tal com fan altres legislacions com l’alemanya, i ser tant o més eficaços que amb les eines del Codi Penal.

L’anunci de les noves mesures, que es calcula que no es podran fer efectives abans d’almenys sis o set mesos a causa dels tràmits parlamentaris que cal seguir, es va fer en el marc de la reunió plenària de la taula de diàleg per a la prevenció dels trastorns de la conducta alimentària (TCA).

La directora de l’Associació Contra l’Anorèxia i la Bulímia (ACAB), Marta Voltas, va remarcar que que aquest tipus de trastorns són la tercera malaltia crònica entre les adolescents de les societats desenvolupades occidentals. Els pateixen prop d’un 5% de les noies i un 11% tenen un alt risc de caure-hi. A més, els experts alerten que hi ha indicis que està augmentant entre la població adulta. A Catalunya hi ha 28.000 adolescents i joves amb trastorns de la conducta alimentària i l’índex de mortalitat entre els casos d’anorèxia és d’un 10%, comptant-hi les víctimes dels efectes físics de la malaltia i els qui se suïciden.

La taula de diàleg ha aprovat una sèrie de pautes per ajudar a combatre aquestes malalties a famílies, educadors, metges i empreses, i ha posat l’èmfasi en el control d’internet. Els estudis mostren una creixent tendència a buscar continguts “no saludables” a la xarxa (ho fan un 60% dels pacients de centres de Catalunya i d’altres llocs de l’Estat) i la ignorància de les famílies, que en un 87% dels casos no saben que els seus fills buscaven aquest tipus d’informació.

LA XIFRA

87
per cent
de les famílies no saben que els seus fills busquen informació sobre els trastorns a internet.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia