Salut

Societat

Vaga d’ambulàncies amb amenaça de radicalitzar-se

Els sindicats critiquen l’immobilisme de l’empresa en el primer dia d’aturades

Denuncien l’incompliment dels serveis mínims i parlen de 70% de seguiment

Un centenar de pacients, afectats en el transport programat

El primer dia de vaga de les ambulàncies a les comarques de Girona i l’Alt Maresme –segons els sindicats, va tenir un seguiment del 70%– va estar marcat per les crítiques dels sindicats a causa de l’immobilisme de l’empresa adjudicatària, Transport Sanitari de Catalunya (TSC). Els sindicats van amenaçar amb radicalitzar la vaga, i convertir-la en indefinida de 24 hores durant tots els dies de la setmana, si l’empresa continua “enrocada” i no s’avé a negociar. En aquest sentit, dijous hi va haver una mediació d’última hora a Treball per intentar desbloquejar el conflicte, que va acabar sense acord i amb el primer dia d’aturades: 8 hores, cada divendres, de 6 a 10 del matí i de 2 a 6 de la tarda. “La vaga continua convocada indefinida cada divendres; si veiem que l’empresa i el Departament de Treball, Cat Salut i el SEM continuen així, potser les mesures seran diferents; ens plantegem convocar una vaga indefinida cada dia de la setmana i de 24 hores; esperem no haver-hi d’arribar i que qui té el poder actuï”, va manifestar el portaveu del comitè de vaga, Adolfo Martín, abans d’iniciar la marxa pel centre de Girona.

L’incompliment dels serveis mínims va ser una de les denúncies del comitè de vaga. El seu portaveu va assegurar que TSC no va respectar el percentatge fixat per Treball que era d’un 85%. Segons els sindicats, van garantir els trasllats urgents, però l’empresa els va obligar a fer gairebé tots aquells no urgents (com ara visites programades i tractaments). El comitè de vaga va denunciar que hi havia una ambulància fent servei que no complia “els requisits per estar al carrer” (seients trencats i no funcionava el motor).

Per la seva banda, el SEM va informar que la primera aturada del matí va tenir incidències en tres trasllats urgents: es van punxar les rodes de tres ambulàncies a Breda, Pineda i Anglès. Van recalcar, però, que les incidències es van resoldre i no van afectar els pacients. Sí que se’n va ressentir el transport no urgent, és a dir, els serveis programats com ara rehabilitacions i visites programades. Des del SEM van comptar 109 incidències: 80 en les aturades del matí i 29 en les de la tarda. Aquests pacients se’ls va haver de reubicar. També des del SEM van recalcar que els trasllats programats d’hemodiàlisi, quimioteràpia o radioteràpia es van fer.

La vaga va tenir el suport de la CUP. A més de la manifestació a Girona al migdia, es van muntar diferents piquets. A l’hospital Josep Trueta es van penjar pancartes reivindicatives a l’entrada. També es va fer una concentració, al vespre, a la sortida 9B del peatge de Maçanet de la Selva. Durant mitja hora es va tallar aleatòriament el pas de vehicles. El comitè de vaga manté les mobilitzacions per als propers dies, que inclouen una manifestació a Calella el 18 i una concentració a la rotonda d’accés a Blanes per l’N-II el 25.

LES FRASES

L’empresa no està complint els serveis mínims perquè està estipulat un 85% i estan fent el 100%
Ens estem plantejant convocar una vaga indefinida cada dia i de 24 hores; esperem no haver d’arribar-hi
Els trasllats per a tractaments d’hemodiàlisi, quimioteràpia o radioteràpia es fan
Adolfo Martín
PORTAVEU DEL COMITÈ DE VAGA

Un centenar de persones a la manifestació

El malestar dels treballadors es va palpar ahir en la manifestació que van convocar al migdia pel centre de Girona. La marxa, amb un centenar d’empleats i també familiars, va començar a les dotze del migdia a l’avinguda Ramon Folch, en direcció a la seu del govern de la Generalitat a la plaça Pompeu Fabra. La manifestació va transcórrer sense incidents destacats en una via important com és Jaume I, amb desplegament de la policia local per ordenar el trànsit. Amb pancartes en les quals es podia llegir “TSC Màfia” o “Lluita per una sanitat digna” o “Fora la privada del transport sanitari”, els participants a la marxa van realitzar diverses segudes al carrer Jaume I amb l’objectiu de visibilitzar la seva protesta. Sirenes i xiulets acompanyaven també les proclames dels manifestants amb crits de “Luna, fot el camp” [José Luis Luna és el director de recursos humans de l’adjudicatària Transport Sanitari de Catalunya (TSC)], “Manos arriba esto es un atraco” o “Comín dimissió”. També repartien fulls informatius als vianants on s’explicaven els motius de la vaga i el que exigeixen. Un cop arribats a la seu de la Generalitat, els manifestants van continuar les proclames i els xiulets i van demanar reunir-se amb el gerent de la Regió Sanitària de Girona, Miquel Carrera. En no rebre’ls, el van escridassar. Sostenen que la Generalitat també és responsable de la situació perquè consideren que l’adjudicació és la clau del problema. Al vespre, es van concentrar i van fer talls de trànsit a la sortida del peatge de Maçanet.

Demandes socials i no econòmiques

ACN

Els sindicats CCOO, STSG i Sindi.cat (la UGT se’n desmarca) són els convocants de la vaga. Després de mesos de queixes, han decidit tirar endavant les aturades, previstes cada divendres, com a mesura de pressió. Recorden que la seva reclamació “no és econòmica, sinó social”. “No volem diners, reclamem que l’empresa compleixi les pliques del concurs i garanteixi les condicions laborals”, va subratllar el portaveu del comitè de vaga, Adolfo Martín. Els tres sindicats denuncien que s’han trobat amb ambulàncies que no tenien les condicions adequades per treballar: “a 40 graus sense aire condicionat”, “hi ha rates i humitats” i “sense calefacció” a l’hivern. A més, denuncien que TSC no facilita la roba adequada.

Mobilitat geogràfica

Un dels aspectes en els quals l’empresa es manté “inamovible”, segons el comitè de vaga, té a veure amb els horaris de la jornada de treball i la mobilitat geogràfica. Denuncien que pretenen continuar aplicant els articles 40 i 41 de l’Estatut dels Treballadors. “Ja ho han fet tres vegades, i aquest setembre pretenen fer-ho un quart cop”, diu Martín. “TSC sosté que la reorganització és per motius econòmics, però nosaltres no hi estem d’acord; el que fa és amenaçar empleats amb enviar-los a treballar a 90 quilòmetres de casa, amb intenció que s’abaixin la categoria laboral”, va afirmar el portaveu del comitè de vaga. “I quan el treballador accepta, l’obliguen a fer les mateixes funcions que abans”, va afegir.

Els sindicats sostenen que “el problema de fons” deriva de l’adjudicació del concurs. “Quan TSC s’hi va presentar ja sabia quin era el cost de la plantilla, i tot i això va fer una oferta temerària d’1,4 milions d’euros per sota de la sortida del concurs; ja preparava el terreny per recuperar els diners amb baixades de sou i categoria als empleats”, va destacar Adolfo Martín.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Núria Escarpanter
Alcaldessa de Llançà (Junts)

“El pacte de govern és sòlid i es basa en la confiança”

Llançà

El Clúster de la Bioenergia de Catalunya celebra la II Nit de la Bioenergia: l’energia més circular i social

Bategen amb Maria Antònia Canals la plaça de davant l’institut Vicens Vives

girona

Tomben la moció per regular el lloguer estacional

BLANES

Camí de Mar, un projecte que enllaça Argeles amb Malgrat, per la costa

girona

La Fira d’Abril de Catalunya amplia l’aforament un 24%

Barcelona

El Mercat del Lleó tindrà més bona climatització abans de l’estiu

girona

El festival Tech&Play obre portes i espera 4.000 visitants

Barcelona
EDUCACIÓ

Mobilització de l’AFA de l’escola Camins a Banyoles

BANYOLES