Salut

Salut

Nova iniciativa solidària

Popets per a prematurs

Un projecte solidari demostra com pops fets de punt de ganxo calmen i aporten beneficis als nadons de les unitats neonatals

La idea va néixer l’any 2013 a Dinamarca, i s’ha estès arreu d’Europa

Fils per teixir amor i solidaritat, però també, calma i salut. Els nadons prematurs ingressats a la unitat neonatal de l’hospital Verge de la Cinta de Tortosa disposen d’un company de bressol: un pop. “Els posem a prop i, així, poden tocar el cap i els tentacles, que els recorda el cordó umbilical”, explica la neonatòloga de l’hospital, Sílvia Franch.

La iniciativa forma part del projecte solidari Noupops. La idea va néixer l’any 2013 a Dinamarca i s’ha anat estenent. A l’Estat espanyol ja hi ha gairebé 3.000 voluntaris. Són els encarregats de teixir els peluixos, fets de punt de ganxo amb llana de cotó 100% i que, després, s’envien a les unitats neonatals.

Segons diversos estudis, els popets poden aportar grans beneficis als nadons prematurs, més sensibles a l’entorn. Així, els petits identifiquen els tentacles com el cordó umbilical i, el fet d’aferrar-s’hi, els dona tranquil·litat i es calmen. També milloren la respiració i eviten que s’arrenquin els respiradors o les sondes, amb millors nivells d’oxigen a la sang. “Els nadons, quan estan a dins de l’úter i neixen, una de les coses que més els agrada és sentir-se sense límits”, explica Franch.

A la capital del Baix Ebre n’arriben una quinzena cada mes, amb unes condicions molt específiques. Tenen 8 tentacles i no poden superar els 22 centímetres de llarg, sense picarols o botons. També s’han de poder rentar a 60 graus, amb el punt ben premsat. A Tortosa, els lliura Noupops a Tarragona, una associació sense ànim de lucre que gestiona tot el procés d’elaboració.

Des de fa uns anys l’Institut Català de la Salut (ICS) ha impulsat una atenció integral dels nadons prematurs als hospitals amb unitat de nounats, amb l’objectiu de situar el nadó i la família al centre del sistema sanitari. En aquest sentit, es potencia un assessorament i cura del desenvolupament individualitzat del nounat. Per això, també s’incideix en la formació dels professionals.

Entre altres aspectes, hi ha habilitat un espai per facilitar l’estada dels pares al costat dels fills, establir el contacte pell amb pell i col·laborar activament amb els professionals sanitaris en la cura dels nadons.

Alletament matern

El programa també té en compte la importància de l’alletament matern, que es promou des dels hospitals. A Catalunya es calcula que cada dia neixen dos nadons prematurs extrems. Són nens que pesen menys d’1,5 quilos o que neixen abans de les 32 setmanes de gestació i que en la majoria dels casos no poden ser alletats per la seva mare.

Des de la creació del Banc de Llet Materna de Catalunya, més de 300 nens que han nascut de manera prematura a la demarcació de Tarragona s’han beneficiat de la llet que més de 2.500 mares han donat de manera altruista. A la capital del Baix Ebre hi ha uns 1.200 parts cada any. Un 90% de mares són donades d’alta fent alletament matern.

La iniciativa dels popets solidaris ha estat ben rebuda pels pares i per les famílies. “La mare també se’l posa a prop i, així, agafa l’olor, i als nadons els agrada molt, perquè noten el contacte i senten l’olor de la mare.” L’acompanyament va més enllà de l’estada a l’hospital ja que, un cop surten, s’emporten el popet amb ells.

Donacions
L’associació sense ànim de lucre Noupops Tarragona és l’entitat que gestiona tot el procés d’elaboració i els controls de qualitat.
3.000
voluntaris
són els que ja té la iniciativa solidària a l’Estat espanyol.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia