Salut

Obriran un hospital de dia d’oncologia a Manresa

Althaia ha creat una unitat de mecenatge per recaptar fons per al projecte, que es vol inaugurar el 2018 i que té un pressupost de dos milions

Tres usuaris dels serveis oncològics han participat en el disseny de la nova planta

Manresa preveu obrir un nou hospital de dia d’oncologia el 2018. Estarà situat a la planta 0 de l’antic hospital de Sant Joan de Déu, ara tancada i en desús. Actualment, una part de l’antic centre ja es destina a aquest servei, però els responsables d’Althaia asseguren que ha quedat petita –ja que ha crescut la incidència del càncer– i que els pacients necessiten un espai més ampli i confortable.

Els serveis d’oncologia d’Althaia atenen avui dia bona part de la població de la Catalunya Central. L’hospital de Manresa té una àrea de referència d’unes 250.000 persones, el gruix de les quals, unes 200.000, són del Bages (174.381), el Moianès (13.209) i el Solsonès (13.313), segons dades del 2016. A més, professionals d’Althaia també col·laboren amb els serveis mèdics del Berguedà i la Cerdanya per a determinats tractaments. L’Anoia i Osona tenen unitat pròpia d’oncologia, però alguns dels serveis són compartits amb Manresa, com ara la psicooncologia o la cirurgia estètica reparadora. L’any passat van passar per l’hospital de dia de Manresa 8.840 pacients.

Unitat de mecenatge

Per construir el nou hospital de dia calen dos milions d’euros. Althaia ha creat enguany una unitat de participació i mecenatge que té com a objectiu recaptar fons per a aquest projecte, principalment, i més endavant per a noves iniciatives, a través de la col·laboració de particulars, empreses i entitats.

Antònia Raich, cap de la nova unitat, explica que l’hospital de dia d’oncologia és el centre en què “pivota tot l’abordatge del tractament del càncer”. Els malalts, només adults, hi van durant el dia a fer-se els tractaments, com és la quimioteràpia, sense necessitat de quedar-se ingressats. Quan acaben el tractament –algunes sessions poden durar entre cinc i sis hores–, poden marxar a casa.

“Fa anys que existeix aquest servei, però ens ha quedat petit. Volem fer un hospital de dia que tingui un plus de confort, calidesa i benestar. Entenem que les malalties oncològiques afecten molt l’estat d’ànim de la persona i sabem que rebre el tractament en un entorn de calidesa i intimitat afavoreix el sistema immunitari de la malaltia i millora l’evolució del pacient”, detalla Raich, que assenyala que cada cop hi ha més estudis de les neurociències que demostren que hi ha una capacitat d’autoreparació del propi cervell que influeix en la malaltia. Raich, que és psicòloga, puntualitza que el fet de tenir un estat d’ànim positiu “no et pot curar, però sí que farà que un tractament funcioni més o menys, o que els símptomes adversos siguin uns o altres, per exemple. En cas de tumors malignes sense solució, no hi ha res a fer per molt optimista que siguis. Però quan tens un 50% de possibilitats, l’estat d’ànim ajuda moltíssim”, remarca la doctora.

Humanització de l’espai

Actualment, l’hospital de dia d’oncologia de Manresa és un espai que té diverses limitacions. La més important i més incòmoda per als pacients, segons Raich, és que les lliteres i les butaques on es fan els tractaments estan una a tocar de l’altra. Els malalts no tenen gens d’intimitat: “A vegades va bé perquè parlen entre ells i comparteixen experiències, però d’altres és complicat. La quimioteràpia sovint provoca vòmits, les converses amb els metges no sempre són agradables... Necessiten més intimitat”, conclou.

Amb la reforma de la planta 0 de l’antic hospital, on hi havia situada la unitat de cures intensives (UCI), es passarà dels 231 m² que té l’actual hospital de dia a 824 m²; això comportarà que cada pacient tingui de mitjana 31 m², contra els 9 m² de què disposa ara; també s’incrementarà el nombre de llits (de 8 a 10) i de butaques (de 12 a 19). Un altre dels canvis destacats és que hi haurà llum natural; ara, en canvi, l’espai on està situat l’hospital de dia no té cap finestra.

En el disseny del nou hospital també hi han participat usuaris. Es tracta de tres persones malaltes de càncer que han rebut quimioteràpia el darrer any i que han compartit amb els dissenyadors quines són les necessitats dels pacients que passen per aquí cada dia. Un dels motius de queixa més habituals és la foscor: “Molts malalts ens ho diuen, que és una llàstima que no puguin apreciar les vistes que té l’hospital de Sant Joan de Déu a Montserrat”, explica Raich.

És una de les idees que van traslladar als dissenyadors, així que el nou centre es construirà amb referències a aquests paisatges: les separacions entre espais seran panells de fusta que simularan l’orografia de la comarca i els colors de les parets seran els de la posta de sol que es veu des del parc de l’Agulla, mirant cap a Montserrat. Raich assegura que el resultat de la participació dels pacients ha estat molt satisfactori i que a partir d’ara es vol tenir en compte la seva opinió en la resta d’iniciatives que lideri la nova unitat de participació i mecenatge.

Abordatge integral

La Fundació Althaia porta a terme un model d’atenció integrada del pacient oncològic que inclou no només els aspectes mèdics –com és el servei d’urgències de dia, durant 12 hores–, sinó també una sèrie de serveis complementaris que tenen en compte aspectes psicològics i emocionals.

Entre d’altres, els pacients disposen d’un servei de psicooncologia, atenció a l’estètica –voluntaris que tracten, per exemple, problemes de sequedat de la pell–, assessorament alimentari o fisioterapeutes que organitzen marxes nòrdiques, entre d’altres, un exercici que “va molt bé per a la rehabilitació de dones que han tingut càncer de mama i se’ls ha fet un buidat axil·lar”, diu Raich.

LES XIFRES

8.840
persones van ser ateses
l’any passat a l’hospital de dia d’oncologia d’Althaia
31
metres quadrats tindrà cada pacient al nou
hospital, mentre que, ara, només disposa de 9 m²


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia