Salut

sanitat

L’hospital de Mataró crea una pròtesi per al fèmur

L’implant, que es cargola directament a l’os, millora la mobilitat, l’autonomia i la sensibilitat dels pacients quan caminen

El projecte es troba actualment en una avançada fase d’assaig clínic

El servei de rehabilitació de l’hospital de Mataró ha ideat un tipus de pròtesi per a persones amb la cama amputada per sobre del genoll. El dispositiu es cargola directament al fèmur a través d’un implant a l’os que sobresurt del monyó per connectar amb la cama ortopèdica. L’implant permet als pacients prescindir de l’encaix convencional exterior que s’agafa al monyó de la cama, eliminant així tots els problemes associats a aquest tipus de pròtesis, com ara la sudoració, els dolors o els desajustos en la fixació de la peça. A més, la nova tècnica dota els pacients d’una major mobilitat, autonomia i, sobretot sensibilitat. “Quan camines reps l’impacte directament al fèmur i saps si el que estàs trepitjant és gespa, sorra o asfalt”, explica a l’ACN Neus Pujolar, una de les pacients que s’han sotmès a la prova pilot d’aquest nou enginy.

Ester Muela, una altra de les primeres persones candidates a tenir el dispositiu, assenyala que fa dos anys que el porta i que el primer dia que l’hi van col·locar es va “emocionar”, perquè després de nou anys amputada va tornar a sentir el seu fèmur. “Vaig notar corrent per tota la cama i va ser molt emocionant”, recorda. L’enginy ha estat creat per un equip de l’hospital de Mataró i desenvolupat per l’empresa valenciana Tequir. Ara el projecte està en la fase d’assaig clínic, però els primers resultats són esperonadors i els responsables de rehabilitació del centre esperen que aviat es pugui incloure en el sistema públic de salut. El cap del servei de rehabilitació, Lluís Guirao, detalla que el nou implant millora el confort de l’encaix de la pròtesi i disminueix la transferència de càrrega directa a l’os, dota el pacient d’un major control de la pròpia pròtesi i dels malucs i, com indiquen els pacients, augmenta la sensibilitat.

LA FRASE

Quan camines reps l’impacte directament al fèmur i saps si el que estàs trepitjant és gespa, sorra o asfalt
Neus Pujolar
pacient

Una patologia que anirà en augment

Fonts de l’hospital avisen que la majoria d’amputacions al fèmur als països desenvolupats són conseqüència de malalties vasculars i es calcula que l’any 2050 se’n duplicaran els casos. L’hospital maresmenc és ara un dels quatre centre del món que implanten pròtesis connectades directament al fèmur. A Catalunya, segons dades del CatSalut, el nombre d’amputacions practicades va passar de 442 el 2015 a 633 l’any passat, el que significa un increment d’un 43%. Pel que fa a les de cama per sobre del genoll, es va passar de 64 el 2015 a 99 el 2016.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia