Salut

Societat

L’accés a la feina per als malalts mentals, limitat

Commemoració, el 7 d’octubre a Girona, del Dia Mundial de la Salut Mental

Tot i estar demostrat que el treball és una eina terapèutica important en el procés de rehabilitació psicosocial de les persones amb trastorn mental, són poques les que accedeixen al mercat de treball. El 84% de les persones amb certificat de discapacitat legalment reconegut associat a una qüestió de salut mental no tenen feina, segons dades de l’INE del 2014. D’acord amb aquest mateix informe, publicat el 2015, només 267.200 persones amb discapacitat per trastorn mental i en edat de treballar (16-46 anys) estan laboralment actives. El trastorn mental és el tipus de discapacitat que registra la taxa més baixa d’ocupació (15,8%), seguida de la discapacitat intel·lectual (17,4%) i molt per sota de la discapacitat auditiva (44,6%) i la visual (33,6%). Núria Martínez, gerent de la Fundació Drissa, que es dedica a la inserció laboral de persones amb trastorn mental, afirma que “la inserció laboral d’aquest col·lectiu és un dels grans reptes pendents de resoldre, com a país i també com a societat”. I hi afegeix que, si bé en els darrers anys hi ha una major sensibilització sobre el tema, “manca una posició clara sobre com donar resposta a aquesta necessitat”.

D’altra banda, les conseqüències i els costos dels problemes de salut mental en el lloc de treball afecten bona part de les organitzacions i els treballadors. A Catalunya, el darrer trimestre del 2016 es van notificar 155 casos al sistema de vigilància de malalties relacionades amb el treball, segons dades de l’Agència de Salut Pública. La patologia més notificada va ser de tipus ansiosodepressiva, amb 74,8% dels casos, dels quals gairebé dues terceres parts van afectar dones. El dia 7 d’octubre, Girona serà escenari de l’acte central de la commemoració del Dia Mundial de la Salut Mental a Catalunya. Però des del dia 3 d’octubre i fins al 10 se celebrarà una setmana d’actes arreu de la demarcació. El programa, organitzat per Salut Mental Catalunya, l’Associació Família i Salut Mental de Girona i comarques, l’IAS, la Fundació Drissa i la Fundació Tutelar, té com a objectiu avançar en un model d’atenció comunitari, del qual la Xarxa de Salut Mental i Addiccions de Girona és un referent internacional.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

MEDI AMBIENT

El fiscal demana presó per a tres directius de Dictesa per l’incendi de la planta de Montornès

BARCELONA
educació

Niubó promet abordar l’“infrafinançament” de la pública però també de la concertada

barcelona
societat

Martínez promet 6.000 noves places a centres de dia

barcelona
llengua

Recurs al TC de les famílies de l’escola de Canet reclamant que se’ls garanteixi l’immersió

barcelona
salut

Salut incorpora la prova de detecció del virus del papil·loma humà al Barcelonès Nord i Maresme i al Vallès Oriental

BARCELONA
infraestructures

L’estació del Nord de Barcelona es remodela i queda tota a planta baixa

barcelona
Serveis

Reforcen la cobertura 5G al litoral de Barcelona coincidint amb la Copa Amèrica

BARCELONA

Un marcador diferencia entre celiaquia i sensibilitat al gluten

Terrassa
SOCIETAT

L’ACA estudiarà com reduir el risc d’inundació del Monestir de Montserrat

Monistrol de Montserrat