Salut

Cada any hi ha 405 nous casos de càncer de mama

Representen un 28% de tots els tumors que es diagnostiquen a les gironines

A través del programa de cribratge, l’any passat es van detectar precoçment 91 casos de càncer de mama

El càncer de mama és el càncer més freqüent en les dones de Catalunya. Cada any, a la regió sanitària de Girona, es diagnostiquen 405 casos nous, que representen un 28% de tots els tumors diagnosticats a les gironines. La incidència d’aquest tumor a Catalunya és similar a la resta de països del sud d’Europa i inferior a la dels països del nord o oest d’Europa. La supervivència a cinc anys de les dones diagnosticades de càncer de mama se situa en un 85% en l’últim període analitzat a Catalunya. Una supervivència similar a la dels països europeus amb millor supervivència.

Tot i aquestes bones xifres de supervivència, el càncer de mama causa la mort de 98 dones cada any a la regió sanitària de Girona. El Departament de Salut destaca, però, que la mortalitat per aquest tumor disminueix un 2,6% cada any com a conseqüència de les millores en els tractaments i del programa de detecció precoç d’aquest tumor. En aquest sentit, l’any 2016 van participar en aquest programa mitjançant mamografia 27.476 gironines. D’aquestes, 4.510 van participar-hi per primera vegada i les altres 22.966 ja havien participat en invitacions anteriors. Per mitjà d’aquest programa es van detectar 91 casos de càncer. Des que l’any 2001 es va posar en marxa, a la regió sanitària de Girona, amb aquest pla s’han detectat un total de 1.568 casos de càncer de mama.

Salut va donar a conèixer ahir aquestes dades amb motiu del Dia Mundial Contra el Càncer de Mama que a la demarcació de Girona es va commemorar amb diversos actes. A Girona, la Fundació Oncolliga va fer a l’hotel Carlemany la xerrada Dieta, exercici i càncer de mama. A Vilafant, el grup intersectorial de salut comunitària de l’ABS va mostrar el seu compromís de treballar plegats en la lluita contra el càncer de mama amb una acció conjunta: una foto de tot el grup vestits de color rosa. A més, per a aquest trimestre han organitzat tallers i xerrades.

LA XIFRA

98
morts
es registren cada any a la regió sanitària de Girona a causa del càncer de mama, el més freqüent entre dones.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia