Salut

Salut

Un 10% dels viatgers podrien tenir una malaltia importada

Cada any es declaren una quarantena de casos de malària a la regió sanitària, tots importats

Els experts insisteixen en la importància de la prevenció

Els afectats no han fet la profilaxi o no l’han seguit bé

L’increment del nombre de viatges a països en via de desenvolupament, bé per motius laborals, per fer turisme o per participar en projectes de cooperació internacional, així com la immigració que hi ha a Catalunya procedent d’aquests països, ha fet proliferar la presència de malalties importades. El cap de la unitat de salut internacional de Salt, el doctor Ramon Dalmau, sosté que un de cada deu viatgers corre el risc de tornar amb una malaltia importada. I, en aquesta línia, la doctora Cristina Soler, del servei de medicina interna de l’hospital Santa Caterina de Salt i experta en medicina tropical, explica que, si bé les més freqüents són patologies conegudes i de caràcter lleu com ara les diarrees produïdes pel bacteri Escherichia coli i les afeccions cutànies, també hi ha malalties greus com, per exemple, la malària, una patologia que, segons coincideixen a destacar els doctors Soler i Dalmau, es pot prevenir en la majoria dels casos si se segueixen els consells i el tractament profilàctic que proposa la unitat de salut internacional de Salt, on s’informa sobre els brots epidèmics que hi ha als països que es volen visitar. A la regió sanitària de Girona es declaren cada any, des del 2012, una quarantena de casos de malària, i tots són importats. La majoria es donen en immigrants residents procedents de països endèmics (de l’Àfrica subsahariana, Gàmbia, el Senegal i Mali) que viatgen al seu país i en nens de pares immigrants que van als països d’origen. I també hi ha alguns casos d’autòctons (tres o quatre a l’any) que viatgen, per fer turisme o per motius laborals, a països on la malària és endèmica. La majoria de vegades, els afectats no han fet quimioprofilaxi o bé l’han fet de manera incorrecta. La doctora Soler explica que, dos anys després de viure a l’estranger, les persones immigrades han perdut la semiimmunitat, de manera que, si no segueixen les mesures de profilaxi, corren el risc de contraure la malaltia en una forma virulenta. “És una malaltia que té un cost sanitari important: l’afectat normalment requereix ingrés hospitalari”, exposa la doctora Soler, que insisteix en la importància d’acudir als centres de salut internacional per rebre un assessorament correcte i minimitzar els riscos. L’any passat, la unitat de salut internacional de Salt va registrar 6.783 visites, un 11% més que l’any anterior.

104
casos
de tuberculosi es van declarar el 2016. El nombre ha baixat des del 2012, quan n’hi va haver 115.

LES XIFRES

43
casos
de malària es van diagnosticar l’any passat a la regió sanitària de Girona. El 2014, n’hi va haver 21.
6.783
visites
va registrar l’any passat la unitat de salut internacional de Salt, un 11% més que el 2015.

Sessió oberta de La Marató el dia 21

N.A

Un any més, sota el paraigua del Departament de Salut, l’ICS Girona, l’IAS, l’Idibgi i la UdG, s’ha organitzat un cicle de conferències i activitats de sensibilització sobre les malalties infeccioses, el tema de La Marató de TV3 aquest any. Dimarts, a les sis de la tarda, a la biblioteca Carles Rahola, tindrà lloc la primera sessió oberta a la ciutadania, que precisament es titula Les malalties tropicals importades i l’atenció al viatger. La xerrada anirà a càrrec de la doctora Cristina Soler i el doctor Ramon Dalmau. Parlaran de les malalties que es transmeten a través de picades d’insectes. Els actes continuaran el dia 28, amb una xerrada sobre una altra malaltia infecciosa, Hepatitis C: l’eradicació és possible. La conferència, que anirà a càrrec de la doctora Carme López, metgessa adjunta del servei d’aparell digestiu de l’hospital Josep Trueta, es farà a la sala d’actes del Santa Caterina a dos quarts de dues de la tarda. I el dia 14 de desembre es clourà aquest cicle amb una xerrada sobre la vacunació.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

L’AENTEG trasllada la seva seu i estrena identitat corporativa

GIRONA
SOCIETAT

Trànsit preveu que 460.000 cotxes sortiran de l’àrea de Barcelona en un pont de la Mercè marcat per la pluja

BARCELONA
ciència

La UB i el VHIR s’alien per crear pell humana bioimpresa

Barcelona

L’Ajuntament fomentarà la salut i la mobilitat sostenible a la Sea Otter

GIRONA

Reparen el passadís i el vestíbul d’entrada de l’Escola Montjuïc

GIRONA

Parc Tramuntana vol impulsar la col·laboració amb els empresaris gironins

Girona

La Cambra de la Propietat defensa els contractes d’habitatge de temporada

GIRONA
Societat

Troben a Cervera una nova espècie de planta fòssil de la família de la vinya

Cervera
medi ambient

Argentona vol reduir a la meitat la població de coloms

Argentona