Salut

Societat

El COMG celebrarà els seus 120 anys el 2018

Un cicle de conferències adreçat a tota la població i l’edició de dos llibres, actes principals de la commemoració

El Col·legi Oficial de Metges de Girona (COMG) celebrarà l’any que ve el 120 aniversari de la seva posada en marxa, el 18 de juliol del 1898. Aquesta institució, que aplega en aquests moments 2.800 col·legiats, la meitat del quals són dones, ha programat per al primer semestre de l’any un programa d’actes commemoratiu. La primera activitat constarà d’un cicle de conferències col·loqui sobre salut adreçades a tota la població a càrrec de Josep Maria Mainat, Valentí Fuster i Toni Massanés. Amb el títol Medicina i tecnologia, una revolució imparable, Mainat, productor de televisió i autor del llibre Ciència optimista, parlarà el 25 de gener, a les set de la tarda, a l’Espai Caixa de Girona, sobre com la medicina i la tecnologia van cada cop més de bracet per revolucionar l’atenció sanitària. El cardiòleg Valentí Fuster parlarà el 8 de febrer, a les vuit del vespre, al mateix espai, sobre el foment dels hàbits saludables. I amb el títol Menjar, plaer i salut, Toni Massanés, director de la Fundació Alícia, tractarà, el 22 de març, a les set de la tarda, al mateix lloc, de la introducció del coneixement científic en la cuina. Totes les ponències seran gratuïtes, però caldrà fer una inscripció prèvia a través del web que el COMG ha creat amb motiu d’aquest esdeveniment, que és www.comg120anys.cat.

D’altra banda, el col·legi de metges editarà un llibre sobre la història dels centres sanitaris de les comarques de Girona des del segle XVII fins a l’actualitat. El llibre Centres sanitaris de Girona i província es donarà a conèixer amb motiu de la diada de Sant Jordi del 2018. A més, reeditarà un llibre biogràfic del primer president de l’entitat, el doctor Josep Pascual i Prats, que portarà el mateix nom del metge. Aquest llibre servirà per homenatjar el doctor Pascual, que va ser l’impulsor del naixement de l’entitat i va liderar el col·lectiu mèdic durant 25 anys, des del 1898 fins al 1923.

El caràcter pioner del Col·legi de Metges de Girona

El president del col·legi de metges, Josep Vilaplana, va destacar ahir, en l’acte de presentació dels actes commemoratius del 120è aniversari, que aquesta institució té el seu embrió en la creació, l’any 1894, del sindicat de metges gironí. Segons va destacar, va ser el primer organisme professional de caràcter mèdic de l’Estat espanyol. I quatre anys després, com a conseqüència de la instauració obligatòria de la col·legiació mèdica, va tenir lloc a Girona, el 18 de juliol del 1898, la reunió general extraordinària del sindicat de metges, que va passar a anomenar-se Col·legi Oficial de Metges de Girona. L’any 1898 no hi havia cap dona col·legiada. La primera col·legiada va ser la doctora Cecília Martín i Gratacós, que ho va esdevenir el 1929. L’entitat ha canviat de seu en diverses ocasions dins de la ciutat de Girona i ha tingut tretze presidents. Defensar la professió mèdica i contribuir a la millora de la salut de la ciutadania són els dos objectius amb què va néixer la institució i que manté en l’actualitat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Serveis

Reforcen la cobertura 5G al litoral de Barcelona coincidint amb la Copa Amèrica

BARCELONA

Un marcador diferencia entre celiaquia i sensibilitat al gluten

Terrassa
SOCIETAT

L’ACA estudiarà com reduir el risc d’inundació del Monestir de Montserrat

Monistrol de Montserrat
ECONOMIA

Màxim recàrrec turístic a partir d’octubre: 4 euros per persona i nit

BARCELONA

Un estudi vincula mala salut i deteriorament emocional durant la pandèmia

GIRONA
salut

La barreja d’esport i música, per lluitar contra l’estigma de les malalties mentals, aterra al Berguedà

Olvan

El museu que més vocacions científiques genera està de celebració

Barcelona

La UE fixa el rumb cap a una IA a dues velocitats

Barcelona
salut

Prova pilot per tractar trastorns alimentaris amb realitat virtual

Tarragona