Salut

Salut

La infermeria vol menys càrrega de treball i més sou

Una de cada tres infermeres gironines està en situació de risc de desenvolupar problemes de salut mental

La disminució de la càrrega de treball i la recuperació del poder adquisitiu d’abans de les retallades. Aquestes són dues de les reivindicacions que va formular ahir el col·lectiu d’infermeria de les comarques gironines, format per 3.500 professionals, durant l’acte de presentació de l’estudi Salut, estils de vida i condicions de treball de les infermeres i infermers de Catalunya a la seu del Col·legi Oficial d’Infermeres/rs de Girona (Codigi). I és que, segons va exposar ahir Assumpció Guixeras, infermera de treball, del servei de prevenció de l’ICS a Girona, les condicions actuals de treball que ha de suportar el col·lectiu, amb pacients molt més complexos que anys enrere, juntament amb la pèrdua de poder adquisitiu que han comportat les retallades, han situat al col·lectiu en una situació professional i vital molt complicada. En aquest sentit, l’estudi posa en relleu que aquest col·lectiu presenta un major risc de desenvolupar problemes de salut mental (un 35,6%), com ara trastorns depressius, afectius, d’angoixa o d’ansietat, molt per sobre d’altres professionals de la salut (18%-20%) i de la població general (9,7%). “Les retallades s’han notat especialment en el sector públic. I aquestes acaben repercutint en la cura de la pròpia salut”, va manifestar Guixeras, com a portaveu del col·lectiu. La recuperació de les ajudes socials i la reducció dels torns de guàrdia són altres mesures que poden beneficiar el col·lectiu.

LES XIFRES

3.500
infermeres
hi ha a les comarques gironines. La precarietat laboral afecta un 27% del col·lectiu.
35,6
per cent
estan en una situació de risc de desenvolupar problemes de salut mental, com ara angoixa i depressió.

“Patiment psicològic”

La degana del Consell de Col·legis d’ Infermeres de Catalunya, Núria Cuxart, va qualificar ahir de “patiment psicològic” l’estat de salut mental que predomina entre el col·lectiu. Cuxart va presentar l’estudi, elaborat per la Fundació Galatea, a la seu del col·legi professional a Girona. Entre els assistents a la presentació, van cridar especialment l’atenció les dades relatives al consum d’alcohol i tabac entre el col·lectiu, superior a d’altres professionals sanitaris. “En aquest cas, l’estil de vida està molt relacionat amb les condicions de treball”, va raonar Cuxart.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia