Salut

Lleuger descens en l’espera per a operacions i diagnòstics

Salut assegura que el pla de xoc impulsat l’abril del 2017 ha aconseguit reduir les llistes tant en intervencions com en les consultes externes i les proves

Les intervencions s’han avançat un mes

L’abril del 2016 el conseller de Salut, Antoni Comín, va presentar un ambiciós pla de xoc per reduir les llistes d’espera. Els compromisos eren múltiples. Rebaixar en un 50% el temps d’espera tant per a les proves diagnòstiques com per a les primeres visites a consultes externes i reduir un 10% el nombre de pacients que esperen una intervenció quirúrgica. Tot pendent de l’aprovació dels pressupostos. Finalment, els comptes no es van aprovar i el pla de xoc no es va poder començar a implantar fins a un any més tard amb una partida inferior a la pressupostada en un primer moment: 57 milions d’euros addicionals per incrementar l’activitat tant en les operacions com en les proves diagnòstiques i les consultes externes.

Dijous hi ha una mobilització general a tot l’Estat, i Catalunya no és cap excepció, en favor de la sanitat pública i en contra de les llistes d’espera. Rebel·lió Bellvitge, Resistència Clínic, Acampada Mar..., entitats que fa anys que denuncien les retallades, s’han tornat a aixecar per expressar la seva protesta i han recordat que el temps d’espera a Catalunya dobla o triplica, en algunes especialitats, el d’altres comunitats autònomes. El Departament de Salut no ha volgut esperar que es complexi el primer any per fer balanç del pla de xoc. Tres mesos abans, ja ha avançat les dades de millora, tot i que encara lluny dels ambiciosos compromisos assumits per Comín.

“Tot i que la planificació operativa del pla de xoc preveu l’avaluació del seu impacte als 12 mesos del seu desplegament, al mes de desembre, amb només 9 mesos d’implantació, els resultats preliminars són positius i van en la direcció esperada”, indica explícitament el comunicat que va fer públic ahir el Departament de Salut. D’acord amb aquest comunicat, el temps mitjà d’espera per a una intervenció quirúrgica, que a finals del 2016 era de 170 dies, ha estat de 144 dies a finals del 2017. Això vol dir que com a terme mitjà les operacions s’han avançat 26 dies, segons Salut, que assegura que cada cop hi ha menys pacients fora del termini de referència, que són entre 180 dies i un any, segons les operacions. En aquest sentit, una de les reduccions més importants s’ha donat en les pròtesis de genolls, que han passat de 171 a 116 dies d’espera. Però la llista d’espera quirúrgica, que segons el pla de xoc hauria de disminuir un 10%, només ha baixat, en termes globals, en 1.019 persones, la qual cosa representa una rebaixa que no arriba al 0,7%.

Pel que fa a les visites a l’especialista, Salut diu que s’ha aconseguit rebaixar un 25% el temps d’espera per visitar l’especialista –de 152 dies de mitjana a 114– i un 21% els retards per a proves diagnòstiques –de 85 dies a 67–. A la part alta de la llista es troben les especialitats de traumatologia, oftalmologia i dermatologia. En els dos primers casos, però, encara no s’ha aconseguit reduir el temps d’espera per sota dels tres mesos, que és el termini que es pren com a referència. Les primeres visites s’estan donant encara per a tres mesos en traumatologia i quatre en oftalmologia. I, tot i els avenços, hi ha especialitats, com l’al·lergologia, en què l’espera és encara de set mesos.

Pel que fa a les proves mèdiques diagnòstiques, s’ha reduït el temps d’espera en les colonoscòpies, de 98 dies a 72; les mamografies, de 110 dies a 70, o les ecografies de cor, que han passat de 99 dies d’espera a 74.

El pla de xoc del departament s’ha centrat en deu procediments quirúrgics que va considerar prioritaris. Segons Salut, així com en la resta d’intervencions l’activitat ha augmentat respecte al 2016 un 6,5%, en el cas dels deu procediments prioritzats l’increment ha estat del 12,7%. L’any 2017 es van fer un total de 6.491 intervencions més que l’any 2016.

LES XIFRES

0,7
per cent
és el que s’ha reduït la llista d’espera quirúrgica. El pla de xoc parlava del 10%
26
dies
és el temps mitjà que s’han aconseguit avançar les operacions

Pròtesi de genoll, 55 dies de millora mitjana

Les pròtesis de genoll són, segons Salut, el procediment quirúrgic que aconsegueix la millora més destacada, amb un 82,5% dels pacients dins del termini font del 66% de l’any 2016. Pel que fa a les resta d’intervencions, Salut destaca que cataractes i pròtesis de maluc també han estat procediments que han aconseguit una millora destacada.

El Departament de Salut també ha destacat que tots els pacients que estan pendents d’una cirurgia cardíaca esperen 90 dies o menys i que més del 99% dels que esperen per a intervencions oncològiques estan també dins del termini. De totes maneres, també en especialitats hi ha diferències en funció de l’hospital on s’ha de fer la intervenció. En el cas de les pròtesid de genoll, per exemple, a Can Ruti, el temps d’espera és de 56 dies, mentre que al Sagrat Cor són 252.

Però, tot i que s’ha reduït en quasi dos mesos (55 dies) el temps d’espera mitjà –de 171 el desembre del 2016 s’ha passat a 116 a finals del 2017– el temps mitjà continua estant per sobre dels 90 dies que fixa el període de referència.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Societat

Acord per ampliar el festival Roses de Reus

Reus
FIGUERES

Restauraran la façana i els elements patrimonials del Teatre el Jardí

FIGUERES
Urbanisme

Rebategen carrers de Sarrià per denunciar la destrucció dels jardins de Can Raventós

Barcelona
societat

Barcelona vol limitar l’horari d’obertura a l’entorn del carrer Tuset

barcelona
BADALONA

Els usuaris de Can Bofí Vell, condemnats a viure de nou al carrer

BADALONA
Albanyà

Bassegoda recupera el sant Miquel vandalitzat fa més de 20 anys

Albanyà
infraestructures

Posen en marxa els ascensors de l’estació de Mollet Sant Fost

MOLLET DEL VALLÈS
SALT

Els patinets han estat involucrats en una vintena d’accidents els últims sis mesos

SALT
GIRONA

L’Ajuntament instal·larà llums LED a l’entorn de les Hortes de Santa Eugènia

GIRONA