Salut

medi ambient

Instal·laran una planta de desnitrificació a Orriols

El nucli del municipi de Bàscara té problemes de nitrats des de fa anys i l’Ajuntament gairebé té a punt el projecte

El consistori disposarà d’una subvenció de 140.000 euros concedida des de l’ACA

El nucli d’Orriols, al municipi de Bàscara, té problemes d’índexs alts de nitrats a l’aigua d’aixeta des de fa molts anys. El problema és endèmic i no es preveu cap canvi substancial al punt de captació. Per això, la solució adoptada des de l’Ajuntament actual és iniciar un procés per instal·lar una planta desnitrificadora que permeti rebaixar substancial els índexs de nitrats fins reconvertir l’aigua en potable.

L’alcalde de Bàscara, Narcís Saurina, està convençut que el problema no té cap més solució ara mateix que la planta. “A Orriols, aquest problema és endèmic i no sembla que es pugui solucionar sense planta. A la zona hi ha granges, però el problema –especifica– no és d’ara. Ho és de quan no hi havia cap control amb els purins.”

El procés està iniciat des de fa mesos. De fet, segons apunta Saurina, Bàscara ja té concedida una subvenció de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) per solucionar la potabilització de l’aigua en aquesta zona. “Ens van concedir una subvenció de 140.000 euros i per això estem treballant ja per ultimar el projecte.”

Actualment, a través de la Diputació, l’Ajuntament de Bàscara està elaborant la memòria valorada per afrontar el procés de concurs. De fet, Saurina diu que li agradaria pensar que ho portaran “a concurs passat l’estiu”. Les pròximes setmanes, Bàscara podrà iniciar les obres de la nova seu del pessebre, unes obres que ja estan adjudicades.

La xarxa d’aigua d’Orriiols té, ara mateix, dos problemes: l’excés de nitrats i que es distribueix directament des del pou sense passar abans pel dipòsit. Per això la xarxa necessita dues solucions: la construcció d’una nova canonada d’impulsió fins al dipòsit de capçalera, conjuntament amb la implantació d’una planta de tractament (ETAP) d’eliminació de nitrats basada amb la tecnologia de biofiltració UFBAF i la instal·lació d’un sistema de telegestió.

Aquesta nova canonada d’impulsió arribarà fins al dipòsit de capçalera d’Orriols, on es podran garantir nivells de clor lliure residual superiors o iguals a 0,5mg/L durant mitja hora, cosa que ara no succeeix. La telegestió consisteix a automatitzar el procés de subministració d’aigua i poder visualitzar en línia l’estat de les instal·lacions des de l’ordinador central del responsable d’explotació i gestió del servei.

A més, estableix controls de cabal de consum instantani, fallada de corrent i programació d’alarmes. Amb el telecontrol, es poden assegurar el proveïment d’aigua i el control d’aquest en cas de fuites. Els treballs es volen fer en tres mesos i el cost que es és de 176.300 euros més l’IVA, una xifra que, un cop adjudicada la instal·lació, hauria de ser inferior.

LES XIFRES

176.300
euros més IVA
és el cost calculat de la solució que es planteja per al problema de l’aigua a Orriols.
3
mesos
s’allargaran els treballs per instal·lar la planta de desnitrificació per a Orriols.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia