Salut

D’aquí a cinc anys, es jubilaran prop de 400 metges gironins

El COMG està preocupat per la manca de facultatius i demana a Salut que prengui mesures

Alguns hospitals i CAP ja tenen ara problemes per trobar especialistes

El perfil del metge de futur és el d’una dona jove i especialista

El nombre de metges que estan en actiu a les comarques gironines disminuirà en els pròxims cinc anys en un total de 397 professionals a causa de la seva jubilació, segons dades de prospecció publicades en l’anuari de l’any passat del Col·legi Oficial de Metges de Girona (COMG). En aquests moments, hi ha 2.807 col·legiats, però d’aquests exerceixen uns dos mil, una xifra que actualment ja és insuficient en alguns centres de salut. L’hospital d’Olot i el transfronterer de Puigcerdà pateixen avui en dia la manca de facultatius de determinades especialitats. La jubilació d’aquests 397 professionals d’aquí al 2023 representarà la pèrdua de prop del 20% de professionals en actiu, una situació que preocupa els responsables del COMG. En concret, i segons les dades esmentades, aquest any es jubilaran 41 facultatius; el 2019, 62; el 2020, 57; el 2021, 69; el 2022 serà el més complicat, amb 100 jubilacions, i el 2023, 68. “S’acosta la jubilació de la generació dels anys seixanta, que té un pes demogràfic molt important (prop d’un terç de la col·legiació) i planteja el repte de planificar correctament la substitució d’aquestes cohorts”, s’exposa en l’article Demografia col·legial al COMG, publicat en l’esmentat anuari. D’altra banda, tot i que any rere any es registra un increment en el nombre de col·legiats (el COMG va tancar el 2017 amb un total de 2.807 col·legiats, un nombre que és un 2,5% més alt que el 2016 i un 8% més alt respecte al 2015), no és suficient per cobrir les baixes per jubilació.

Una altre aspecte a tenir en compte a l’hora de tractar la problemàtica de la manca de facultatius és la feminització de la professió mèdica. Fa dos anys el COMG era l’únic col·legi català on encara no s’havia materialitzat el tomb. Però l’any passat va ser el primer en què les dones van ser per primer cop majoria i van representar concretament el 50,6%. El president del COMG, el doctor Josep Vilaplana, destaca que entre les professionals d’entre 30 i 45 anys “n’hi ha moltes que no només tenen fills, sinó que a més les seves necessitats i prioritats les porten a reduir la jornada laboral”, motiu pel qual cal més professionals per cobrir els llocs de treball. I és que, segons es destaca en l’article de l’anuari, la piràmide d’edat mostra una nova realitat sobre el perfil del metge del futur: dona jove i especialista. “Les noves generacions de metges, tant homes com dones, tenen unes escales de prioritat diferents de les generacions anteriors. En particular, la necessitat de la conciliació laboral i familiar”, s’exposa. En vista d’aquest escenari, el Consell de Col·legis de Metges de Catalunya ha alertat públicament de la necessitat de prendre decisions estratègiques amb relació al nombre de metges que el país necessita. “Les decisions s’han de prendre en els àmbits en què puguem tenir capacitat real d’incidir”, s’indica.

LES XIFRES

100
metges
de les comarques gironines es jubilaran el 2022, segons les dades del COMG. El 2023, ho faran 68 més.
50,6%
dels professionals
registrats al Col·legi de Metges de Girona són dones, segons les dades del 2017.
38%
de les altes
que té el COMG són de metges de nacionalitat estrangera. Molts tornen als països d’origen.

Salut diu que la resposta ha de ser multidimensional

El Departament de Salut considera que l’abordatge de la necessitat de professionals ha de ser multidimensional, “ha d’anar més enllà de conèixer i valorar el nombre de professionals per professió i especialitats”. Segons Salut, aquesta necessitat és desigual en funció de l’especialitat i el territori. “Som conscients que en alguns territoris hi ha dificultats per disposar de metges de família o pediatres. La distribució dels metges per Catalunya és força desigual, Barcelona supera la ràtio de metge/habitant de Catalunya [3,9 per 1.000 habitants, segons el COMG], mentre que Tarragona, Lleida i Girona no arriben a la mitjana. Els professionals tendeixen a concentrar-se entorn de grans hospitals que es troben a les àrees metropolitanes”, exposa. En aquest abordatge multidimensional, Salut diu que cal tenir en compte fenòmens com ara la feminització de la professió, els canvis en el perfil dels joves que cursen medicina –“no tots ho fan amb l’objectiu de dedicar-se a l’assistència en l’àmbit públic, sinó que alguns s’orienten cap a l’assistència privada o altres sectors, com ara la indústria– i també fa referència a l’increment significatiu de la presència de professionals d’origen estranger. Salut diu que treballa en: l’elaboració d’un pla de conciliació en les entitats de la xarxa pública amb especial sensibilitat cap als professionals més joves, millores en les condicions laborals dels professionals, endarreriment voluntari de la jubilació d’especialistes i desplegament de noves respostes organitzatives per atendre la demanda.

“Per retenir els residents, Girona ha de ser atractiva”

N.A

El president del COMG, el doctor Josep Vilaplana, posa sobre la taula algunes de les solucions que es podrien prendre per fer front a la manca present i sobretot futura de metges.

Ara ja hi ha problemes de manca de metges.
Cada any el nombre de col·legiats creix, però se’n jubilen més que els que es donen d’alta. A més cal tenir en compte les conseqüències de la feminització de la professió, amb les baixes per maternitat, i també que, a causa dels problemes pressupostaris que va haver-hi a causa de la crisi, durant uns anys hem arrossegat un cert dèficit de professionals. Tot això fa que ara faltin alguns especialistes. I, si parlem d’hospitals petits, on els serveis estan formats per dos o tres professionals, en el moment en què en falla algun, es creen tensions.
Quines mesures creu que es podrien prendre per donar resposta a la manca sobretot futura de professionals?
Les opcions són millorar els salaris i les condicions laborals. També per l’autoorganització dels professionals i per donar possibilitats a les persones que es jubilin. A alguns metges, se’ls fa jubilar als 65 o 67 anys i potser estarien interessats a treballar dos o tres anys més a un ritme diferent, és clar. També caldria que Salut obrís l’aixeta i dotés econòmicament totes les places que estan acreditades per formar residents.
Els residents que fan l’especialitat a la demarcació de Girona, s’hi queden?
Per als joves que fan la residència a Girona, Barcelona continua sent molt atractiva perquè els ofereix moltes possibilitats. I Girona ha de ser prou atractiva per retenir els residents. I en aquest sentit el nou hospital Trueta és una peça clau.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Èxit del concert de celebració dels 25 anys de Girona Centre Eix Comercial

girona

La justícia també tomba la superilla de Compte Borrell

Barcelona
salut

Anuncien que el nou hospital de Calella estarà fet el 2030

calella

Èxit de vendes el primer dia de l’Expocasió

fornells de la selva
CALDES DE MALAVELLA

Finalitzen les obres de la depuradora de Can Carbonell

CALDES DE MALAVELLA

L’escola de pilots d’Alguaire estarà a punt la primavera vinent

Alguaire

Concentració per reivindicar la salut mental en el treball

girona

235 alumnes de 6è de primària ballen per l’equitat a Sant Gregori

girona

S’inicien les obres per convertir el Xalet Soler en la Casa de la Tecnologia

girona