Societat
Adeu xoriço, hola alvocat
El Clínic i Irsicaixa analitzen les dades de salut de 30.000 treballadors de Seat i proposen un canvi d’hàbits per veure els efectes de la vida saludable
El canvi en els entrepans de mig torn, una de les primeres mesures que s’aplicaran
Un dels aspectes més valorats pels operaris de les cadenes de muntatge de Seat és que, a mig torn, l’empresa els ofereix un entrepà per agafar forces. Fins ara, eren de pa blanc i embotits processats, però a la planta de Barcelona s’ha decidit substituir-los per uns altres, molt més beneficiosos per a la salut però igualment atractius. Amb farines integrals i ingredients molt més saludables (alvocat, hummus, escalivada, sardines o formatge fresc), han estat confegits per una nutricionista de Harvard i, després de rebre el vistiplau dels treballadors, s’oferiran a la plantilla en el marc d’un estudi per determinar la relació entre el canvi d’hàbits i la salut dels treballadors.
La companyia automobilística ha posat a disposició d’Irsicaixa i l’hospital Clínic les dades mèdiques recollides els darrers vint anys als seus treballadors. En total, són 30.000 persones i deu milions de registres, fet que representa una mostra espectacularment àmplia i variada que, segons han comprovat els científics, permet extrapolar els resultats a la societat catalana i europea. A partir d’aquest material, els investigadors han pogut comprovar que “els marcadors de salut dels treballadors han anat millorat amb els anys, però encara hi ha molt marge de millora”, segons apunta la doctora Patricia Such, responsable de salut i seguretat al treball de Seat.
Aquesta anàlisi històrica ha explorat, entre altres factors, el tabaquisme, el sobrepès, el colesterol, la hipertensió, el consum d’alcohol i la pràctica d’esport dels treballadors des del 1998 fins ara. El tractament de les dades revela que gairebé tots els marcadors han millorat, però que encara hi ha dades que han fet veure als especialistes que calia intervenir. En concret, en aquestes dues dècades ha crescut el percentatge de fumadors (d’un 23 a un 28%), d’hipertensió en tractament i de triglicèrids elevats. Per contra, el colesterol, la glucosa, el sobrepès i el consum d’alcohol han millorat.
Per anar un pas més enllà, els centres de recerca i Seat han decidit impulsar Medcars, un nou estudi intervencionista “per demostrar que introduir la dieta mediterrània, exercici físic i gestió psicoemocional fa que la salut millori”. Es farà durant sis mesos i implicarà 600 treballadors: 300 de la planta de Barcelona seguiran una pauta per millorar el seu estil de vida i 300 més de la planta de components faran de grup de control. La possible millora es determinarà amb exhaustius controls previs i posteriors. Entre les mesures que hauran de seguir els voluntaris hi ha l’esmentat canvi en els entrepans –dels quals es beneficiarà tota la planta–, però també s’hi ha afegit menjar saludable com ara fruita i fruits secs a les màquines de venda automàtica, i se’ls oferiran classes per cuinar de manera saludable, tindran oli d’oliva i fruits secs gratis i descomptes en botigues ecològiques, així com monitors per fer exercici.
Bonaventura Clotet, director de l’Institut d’Investigació de la Sida Irsicaixa, remarca que el canvi en els entrepans és un fet anecdòtic que recorda la importància de fer un canvi d’alimentació, perquè la dieta mediterrània disminueix un 30% el risc de tenir malalties cardiovasculars. La responsable de salut de Seat confia que els resultats mostraran una millora de la salut que, a banda de repercutir en els treballadors, farà que el canvi de xoriço per alvocat s’estengui a totes les factories de la firma.