Salut

GLÒRIA TORT

FUNDADORA DE COSMÈTICA GIURA-TORT, ESPECIALITZADA EN LA COSMÈTICA ECOLÒGICA

“La cosmètica ecològica no busca que siguem només atractius”

Aquesta emprenedora de Calonge i Sant Antoni va fundar fa 26 anys aquesta empresa que ha estat guardonada com a pionera en cosmètica ecològica amb el premi BioCultura

Què és la cosmètica ecològica?
És aquella que està pensada amb la mateixa finalitat que totes les cosmètiques, amb la diferència que la seva finalitat última no és ser atractius.
Quina és, doncs, la principal diferència?
Doncs com tota cosmètica ha de servir per cuidar-nos físicament, naturalment, però, i aquest és un element clau que ens diferencia de la resta, també internament. La principal diferència és que es fa amb productes naturals i, en el nostre cas, aquests provenen directament dels nostres cultius; ho fem tot i de manera transversal. Amb això no vull dir que la cosmètica tradicional no serveixi, i ara, però sí que cal tenir tota la informació per poder escollir un bon producte cosmètic.
La seva empresa té 26 anys. Sempre han fet el mateix procés, quant a filosofia?
Sí, i aquest és un punt important. Pensi que ara fa més de dues dècades no hi havia matèria primera natural per poder fer cosmètica ecològica. En aquell moment tot era químic. Aquest va ser un dels moltíssims problemes que vàrem tenir fa 26 anys! En aquells dies et miraven literalment com si fossis un extraterrestre. “Per què vol un oli d’oliva ecològic, si només fa cosmètica?”, et deien. I, a més, tampoc no existien els extractes naturals. Ja n’hi havia, d’extractes de plantes, però tots portaven un dissolvent químic. El que vàrem fer és plantar nosaltres, fer els extractes amb un dissolvent apropiat per ecològic i natural, i sempre amb planta fresca.
Un terra de pioners?
T’anaves orientant pel que consideraves que era natural. Tampoc no hi havia literatura en altres països. No hi havia una llista del que es podia considerar un producte ecològic, ni als Estats Units ni a Alemanya, per posar dos exemples. Tot era terra desconeguda!
Què van descobrir?
Que la qualitat del producte era sempre superior si es treballava amb planta fresca. I això és el que hem fet sempre i el que ens ha diferenciat.
Posi’m un exemple.
És com fer una infusió. Si s’agafa una fulla de menta el resultat és, no només boníssim, sinó absolutament natural. L’altra opció seria agafar un sobre que ja ve preparat; ja està bé, per descomptat, però no és el mateix, especialment si has tastat l’altre gust, el natural.
Què la va portar a aquest món de la cosmètica natural?
Un bon grapat de casualitats i també la necessitat de canviar. Vaig conèixer dues persones vinculades al món natural que estaven molt engrescades en aquest projecte. En el recorregut, van optar per deixar-lo i vaig optar per continuar-lo, tot i les dificultats, perquè com he dit era un terreny molt desconegut, especialment pel que fa a matèries primeres. També va ser un repte la comercialització. Recordo anar jo mateixa per les botigues i explicar què fèiem. Però com que és el teu projecte, la gent veu la teva passió i confia en tu, com va passar.
Va ser, doncs, un moment de canvi per a vostè?
Sí, i en tots els sentits, i més pel que fa referència a la cosmètica, que no en sabia res. Fins aquell moment n’havia comprat per al meu ús, tot i que ja mirava que fos natural. Va ser un moment en el qual em vaig haver de formar; de fet, no he parat de fer-ho des de llavors. L’experiència és una gran mestra, més els cursos i, posteriorment, màsters, tot suma. Recordi que en aquella època no existia res. Ara, i parlo de memòria, hi ha un màster específic en cosmètica ecològica.
Giura és, doncs, també un laboratori que ens permet, i amb retrospectiva, veure com ha anat evolucionat tot aquest món, com ara també en l’àmbit legislatiu?
Totalment. Pensi que s’hi admetien un seguit de conservants, perquè no hi havia literalment res més. O si vol un altre exemple i molt contundent: t’obligaven a fer els tests d’irritació amb ratolins de laboratori! I, a més, era obligat, perquè si hi havia algun problema el jutge et podia donar la culpa a tu per no haver fet les proves. Vist amb perspectiva tot això ara és absolutament aberrant, perquè hi ha molts més sistemes igual d’efectius.
Què treballa la seva gamma de productes?
Ara mateix comptem ja una setantena de productes. La nostra línia capil·lar és molt important per a nosaltres; com ara tot el que és xampú, gels de bany, i no es oblidem de la línia d’olis, que també fem nosaltres i que tenen molta sortida. La gent ens coneix especialment per la qualitat. Per exemple: un oli de calèndula o de romaní. Nosaltres busquem la millor calèndula i el millor romaní que podem trobar, així com un oli d’ametlles de primera pressió i extra verge. Ho fem macerar i, la veritat, millor no pot ser.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Núria Escarpanter
Alcaldessa de Llançà (Junts)

“El pacte de govern és sòlid i es basa en la confiança”

Llançà

El Clúster de la Bioenergia de Catalunya celebra la II Nit de la Bioenergia: l’energia més circular i social

Bategen amb Maria Antònia Canals la plaça de davant l’institut Vicens Vives

girona

Tomben la moció per regular el lloguer estacional

BLANES

Camí de Mar, un projecte que enllaça Argeles amb Malgrat, per la costa

girona

La Fira d’Abril de Catalunya amplia l’aforament un 24%

Barcelona

El Mercat del Lleó tindrà més bona climatització abans de l’estiu

girona

El festival Tech&Play obre portes i espera 4.000 visitants

Barcelona
EDUCACIÓ

Mobilització de l’AFA de l’escola Camins a Banyoles

BANYOLES