Salut

Societat

El projecte. AcompanyArt redecora. amb il·lustracions. espais pediàtrics a Palamós i Palafrugell

Colors a la salut infantil

Vuitanta artistes voluntaris humanitzen amb pintures les zones infantils a l’Hospital de Palamós i el CAP de Palafrugell

L’experiència té més recorregut i seria exportable

Les bates blanques han cedit protagonisme als pinzells i els colors aquesta setmana a l’Hospital de Palamós i el CAP de Palafrugell. Una vuitantena d’il·lustradors i artistes arribats de les comarques gironines i de molts altres racons de Catalunya, han decorat les dependències pediàtriques dels dos centres de salut. És la plasmació del projecte AcompanyArt, que des de dilluns i fins demà ha posat un toc oníric i de conte a les parets i portes tradicionalment anodines d’hospitals i ambulatoris.

L’Aloa, un personatge creat fa mesos per l’il·lustrador Raül Castillo, fa de fil conductor de les decoracions i el procés de guariment. Però a més de la mà d’obra, voluntària tot i que amb la manutenció i l’allotjament a càrrec de Serveis de Salut del Baix Empordà –que gestiona els dos centres–, han aconseguit implicar del tot una figura amb experiència en la matèria, l’il·lustrador Ignasi Blanch, fundador del projecte Humanitzem els hospitals. Blanch ja ha transformat els espais de diversos hospitals i centres sanitaris a Catalunya (Vall d’Hebron i Tortosa) i d’arreu del món, com ara a Croàcia i Colòmbia. Però destacava el suport amb l’ajut de cinc dels seus alumnes a l’Escola de la Dona-Espai Francesca Bonnemaison: Joan Barceló, Ferran Orta, Raül Vélez, Martí Alcon i Anna Aparicio, a banda de la resta d'artistes que s'han sumat a la iniciativa quan van saber que Blanch hi seria. També hi ha hagut força representació per part de l’Escola d’Art i Superior de Disseny d’Olot.

Però més enllà de l’Aloa, han mirat d’enriquir el ventall de dibuixos amb animals autòctons. Blanch aposta per lligar “cada hospital o centre amb el seu entorn immediat”, que en el cas de l’hospital és la Mediterrània. Tampoc no hi podien faltar, a Palamós, algunes gambes, però també crancs, meduses, petxines, coralls i estrelles de mar. I moltes sirenes i tritons. Han treballat amb planificació prèvia, després de diverses reunions per agilitar el temps d’actuació, i entre els detalls, i emprant pintures amb baixa càrrega acrílica, que recobriran amb una pàtina de làtex per poder-les netejar i que durin més temps. A més de les habitacions i els passadissos de la planta pediàtrica, intervindran a la sala d’espera de les urgències infantils i el passadís d’accés als quiròfans, perquè l’ambientació també acompanyi els petits en els moments més complicats de l’estada.

Com a anècdota, dues pintores de Palafrugell –Laura Gonzalo, amb estudi a Girona– i Palamós –Laura Teruel– s’han sumat a la iniciativa per millorar els equipaments sanitaris que fan servir. Teruel, a més, treballa actualment com a auxiliar d’infermeria al mateix hospital, però aquesta setmana ha pogut desplegar la seva vocació al lloc de feina.

Feina a fer, dissabte i en el futur

Al CAP de Palafrugell, la transformació ja s’havia completat dimarts a totes les dependències de pediatria. I aquí, a més del mar, la decoració juga amb el món del bosc i altres espècies de terra endins. Per presentar la renovació i divulgar-la entre el públic infantil de referència, dissabte (a partir de les 10 del matí) promouen activitats lúdiques al centre de salut de Palafrugell perquè la mainada acabi de donar color a les parets, amb contes, bombolles, dansa i un concert de Jordi Tonietti.

Les primeres sensacions entre usuaris i professionals pediàtrics són positives, però Castillo recordava que el projecte té encara recorregut. Faran activitats amb els escolars que depenen dels dos centres sanitaris per afavorir que perdin la por a anar a consulta o a l’hospital. I una Aloa de carn i os també reforça la difusió de l’experiència. Hi ha, però, marge per aprofundir-hi, amb un tractament més amable dels estris i l’equipament assistencial, o estenent les il·lustracions a les bates del personal pediàtric. I no descarten exportar el projecte a altres ambulatoris i hospitals, tot i que de moment volen anar pam a pam.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Estats Units

Mor el pacient que va rebre un ronyó de porc modificat genèticament

Barcelona
SANT FELIU DE GUÍXOLS

Nova edició de Guíxols Flors amb molta participació

SANT FELIU DE GUÍXOLS
GIRONA

Els castells, protagonistes del primer diumenge de Temps de Flors

GIRONA
SERVEIS

Balaguer instal·la un sistema innovador per detectar fuites d’aigua a la xarxa

BALAGUER

Estabilitzat l’incendi forestal

BATEA
societat

El col·lapse general a Rodalies afecta també al metro de Barcelona

barcelona
Sonia Giménez
PRESIDENTA DE L’OBSERVATORI DE L’AIGUA DE TERRASSA (OAT)

“En la gestió de l’aigua cal valentia i requereix consens”

TERRASSA
Olot

El Cornamusam aposta per la programació de quilòmetre zero

Olot
Educació

L’Ajuntament de Badalona treu els estudis universitaris del Carme per posar-hi oficines

Badalona