Salut

Sopar d’hora redueix el risc de càncer de mama i pròstata

Investigadors catalans relacionen per primer cop els hàbits horaris amb la probabilitat de tenir certs tumors

Qui sopa abans de les 21 h o espera dues hores abans d’allitar-se redueix un 20% el risc

Sopar d’hora, preferentment abans de les nou del vespre, o bé deixar un interval d’almenys dues hores entre el darrer àpat i el moment d’anar a dormir s’associa amb un menor risc de càncers de mama i de pròstata. Segons una recerca de l’Institut de Salut Global de Barcelona (ISGlobal), les persones que segueixen aquestes pautes tenen un 20% menys de risc de tenir aquests tumors respecte a les que fan l’àpat nocturn després de les deu o se’n van a dormir immediatament després de sopar.

Fins ara, els estudis duts a terme sobre alimentació i càncer en persones s’havien concentrat en la dieta (analitzant el consum de carn vermella o fruites i verdures), però mai s’havien analitzat factors com les hores d’ingesta i les activitats que es fan abans i després, que és el que ha fet el centre impulsat per la Fundació Bancària La Caixa, observant que els horaris de menjar són importants i que fer-ho tard afecta la salut.

Els investigadors van avaluar i comparar dades de gairebé 2.200 persones escollides a l’atzar en centres de salut primària de tot l’Estat amb les de 621 casos de càncer de pròstata i 1.205 de mama. La tria d’aquests dos tipus de tumors no va ser casual: són dos dels càncers més comuns en l’àmbit mundial i que més es relacionen amb el treball nocturn i la disrupció circadiària o l’alteració del nostre rellotge biològic. En l’estudi, publicat a la revista International Journal of Cancer, es van tenir en compte els hàbits de vida i el cronotip de cada persona, un atribut individual relacionat amb la preferència per les activitats diürnes o nocturnes.

“El nostre estudi conclou que seguir patrons diürns d’alimentació s’associa amb menys risc de càncer”, explica Manolis Kogevinas, investigador d’ISGlobal i primer autor de la publicació.

Per Kogevinas, aquests resultats subratllen la importància de tenir en compte el ritme circadiari en els estudis sobre dieta i la relació amb el càncer. El científic considera que, en cas que aquests resultats es confirmin, “tindran implicacions en les recomanacions sobre la prevenció del càncer, que actualment no tenen en compte els horaris dels àpats, i tindrà especial repercussió en cultures com les del sud d’Europa, on habitualment se sopa tard”.

La recerca continua

Dora Romaguera, investigadora d’ISGlobal que també ha participat en la recerca observacional, assenyala que “cal fer més estudis en persones per conèixer el perquè d’aquests resultats, però tot indica que l’hora d’anar a dormir afecta la capacitat que tenim els humans per metabolitzar el menjar”. L’evidència científica actual en animals mostra que l’horari de les ingestes d’aliments té “implicacions profundes en el metabolisme dels aliments i en la salut”, explica Romaguera.

LA FRASE

Si els resultats es confirmen tindran implicacions en les recomanacions sobre la prevenció
Manolis Kogevinas
Investigador d’ISGLOBAL


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia