Salut

Trasplantament d’alta complexitat al Vall d’Hebron

Metges del centre reparteixen el fetge d’un menor per salvar dues nenes en estat crític, una de només vuit mesos

L’hospital Vall d’Hebron de Barcelona ha dut a terme amb èxit un trasplantament hepàtic d’alta complexitat que consisteix a dividir en dues parts el fetge d’un donant menor i trasplantar-lo a dos receptors també menors, un d’ells de tan sols vuit mesos d’edat. Aquest procediment, anomenat split, es reserva per a casos excepcionals per l’alt nivell d’expertesa i coordinació d’equips que requereix i s’havia dut a terme una sola vegada a Catalunya, el 2002 també en el mateix centre. Gràcies als dos empelts completament funcionals, s’ha aconseguit guarir les dues nenes, que estaven en una condició crítica: el nadó per una malaltia rara que li havia provocat una cirrosi hepàtica irreversible i una nena de tretze anys amb una malaltia metabòlica que l’obligava a tenir una dieta molt restrictiva en proteïnes i que havia desenvolupat també un càncer de fetge.

La intervenció va tenir lloc al juliol i va requerir un equip de 30 professionals. “Mentre es realitzava la divisió del fetge, simultàniament es preparava les dues nenes per rebre l’òrgan i es reduïa així el temps d’isquèmia”, va recordar ahir el metge adjunt a la unitat de gastroenterologia, hepatologia, suport nutricional i trasplantaments hepàtics pediàtrics del Vall d’Hebron, Jesús Quintero.

“Tenir totes les peces a punt no és gens fàcil”, hi va afegir el responsable del servei de cirurgia hepatobiliopancreàtica i trasplantaments de l’hospital Vall d’Hebron, Ramón Charco. Naroa, la nena de 13 anys, va deixar l’hospital al cap d’una setmana i es considera completament guarida de les seves afectacions. “Fins ara havíem de fer una dieta de verdura i aliments creats en laboratori baixos en proteïnes. Ara estem tornant a introduir-les i els metges ens diuen que podran fer vida normal”, va explicar ahir la seva mare. La família, del País Basc, es va instal·lar aquí al maig pendent de l’operació i espera tornar-hi aviat, un cop acabin els controls.

Pel que fa a Roma, la nena de vuit mesos de Terrassa, encara continua ingressada perquè la ferida del trasplantament no es va poder suturar a l’instant. Donada la mida de l’òrgan i la curta edat de la pacient, convenia de fer-ho progressivament. “En tot cas, les funcions del fetge són estrictament normals i des del primer dia s’han calmat les picors i té un color normal”, va explicar el doctor Quintero.

L’operació va coincidir amb una jornada d’alta intensitat de trasplantaments al centre. Hi va haver catorze intervencions que van requerir mobilitzar més d’un centenar de professionals i disposar de nou sales d’operacions, sis de manera simultània.

LA FRASE

Tots els doctors hem fet una feina excel·lent, però som prescindibles. L’únic heroi aquí és el donant i la família
Jesús Quintero
Unitat de trasplantaments hepàtics pediàtrics Vall Hebron


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia