Salut

Mig segle de vida del primer institut de Banyoles

El Pere Alsius ho commemorarà aquest curs amb diversos actes

L’IES Pere Alsius de Banyoles, el primer que va tenir la ciutat, compleix aquest any el 50è aniversari. Entre els esdeveniments que s’han previst per commemorar-ho destaca un acte institucional, el 30 de novembre.

Des de força anys abans, Banyoles havia estat reclamant un institut de batxillerat a la ciutat, però no va ser fins al 1965 que es va començar a concretar aquesta possibilitat. Aquell any, el pla de desplegament de l’ensenyament a la demarcació va incloure, per primer cop, la previsió de construir un institut a Banyoles, tot i que com a secció delegada d’un centre de batxillerat de Girona. De seguida, l’Ajuntament –presidit aleshores per Andreu Agustí– va cedir al ministeri el terrenys municipals a la vora del passeig de la Puda on s’acabaria aixecant l’edifici. En un article publicat en el programa de la recent festa de Sant Martirià, s’explica que, de fet, la llei exigia com a mínim el doble dels 3.000 metres quadrats que mesurava el terreny. Per compensar-ho, l’Ajuntament es va comprometre a permetre que l’institut pogués utilitzar un pavelló poliesportiu que s’havia de construir al costat. La proposta va ser acceptada, però el pavelló mai no es va fer. El projecte arquitectònic va seguir la pauta dels que el ministeri feia per als instituts d’aquella època i l’estètica poc es va diferenciar de molts altres de les comarques de Girona, a base de façanes d’obra vista i cobertes planes. Per les característiques del sòl (la capa freàtica és a prop de la superfície), no s’hi van poder fer fonaments.

El 15 d’octubre del 1968, s’hi van iniciar les classes, sense calefacció, amb menys pissarres de les necessàries i encara amb paletes a l’interior. Les dimensions actuals del centre –que no es batejaria amb el nom de Pere Alsius fins al 1985– són el resultat de diverses ampliacions que s’han fet aquest mig segle. L’última va ser el 2007. El seu director, Víctor Pérez, apunta la falta d’espai com un dels principals problemes de l’edifici. “Estem força atapeïts”, diu, fins al punt que hi ha alguns ensenyaments professionals que es fan en altres espais, cedits per l’Ajuntament.

Amb uns 800 alumnes, el Pere Alsius té una oferta educativa àmplia, però si hi ha unes disciplines en què ha esdevingut un referent a la demarcació són els cicles formatius vinculats amb l’educació física i l’esport. Precisament, aquest curs estrenen el cicle de grau superior d’ensenyament i animació socioesportiva.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

societat

Estudien un projecte per crear pisos amb serveis per a gent gran que faciliti l’accés al lloguer als joves

Manresa
Campdevànol

Punt d’autoreparació de bicicletes a la font del Tòtil

Campdevànol
GIRONA

Els pagesos gironins protesten per una nova baixada del preu de la llet

GIRONA
Societat

Acord per ampliar el festival Roses de Reus

Reus
FIGUERES

Restauraran la façana i els elements patrimonials del Teatre el Jardí

FIGUERES
Urbanisme

Rebategen carrers de Sarrià per denunciar la destrucció dels jardins de Can Raventós

Barcelona
societat

Barcelona vol limitar l’horari d’obertura a l’entorn del carrer Tuset

barcelona
BADALONA

Els usuaris de Can Bofí Vell, condemnats a viure de nou al carrer

BADALONA
Albanyà

Bassegoda recupera el sant Miquel vandalitzat fa més de 20 anys

Albanyà