Salut

Estudi pioner sobre la incidència dels càncers limfoides a la demarcació

Cada any es diagnostiquen 220 casos d’aquestes neoplàsies i la més freqüent és el mieloma múltiple

L’han elaborat investigadors de l’ICO i de l’Idibgi

Un estudi pioner sobre la incidència de les neoplàsies limfoides a les comarques gironines ha revelat que cada any se’n diagnostiquen 220 nous casos. Les neoplàsies limfoides són un grup heterogeni de malalties que s’originen en cèl·lules del sistema limforeticular. El més freqüent és el mieloma múltiple (càncer de la medul·la òssia), amb 40 casos anuals, i la leucèmia limfàtica crònica (la forma de leucèmica més freqüent entre els adults), amb 38 casos anuals. En l’estudi hi han participat investigadors de l’Institut Català d’Oncologia (ICO) Girona, de l’Institut d’Investigació Biomèdica de Girona (Idibgi), del Registre del Càncer de Girona i també de la Universitat de Girona. Les dades objecte d’estudi han estat recollides durant un període de 10 anys (1996-2015) gràcies a la col·laboració del servei d’hematologia de l’ICO Girona i del servei d’hematologia de l’ICO Badalona. I totes han estat registrades utilitzant la nova classificació que l’OMS va instaurar l’any 2008.

És el primer cop que es presenta un estudi sobre la incidència a la demarcació de les neoplàsies limfàtiques, les quals, segons els investigadors, són molt difícils de comptabilitzar a causa dels múltiples canvis en la classificació d’aquest tipus de malalties. “Disposar d’aquestes dades ens permetrà avaluar la càrrega que suposa cadascuna de les entitats i monitorar l’efecte de les noves teràpies diana en aquestes patologies, algunes de les quals són malalties rares”, va manifestar el doctor Rafael Marcos-Gragera, investigador de l’Idibgi i de l’ICO-Pla Director d’Oncologia.

L’Organització Mundial de la Salut va marcar la classificació de referència després d’instaurar, l’any 2008, una nova classificació per a aquest tipus de malalties, un fet que va representar un consens entre patòlegs, hematòlegs i genetistes respecte de la catalogació d’aquesta mena de malalties.

LA XIFRA

40
casos
anuals de mieloma múltiple es diagnostiquen a les comarques gironines a l’any.

Més de 17.000 casos el 2020 a tot l’Estat

A partir de les bases estudiades, s’ha calculat que la incidència d’aquesta malaltia és de 33,4 casos per cada 100.000 habitants. Els investigadors prediuen que el 2020 es diagnosticaran 17.950 nous casos de neoplàsies limfoides a l’Estat espanyol. Els més freqüents seran el mieloma múltiple (3.531 casos), la leucèmia limfàtica crònica (3.248 casos) i el limfoma B difús de cèl·lula gran (3.025 casos).



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia