Salut

Un assaig ofereix esperances contra el mieloma múltiple

L’ICO estudia com cèl·lules del sistema immunològic modificades genèticament reconeixen i ataquen els tumors

L’Institut Català d’Oncologia (ICO) participa en un assaig clínic internacional que modifica genèticament les cèl·lules del sistema immunològic dels pacients amb mieloma múltiple per fer-les reconèixer i atacar les cèl·lules tumorals i, aparentment, està oferint resultats esperançadors. El programa de cèl·lules CAR-T ha reportat el cas d’un pacient refractari a tots els fàrmacs disponibles per al tractament habitual del mieloma que va ser infós fa sis mesos i actualment es troba amb resposta al tractament, asimptomàtic i en règim ambulatori.

L’assaig ha demostrat la tolerància del tractament i insinua una eficàcia que ja han descrit els científics nord-americans que també participen en el projecte, adreçat al 20% de pacients que no responen als tractaments convencionals. “Aquest sistema no farà miracles a curt termini en els casos més desesperats, però obre una finestra d’esperança perquè en un futur, quan hi hagi més recerca i es pugui donar més d’hora, es pugui curar el mieloma”, apunta el doctor Josep Maria Robera, cap d’hematologia clínica de l’ICO a Badalona. En l’assaig també hi han col·laborat el Banc de Sang i Teixits i els serveis de Neurologia i Medicina Intensiva de l’hospital universitari Germans Trias i Pujol i de l’hospital universitari de Bellvitge.

La teràpia s’inicia amb una extracció de sang per obtenir un tipus concret de cèl·lules –els limfòcits T– del pacient, que es congelen i traslladen a laboratoris especialitzats. Allà se’n modifiquen els gens per aconseguir que identifiquin de forma específica les cèl·lules del tumor i les ataquin amb més agressivitat. Un cop obtingudes les cèl·lules “especialitzades” CAR-T, es cultiven i multipliquen per tenir-ne prou quantitat per infondre-les al pacient per via endovenosa.

El mieloma és la segona hemopatia més estesa després del limfoma no hodgkinià i representa al voltant de l’1% de tots els càncers. De fet, els malalts amb limfomes agressius que recauen o que són primàriament refractaris també es podrien beneficiar de l’ús de cèl·lules CAR-T, un fet que l’ICO estudia en un altre assaig clínic. En el futur, també provarà el mètode amb malalts amb leucèmia limfoblàstica aguda.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

sequera

Només 17 hm³ per als regants al Baix Ter

LA TALLADA D’EMPORDÀ
urbanisme

Adjudiquen la rehabilitació de les cases del castell d’Amposta

AMPOSTA
GIRONA

Finalitzen les obres de l’enllumenat d’accés als jardins de les Pedreres

GIRONA
GIRONA

Tallen el pas per sota del viaducte al carrer Pedret per un despreniment

GIRONA
Societat

Mor Tuni Jordana, activista cultural i fundadora de la Gralla de Granollers

solidaritat

Pineda de Mar, Calella i Salou acullen 25 infants ucraïnesos durant tres setmanes

PINEDA DE MAR
patrimoni

El jaciment ibèric de Puig Castellar, declarat Bé Cultural d’Interès Nacional

Santa Coloma de Gramenet
infraestructures

L’Estat promet una inversió de 260 milions a l’Eix Pirinenc

LLEIDA
PORTBOU

L’Ajuntament comença els tràmits per licitar el nou servei de l’aigua

PORTBOU