El Pla de l'Estany, escenari d'un programa pioner de prevenció de la mort sobtada

Es faran electrocardiogrames als alumnes de segon d'ESO

Al capdavant del projecte hi ha el cardiòleg banyolí Josep Brugada, director mèdic de l'hospital Clínic. Hi col·laboren aquest centre barceloní, el CAP de Banyoles, la clínica Salus Infirmorum, la Fundació Pasqual i Prat i Dipsalut de la Diputació. Prèvia autorització dels pares, els 300 nois i noies que fan segon d'ESO als centres de secundària de Banyoles (un grup equivalent a gairebé tota la població del Pla de l'Estany de 13 i 14 anys) seran sotmesos, de manera voluntària i gratuïta, a una prova d'electrocardiograma. Es preveu que l'operació es repeteixi tres anys més, de manera que el 2013 s'hagin fet proves a unes 1.200 persones.

«L'objectiu és esbrinar el valor de fer una història clínica i un electrocardiograma de forma sistemàtica a tota una població, per identificar precoçment la presència de símptomes propis o dels seus familiars i d'alteracions electrocardiogràfiques causades per un grup de malalties cardíaques que potencialment poden causar arítmies cardíaques, pèrdues sobtades del coneixement o mort sobtada», va descriure dijous el doctor Brugada en la presentació del projecte. Si es fa en joves d'aquesta edat és perquè és en aquest moment que es poden començar a detectar les patologies principals, i no abans. Els resultats es faran saber als joves i les seves famílies, i també passaran a una base de dades perquè siguin estudiats en el seu conjunt.

Les patologies

Les malalties que poden culminar amb una mort sobtada van des de la miocardiopatia hipertròfica –la més important– fins a la displàsia aritmogènica de ventricle dret, passant per les síndromes Wolff-Parkinson-White, QT i Brugada –descoberta precisament pel científic banyolí–. «Com que generalment són hereditàries, la presència de les patologies varia molt d'un territori a un altre i no ens serveixen estudis fets en altres llocs», va explicar el director del projecte.

Ciutat cardioprotegida

Banyoles va ser la primera ciutat de l'Estat a desplegar desfibril·ladors en espais públics, motiu pel qual té el títol honorífic de ciutat cardioprotegida. En aquests moments hi ha nou aparells d'aquests a Banyoles. El seu alcalde, Miquel Noguer, va expressar la seva satisfacció perquè el municipi sigui el protagonista de l'experiència i els ciutadans del Pla de l'Estany els que se'n beneficiïn. A Catalunya, se solen fer electrocardiogrames de manera sistemàtica només a col·lectius relacionats directament amb l'esport de competició, normalment entre els esportistes d'un club.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

La justícia també tomba la superilla de Compte Borrell

Barcelona
salut

Anuncien que el nou hospital de Calella estarà fet el 2030

calella

Èxit de vendes el primer dia de l’Expocasió

fornells de la selva
CALDES DE MALAVELLA

Finalitzen les obres de la depuradora de Can Carbonell

CALDES DE MALAVELLA

L’escola de pilots d’Alguaire estarà a punt la primavera vinent

Alguaire

Concentració per reivindicar la salut mental en el treball

girona

235 alumnes de 6è de primària ballen per l’equitat a Sant Gregori

girona

S’inicien les obres per convertir el Xalet Soler en la Casa de la Tecnologia

girona

Totes les cries del musclo del Delta acabaran provenint de Roses

roses