Salut

Neix StarLife, un superordinador per a biomedicina

El nou sistema dona servei d’alt rendiment a la necessitat de manipular i emmagatzemar la gran quantitat de dades de recerca

Ha tingut un cost d’1,7 milions, finançat de manera publicoprivada

L’impuls publicoprivat ha permès tirar endavant la posada en marxa de l’ordinador StarLife, que donarà servei a la recerca biomèdica d’excel·lència i la medicina de precisió, incloent la comprensió del funcionament dels organismes vius, el desenvolupament de fàrmacs i el tractament de malalties. El sistema neix perquè els hospitals i els centres de recerca en biomedicina generen cada vegada més quantitat de dades moleculars, òmiques, imatges mèdiques, dades de dispositius mèdics i històries clíniques. La funció de StarLife, que es va engegar fa mig any, és donar-hi sortida, ja que té una capacitat de càlcul de 133 bilions d’operacions per segon, amb un emmagatzematge de 10 milions de gigues i una memòria central de 9.100 gigues. Aquest nou sistema està situat al Barcelona Supercomputing Center (BSC) i forma part del mateix ecosistema computacional que el superordinador MareNostrum 4. L’equip, que es va presentar ahir, és una iniciativa del BSC, el Centre de Regulació Genòmica (CRG) i l’Institut per a la Recerca en Biomedicina de Barcelona (IRB). Ha tingut un cost d’1,7 milions, que han estat finançats per la Generalitat a través de fons Feder (43%), La Caixa (22%) i una inversió conjunta del BSC, el CRG i l’IRB Barcelona (35%).

El director d’operacions de BSC, Sergi Girona, va explicar que la principal característica del nou equip és que és “fàcilment reconfigurable i adaptable a les necessitats”. Mateo Valero, director de BSC, va destacar que tenen “molta feina per fer” i que la posada en marxa de l’equip és “un pas petit però important”. Per la seva banda, Jaume Giró, director general de la Fundació La Caixa, va qualificar la iniciativa d’exemple d’arquitectura institucional publicoprivada per potenciar la recerca.

LA XIFRA

1,7
milions d’euros
és la inversió que ha significat el sistema de computació i emmagatzematge StarLife.

StarLife, presentat al BSC

El sistema de computació i emmagatzematge StarLife va ser presentat ahir al Barcelona Supercomputing Center, amb el suport del Centre de Regulació Genòmica i de l’Institut per a la Recerca en Biomedicina de Barcelona. En l’acte de presentació, no només hi van participar Sergi Girona, Francesc Posas i Mateo Valero, sinó que també hi van ser el director del Centre de Regulació Genòmica, Luis Serrano; el secretari general de Política Científica del Ministeri de Ciència, Innovació i Universitats, Rafael Rodrigo; el director general de la Fundació La Caixa, Jaume Giró, i el secretari d’Universitats i Recerca, Francesc Xavier Grau. El director del CRG, Luis Serrano, va explicar que “la nova infraestructura informàtica permetrà donar servei a investigadors d’arreu del món a través de l’Arxiu Europeu de Genomes i Fenomes EGA, el principal centre mundial de custòdia i distribució de dades genòmiques i mèdiques sobre malalties humanes”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
medi ambient

Argentona vol reduir a la meitat la població de coloms

Argentona

Drets Socials demana “col·laboració” a l’Ajuntament de Foixà

foixà
turisme

Els paradors de Ponent, l’Alt Pirineu i Aran rebran una inversió de 18 milions durant els pròxims tres anys

LLEIDA
MEDI AMBIENT

Stop Creuers demana un compromís “ferm” a l’Ajuntament de Barcelona per reduir els creueristes

barcelona
MEDI AMBIENT

Santa Coloma de Gramenet acumula 400 patinets elèctrics trucats al dipòsit municipal de vehicles

Santa Coloma de Gramenet
MEDI AMBIENT

El fiscal demana presó per a tres directius de Dictesa per l’incendi de la planta de Montornès

BARCELONA
educació

Niubó promet abordar l’“infrafinançament” de la pública però també de la concertada

barcelona
societat

Martínez promet 6.000 noves places a centres de dia

barcelona
llengua

Recurs al TC de les famílies de l’escola de Canet reclamant que se’ls garanteixi l’immersió

barcelona