Salut

Descobreixen que una proteïna del cervell endarrereix la progressió de l’Alzheimer

Un grup d’investigadors demostra que els pacients amb nivells més alts de TREM2 presenten un millor pronòstic

La recerca obre una via per desenvolupar noves teràpies que millorin la vida dels pacients

Un grup internacional d’investigadors liderats per la Universitat de Munic ha detectat que una proteïna relacionada amb la inflamació del cervell ajuda a endarrerir la progressió de l’Alzheimer. La descoberta obre una via per desenvolupar noves teràpies que millorin la vida dels pacients.

El científic Marc Suárez-Calvet, un dels autors de l’estudi i investigador del BarcelonaBeta Brain Research Center de la Fundació Pasqual Maragall, ha explicat a Efe que es tracta de la proteïna TREM2 que s’expressa en les cèl·lules microglia, les defenses del cervell.

Quan es produeix un dany en aquest òrgan –com el causat per l’Alzheimer– es desencadena una reacció inflamatòria en la que estan involucrades aquest tipus de cèl·lules per intentar contenir-lo.

L’estudi, publicat a la revista Science Traslational Medicine, ha pogut aclarir que la inflamació mediada per la proteïna TREM2 té un efecte beneficiós per al curs de la malaltia, de manera que potenciar-la pot ser una manera d’alentir la seva progressió.

Suárez-Calvet ha admès que la cura de l’Alzheimer “encara està lluny” però ha ressaltat que “és factible modificar el curs de la seva evolució”. El pas següent serà crear fàrmacs “que facin la funció de la proteïna TREM2”.

I encara que aquest procés pot trigar alguns anys, el descobriment permet “definir una diana terapèutica molt valuosa”, així com corroborar que aquests medicaments hauran de col·locar-se en les fases més inicials de la malaltia, ha indicat l’investigador.

La troballa posa fi a una “controvèrsia” instal·lada a la comunitat científica sobre els beneficis o perjudicis “del paper de la inflamació i les respostes immunitàries” i demostra que els pacients que tenen nivells més alts de TREM2 presenten un millor pronòstic.

Per arribar a aquesta conclusió, han mesurat les proteïnes de persones en fases molt inicials de la malaltia, a les que han seguit durant onze anys i mig fins a detectar que aquelles amb majors nivells de l’esmentada proteïna “empitjoraven cognitivament de forma més lenta”.

“Això pot servir per fer més investigació i intentar predir l’evolució dels pacients en estadis inicials”, ha destacat Suárez-Calvet. L’investigador ha afegit que ja és possible predir quines persones tenen més probabilitats de desenvolupar la malaltia.

Això s’aconsegueix analitzant el líquid cefaloraquidi per detectar la proteïna amiloide, la que es diposita al cervell dels malalts d’Alzheimer, i els primers símptomes de la qual poden trigar fins a 30 anys a manifestar-se.

Segons el científic, “les malalties neurodegeneratives són el gran repte de la medicina i la seva assignatura pendent”, ja que els últims anys no s’han produït tants avenços com en relació amb el càncer o el VIH.

“El cervell és extremadament complex i les malalties neurodegeneratives no comencen de forma sobtada sinó que tenen un curs molt llarg i lent per la qual cosa són molt difícils d’estudiar”, ha explicat.

Actualment, l’Alzheimer és la causa de demència més habitual i afecta a 46 milions de persones a tot el món, una xifra que podria triplicar-se fins al 2050 si no es troba la forma de curar-la.

Segons dades de la Fundació Pasqual Maragall, una de cada deu persones de més de 65 anys pateix Alzheimer i el seu impacte s’ha anat incrementant a mesura que ha anat creixent l’esperança de vida de la població.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Èxit del concert de celebració dels 25 anys de Girona Centre Eix Comercial

girona

La justícia també tomba la superilla de Compte Borrell

Barcelona
salut

Anuncien que el nou hospital de Calella estarà fet el 2030

calella

Èxit de vendes el primer dia de l’Expocasió

fornells de la selva
CALDES DE MALAVELLA

Finalitzen les obres de la depuradora de Can Carbonell

CALDES DE MALAVELLA

L’escola de pilots d’Alguaire estarà a punt la primavera vinent

Alguaire

Concentració per reivindicar la salut mental en el treball

girona

235 alumnes de 6è de primària ballen per l’equitat a Sant Gregori

girona

S’inicien les obres per convertir el Xalet Soler en la Casa de la Tecnologia

girona