Salut

Un total de 486 gironins van tenir un infart el 2018

El nombre de codis infart activats a la regió sanitària ha crescut un 58% des del 2015

El volum més gran de recursos, per a pacients traumàtics

Els afectats per accidents de patinet, en el codi politraumatisme

L’any passat, un total de 486 residents de la regió sanitària de Girona van tenir un infart, i d’aquests, 403 pacients (83%) van ser atesos a l’hospital Josep Trueta de Girona. De la resta de casos, 69 (14,2%) van ser atesos a l’hospital Germans Trias i Pujol de Badalona, que actua com a hospital de referència en matèria de codi infart per als habitants de la zona de l’Alt Maresme.

En nombre, la major part de codis activats el 2018 (protocols d’actuació urgent que s’activen davant de la sospita d’una determinada patologia) van correspondre a politraumatismes (1.149 casos) i ictus (912). I els codis infart se situen en tercer lloc, amb 493 activacions (aquesta xifra comprèn tant els residents com els no residents). Mentre que els codis suïcidi i sèpsia (infecció generalitzada) es van activar en 40 i en 60 ocasions, respectivament.

Analitzant, però, l’evolució de l’activació de codis a la regió sanitària des del 2015 i fins al 2018, l’increment més important correspon als codis infart (un 57,5% més), seguits del codi ictus, amb un augment del 36%, i del codi politraumatisme, amb un creixement del 33,4%, segons dades del SEM.

El director mèdic del SEM a Catalunya, el doctor Xavier Jiménez, ha explicat que aquest increment dels codis en els darrers anys és atribuïble, principalment, a una millora dels registres de l’activació dels codis per part dels professionals del SEM, més que no pas a un augment de les patologies. Amb tot, va indicar que, en relació amb als ictus, s’espera un increment de l’activació dels codis, vinculat a un augment de l’esperança de vida.

Politraumatismes

En la mateixa línia, el doctor Jiménez va destacar que el fet que l’activació del codi per politraumatisme sigui el més nombrós en comparació amb la resta és perquè, a més de l’increment d’accidents de trànsit, inclou diferents nivell d’assistència com a estratègia per prevenir possibles complicacions en els afectats. Així, i segons raona el cap d’urgències del Trueta, el doctor Pere Rimbau, el sistema preveu tres prioritats, des de la 0, la més urgent, fins a la 2. Quan les víctimes d’un accident de trànsit entren per la porta d’urgències del Trueta, una de les primeres actuacions que es duen a terme és comprovar si hi ha o no una hemorràgia interna. “Això és el primer que s’ha de controlar per evitar que el pacient mori dessagnat. I després s’aborda el tractament de la resta de patologies”, exposa el doctor Rimbau.

Quant a l’increment del nombre d’activacions de codi politraumatisme en els últims anys, el cap d’urgències del Trueta destaca que, al gruix dels accidents de cotxe, s’hi han d’afegir els dels ciclistes. I és previst fer una revisió del codi politraumatisme per incloure-hi els afectats per accidents de patinets elèctrics, sobretot persones grans, segons indica el doctor Jiménez.

LES XIFRES

57,5
per cent
és l’increment del nombre de codis infart activats a la regió sanitària de Girona des de l’any 2015.
103
minuts
és el temps que passa de mitjana des que es fa l’electrocardiograma fins que el pacient rep el tractament.

Increment dels ictus per l’envelliment de la població

“Des de l’any 2000, cada any s’incrementa de forma progressiva i constant el percentatge d’activació del codi ictus”, segons ha explicat el doctor Joaquín Serena, responsable de la unitat d’ictus del Trueta. El doctor Serena indica que aquest increment és deu, d’una banda, a la millora dels registres dels pacients “als quals s’ha activat un codi ictus i també als que no”, amb l’objectiu de millorar el circuit, i d’altra banda, a una major incidència de la patologia. En aquest sentit, el doctor Serena indica que és previst que en els pròxims anys hi haurà un increment d’un 30% en la incidència dels ictus a causa de l’envelliment de la població. El servei de neurologia del Trueta atén cada any més de 1.300 ictus. D’aquests, 600 necessiten ingressar a la unitat d’ictus. Un 70% d’aquests pacients són autònoms al cap de tres mesos.

Amb motiu de la commemoració, dilluns, dia 28, del Dia Mundial de l’Ictus, els professionals de la unitat d’ictus del Trueta informaran sobre la malaltia i faran ecografies de Doppler als usuaris que vulguin entre les nou del matí i la una del migdia. Les persones interessades a fer-se les proves han de demanar hora trucant al 972 940 262. A més, en col·laboració amb l’Associació d’Ictus de Girona i el sociosanitari Mutuam, per al mateixa dia s’han organitzat tallers de ioga, d’origami, de disfàgia i del mètode Ronney Gardiner per a pacients que han tingut un ictus. Per participar d’aquestes activitats, que es duran a terme al pavelló de govern, també cal reservar hora.

S’han guanyat 30 minuts en el tractament de l’infart de miocardi

N.A

Des del 2010 i fins l’any passat, s’ha escurçat en 30 minuts l’interval de temps entre el moment en què es fa l’electrocardiograma al pacient amb infart de miocardi i el que se li practica la reperfusió (tractament amb angioplàstia primària). El 2010, l’interval de temps era, de mitjana, de 133 minuts, i l’any passat, de 103. El cap de secció de cardiologia del Trueta, responsable de la unitat d'hemodinàmica, el doctor Joan Bassaganyas, va ressaltar la importància d’aquest interval de temps adduint que quan menor és, més petita és la zona del cor que queda lesionada per l’infart. “Hi ha diversos factors que ajuden a disminuir aquest temps: en primer lloc una bona interpretació, per part de l’especialista, de l’electrocardiograma; després els minuts de transport del pacient fins al Trueta, i per acabar els minuts que passen fins a l’obertura de l’artèria per tal de desobstruir-la”, va exposar. El temps que es considera òptim, d’acord amb les guies internacionals, és de 120 minuts, i a la regió sanitària està en aquests moments per sota d’aquesta xifra, si bé per sobre de la mitjana de Catalunya, que és de 95 minuts. En aquest sentit, el doctor Bassaganyas va argumentar que, a diferència de Barcelona, on hi ha una concentració important d’hospitals acreditats per tractar els codis infart, a la demarcació de Girona només hi ha el Trueta, per a una població de referència molt dispersa a causa de la seva geografia.

Des que es va posar en marxa el torn d’hemodinàmica a la nit al Trueta, el mes de gener del 2015 –una mesura que, segons Bassaganyas, va suposar un salt qualitatiu en l’atenció d’aquests pacients– i fins l’any passat, hi ha hagut un augment d’un 25% dels casos d’infarts atesos al Trueta (de residents i no residents). En concret, s’ha passat dels 390 casos el 2015 als 487 el 2018.

El doctor Bassaganyas va reconèixer que la possibilitat que l’heliport del Trueta es pugui fer servir a la nit –una qüestió pendent dels permisos de l’autoritat aeroportuària– pot ajudar a rebaixar, en determinats casos, el marge de temps entre la primera assistència i la intervenció, i per tant, quan sigui una realitat serà una bona notícia. Ara per ara no hi ha una previsió de quan passarà això.Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

La Generalitat destina a habitatge social 32 immobles d’herències intestades

barcelona

Descobreixen una relació genètica entre els canvis en la funció cardiovascular i l’Alzheimer

LLeida
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Tarda serena amb intervals de núvols

Barcelona

Els Mossos desallotgen dotze famílies que ocupaven un edifici al barri de Balàfia de Lleida des de feia vuit mesos

LLeida

La mortalitat per càncer es redueix un 7% en set anys

barcelona

L’Associació Aremi i Enric Molist, premis solidaris de l’ONCE

barcelona
Llengua

30 anys estimant el català

Barcelona

Un total de 3.749 persones aprenen català al Consorci

girona

Girona deixa en ‘stand by’ la taula del mercat de marxants

girona