Salut

ANTONI TRILLA

CAP DEL SERVEI DE MEDICINA PREVENTIVA I EPIDEMIOLOGIA DE L’HOSPITAL CLÍNIC

“Si no respon al coronavirus, la Xina pot quedar en dubte”

“Ha utilitzat les mesures clàssiques d’aïllament, quarantena i restricció de moviments, però ho ha fet a una escala absolutament sense precedents en la història”

“La possibilitat que un coronavirus es transmeti abans de tenir símptomes encara no havia passat; per això les discrepàncies”

“A Catalunya en fem un gra massa”

Amb els virus al cap
Antoni Trilla (Barcelona, 1956) dirigeix el servei de medicina preventiva i epidemiologia de l’hospital Clínic i també coordina la unitat d’aïllament d’alt nivell. També és investigador de l’Institut de Salut Global de Barcelona i degà de la Facultat de Medicina de la Universitat de Barcelona. Autor de centenars de publicacions, va rebre la medalla Josep Trueta al mèrit sanitari que atorga la Generalitat de Catalunya, entre altres distincions.

Antoni Trilla és un referent en el camp de les malalties infecciones i l’epidemiologia. Assessora el Departament de Salut de la Generalitat i el Centre Europeu de Prevenció i Control de Malalties de la Unió Europea.

Hi ha res al coronavirus de Wuhan que el faci més alarmant que el SARS o el MERS?
D’entrada, la novetat sempre és un factor d’alarma. Les etapes inicials d’aquestes crisis sempre són complexes: hi ha molts interrogants, es prenen mesures i després, s’han d’anar ajustant. Les dades sobre la malaltia són provisionals i canvien dia a dia o setmana a setmana. En relació als altres dos coronavirus, que són una bona referència, sembla que aquest seria més fàcilment transmissible, però, afortunadament, també menys greu.
Així, l’alerta mundial decretada per l’OMS li sembla justificada?
Compleix raonablement els criteris i això permet a l’OMS, fonamentalment, mobilitzar recursos materials, humans i econòmics per anar a ajudar els països que podrien estar en més risc de patir una extensió de l’epidèmia perquè tenen uns sistemes sanitaris més febles. Es fa pensant en l’Àfrica subsahariana. L’OMS té capacitat d’ajudar a muntar estratègies de prevenció i control que ja tenim implementades als països amb sistemes sanitaris potents.
Si el virus arriba a l’Àfrica, es complicarà molt la situació?
Aquí la clau és que, si els casos importats es detecten a temps i es prenen les mesures d’aïllament corresponents, estarà controlat. El problema vindrà si el virus entra, ningú no ho nota i es comença a percebre quan ja tens centenars o milers de casos. Llavors, s’haurien d’aplicar mesures dràstiques que són molt difícils d’implementar. No m’imagino mesures com les de la Xina, deixant a casa 40 milions de persones, en altres indrets del món.
A la Xina se l’ha criticada molt per les condicions sanitàries dels mercats, però la seva reacció mèdica i preventiva ha semblat molt eficaç. Ho veu així?
Han utilitzat les úniques mesures clàssiques i clares que permeten reduir el contagi d’una malaltia com aquesta: aïllament, quarantena i restricció de moviments. Però ho han fet a una escala absolutament sense precedents en la història. La Xina és una potència mundial i, per tant, vol i ha de demostrar que té capacitat de controlar l’epidèmia sense ajuda o sense massa interferència. La credibilitat del sistema xinès pot quedar relativament en dubte si no responen de manera contundent i efectiva.
La situació és tan alarmant perquè a les farmàcies de Barcelona s’esgotin les mascaretes?
Des d’un punt de vista estricte pel que està passant a Catalunya, en fem un gra massa. No hem de tenir por de contagiar-nos d’un virus que aquí no tenim. Si la gent vol comprar mascaretes i posar-se-les pensant que els protegeix de tot i per sempre més, no fa mal. Però que sàpiguen que l’únic que fan és protegir-se una mica de la grip, que no està malament.
Es parla d’una taxa de mortalitat d’entre el 2 i el 3%. Aquesta dada pot variar?
És possible que, en aquesta primera fase, els casos menys greus passin desapercebuts. Això és dolent, perquè l’epidèmia s’estén, però també vol dir que estem mirant l’afectació sobre els casos més greus i que, per tant, els infectats són molt més que els identificats i, lògicament, la taxa de mortalitat podria ser encara més baixa.
Efectivament, es parla d’un nen que té el virus però no té símptomes. Això complica el control de la malaltia?
És un cas que està estudiat i publicat, però no sabem si és una anècdota o una dada consistent. No és impossible que un virus es transmeti abans de tenir símptomes: passa amb la grip, el xarampió i altres malalties víriques. Amb els coronavirus, encara no havia passat, i això ens genera una situació de discrepàncies. Si fos així, efectivament, complicaria una mica les mesures de control, perquè amb les persones asimptomàtiques, lògicament, no hi pots fer res. En tot cas, jo ho deixaria com una possibilitat fins que se’n vegi la freqüència. Ara mateix, la majoria de la gent que està infectada a la Xina segur que s’ha contagiat de gent que tenia símptomes.
Alguns països han tancat fronteres i algunes empreses, fàbriques i línies de vol han fet restriccions. D’altres, en canvi, no. Qui ha procedit bé?
Aquí hi ha dues versions: l’OMS diu que no hi ha cap necessitat de fer restriccions de viatges, però, després, hi ha la decisió sobirana dels països o empreses que miren de protegir els seus ciutadans o empleats, i hi tenen tot el dret del món. És clar que, ara mateix, no és la millor situació per viatjar cap allà, però fins que no caigui la pols a terra i veiem la situació general, no sabrem si s’ha exagerat o no.
Perquè aquests virus acostumen a sortir d’aquests mercats d’animals de la Xina?
En general, la reserva de virus està repartida arreu del món i a la natura, molt sovint en animals. Per diferents raons, de tant en tant, poden adaptar-se i fer un salt a l’espècie humana. Això vol dir que, en llocs on coincideixen moltes persones, com ara la Xina, i molts animals, com ara els mercats, hi ha més possibilitats que s’afavoreixi el salt del virus cap als homes. Especialment si hi ha aus aquàtiques i domèstiques i porcs, a més d’animals salvatges diversos. Fa temps que se’ls diu que la situació sanitària dels mercats no és gaire bona. Els costums locals són els que són i potser no li han donat la importància que calia.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
INFRAESTRUCTURES

Avança l’estació de l’L9 I l’L10 a la plaça Maragall

Barcelona
Informació especial

La Universitat de Girona incrementa la seva oferta acadèmica

Estat Francès

Esclaten violentes protestes a Martinica per l’augment del cost de la vida

Barcelona
Successos

Justícia convoca una reunió d’urgència arran del suïcidi d’un pres a Lledoners

Barcelona

La Taula de Mobilitat i Ús Públic de la Garrotxa reivindica el bus Rumbus

LA GARROTXA
la crònica

Les delícies de la cuina d’aprofitament

L’AENTEG trasllada la seva seu i estrena identitat corporativa

GIRONA
SOCIETAT

Trànsit preveu que 460.000 cotxes sortiran de l’àrea de Barcelona en un pont de la Mercè marcat per la pluja

BARCELONA
ciència

La UB i el VHIR s’alien per crear pell humana bioimpresa

Barcelona