Salut

El coronavirus ja té nom: Covid-19

L’OMS avisa que el desenvolupament d’una vacuna pot trigar un any i mig

La UE celebra una reunió extraordinària per abordar la crisi sanitària

La malaltia coneguda fins ara com el coronavirus de Wuhan rebrà oficialment el nom de Covid-19. L’Organització Mundial de la Salut (OMS) ha advertit aquest dimarts que el desenvolupament d’una vacuna contra la infecció trigarà almenys un any i mig.

En una reunió amb 300 experts sobre aquesta epidèmia a Ginebra, l’OMS ha decidit utilitzar un nom que “pugui pronunciar-se i no al·ludeixi a una localització geogràfica específica, un animal o un grup de persones” per tal d’evitar estigmatitzacions.

El director general de l’organisme, Tedros Adhanom Ghebreyesus, ha explicat que el nou nom neix d’un acrònim en anglès a partir de l’expressió corona virus disease (malaltia de coronavirus) . Així, la denominació Covid serà a partir d’ara un estàndard per a eventuals brots de coronavirus en el futur.

El màxim responsable de l’OMS ha subratllat que amb el nom oficial de Covid-19 “s’evitarà utilitzar altres que puguin ser inexactes o estigmatitzin”.

La denominació Covid-19 és significativament diferent a anteriors coronavirus que també van generar alarmes sanitàries internacionals en el passat, com la SARS (síndrome respiratòria aguda i greu) o la MERS (síndrome respiratòria d’Orient Mitjà), aquesta última amb al·lusió a l’origen geogràfic de la malaltia.

La seu de l’OMS a Ginebra acull aquest dimarts i dimecres una trobada amb 300 experts de tot el mon en virologia, epidemiologia i altres branques científiques per estudiar vies d’investigació del fins ara conegut com a coronavirus de Wuhan i possibles tractaments i vacunes.

Un any i mig per a la vacuna

En aquest sentit, Tedros ha apuntat que “la primera vacuna pot estar a punt en divuit mesos”. “És per això que ara per ara hem de preparar-nos per utilitzar les armes que tenim a l’abast en la lluita contra aquest virus”, ha constatat.

El responsable de l’OMS ha assegurat que el Covid-19, amb 42.708 casos confirmats i 1.108 morts la Xina, a més de 393 pacients a altres 24 països, ha de ser considerat actualment “l’enemic públic número u per a tota la humanitat”, amb conseqüències polítiques, socials i econòmiques “pitjors que les de qualsevol acte terrorista”.

El metge etíop ha assegurat que “les mesures adoptades per Wuhan i la resta de la Xina estan aturant l’expansió del virus” i ha afegit que cal aprofitar-ho per “colpejar dur i lluitar plegats” contra la malaltia. “En cas contrari hi haurà més i majors costos”, ha avisat.

Reunió extraordinària de la UE a Brussel·les

Els ministres de Sanitat de la Unió Europea (UE) tenen previst abordar la resposta de la comunitat al Covid-19 en una reunió que mantindran el proper dijous a Brussel·les.

L’agenda del Consell de Sanitat reflecteix que els titulars mantindran un debat sobre “les mesures d’emergència” i les “solucions per prevenir l’expansió del brot” de coronavirus a la UE. Els ministres adoptaran conclusions sobre aquesta crisi sanitària.

Hi assistirà, entre altres, el ministre espanyol de Sanitat, Salvador Illa.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Bategen amb Maria Antònia Canals la plaça de davant l’institut Vicens Vives

girona

Tomben la moció per regular el lloguer estacional

BLANES

Camí de Mar, un projecte que enllaça Argeles amb Malgrat, per la costa

girona

La Fira d’Abril de Catalunya amplia l’aforament un 24%

Barcelona

El Mercat del Lleó tindrà més bona climatització abans de l’estiu

girona

El festival Tech&Play obre portes i espera 4.000 visitants

Barcelona
EDUCACIÓ

Mobilització de l’AFA de l’escola Camins a Banyoles

BANYOLES

Conveni pioner en matèria de transició ecosocial urbana

girona
Itàlia

Venècia comença a cobrar entrada als visitants diaris

Barcelona