Salut

La Xina confia a vèncer aviat l’epidèmia

El nombre de contagis trenca la tendència a la baixa, però Pequín afirma que aconseguirà “una victòria completa” al març

El nord d’Itàlia i el Líban declaren els primers casos per transmissió local

L’FMI, amb el G20, disposat a prendre mesures en favor del creixement

El coronavirus s’expandeix pel Mediterrani i ha arribat a Itàlia. Les autoritats en van confirmar ahir catorze casos a la Llombardia, al nord del país. L’arribada del virus ha obligat a posar en quarantena almenys 250 persones, a les quals s’estan practicant proves per veure si hi ha més contagiats. A més, s’ha instat els veïns de tres poblacions –Codogno, Castiglione d’Adda i Casalpusterlengo, que sumen 35.000 habitants– a no sortir de casa. El Líban va declarar ahir un cas d’infecció, mentre creix el nombre de malalts a l’Iran i l’OMS assegura que és un moment crític per controlar l’epidèmia.

A la Xina, el nombre de casos confirmats de coronavirus continua augmentant i ahir es va trencar una tendència a la baixa i es va multiplicar gairebé per tres el nombre d’infectats només a la Xina, tot i que encara és molt menor que a principis de setmana. El gegant asiàtic va confirmar que el total de casos havia augmentat en 892 i 118 víctimes mortals. S’hi han afegit més de 200 nous casos positius en dues presons fora de la província de Hubei, l’epicentre de la malaltia.

En total, la Xina registra 75.467 malalts i el nombre total de víctimes mortals, segons dades oficials, és de 2.236. Entre aquests últims, hi ha el doctor Peng Yinhua, un metge de l’hospital del districte de Jiangxia, a Wuhan, que va morir dijous a la nit infectat pel coronavirus. El metge, que tan sols tenia 29 anys i havia ajornat la seva boda fa unes setmanes per tractar els afectats per la malaltia, va traspassar malgrat els esforços de l’equip mèdic de l’hospital per salvar-li la vida. Aquest cas recorda el de Li Wenliang, també metge de Wuhan, de 34 anys, que va ser una de les primeres persones que van prémer el botó d’alarma sobre el nou brot i que va morir el 7 de febrer.

Malgrat aquest nou repunt del nombre de contagis, l’ambaixador xinès a Rússia, Zhang Hanhui, va assegurar ahir que la Xina erradicarà el coronavirus del seu territori a finals de març. Després d’una reunió amb el primer vicepresident de la cambra baixa del Parlament rus, Ivan Melnikov, el diplomàtic creu que el seu país podria aconseguir una “victòria completa” en el termini d’un mes. “Fora de Hubei, en altres regions, ja podríem aconseguir la victòria aquest mes. I a Wuhan, l’epicentre de l’epidèmia, la malaltia es liquidarà el mes que ve”, anunciava Zhang en declaracions publicades per les agències estatals russes.

El missatge de calma va arribar just abans de la reunió del G20, que se celebra avui i demà a l’Aràbia Saudita, amb l’assistència dels ministres d’Economia i Finances i els governadors dels bancs centrals de les principals economies del planeta. La irrupció imprevista d’aquesta pandèmia serà un dels punts més urgents a tractar, ja que està provocant una gran incertesa en les perspectives econòmiques i està perjudicant el comerç i les exportacions, la producció industrial, el consum i el turisme dels països asiàtics i de la resta del món.

Les previsions de creixement de l’economia global del Fons Monetari Internacional (FMI) per enguany eren del 3,3% –respecte al 2,9% del 2019–, confiant sobretot en mercats emergents com ara l’asiàtic, però tothom dona per fet que l’impacte en l’economia xinesa serà gran, que s’estendrà per tota la regió i que fins i tot podria fer “descarrilar” la recuperació econòmica prevista. La directora gerent de l’FMI, Kristalina Georgieva, va assegurar ahir que l’organisme està disposat, amb els països del G20, a prendre mesures de suport al creixement global en cas que s’agreugin les conseqüències de l’epidèmia: “Si comprovéssim que l’epidèmia té conseqüències més greus de les que ha tingut fins ara, es prendrien mesures coordinades per donar suport a la conjuntura mundial.”

892
nous casos i 118 morts en 24 hores s’han declarat a la Xina, segons l’OMS.
14
casos a Itàlia
són els primers positius al país per transmissió local.
3,3
per cent
és el creixement econòmic global previst inicialment per l’FMI.

Corea del Sud, en situació “d’emergència”

Corea del Sud va esdevenir ahir el nou focus d’alerta mundial pel coronavirus. En les darreres 72 hores, s’ha multiplicat per tres el nombre de casos, i les autoritats han demanat als ciutadans de Daegu, on hi ha el grup religiós d’on sembla que va sortir el principal focus al país, que no surtin de casa. El primer ministre coreà, Chung Sye-kyun, va descriure la situació com una “emergència”, després que ahir les autoritats informessin de la confirmació de 100 nous contagis, que eleven el nombre total de malalts fins als 204, dels quals 85 estarien relacionats amb el temple.

D’altra banda, al Japó es va donar per finalitzada la primera fase de desembarcament sense restriccions del vaixell Diamond Princess per a aquells passatgers que van donar negatiu en les proves. Així, més d’un miler de viatgers van poder tornar lliurement a casa després de dues setmanes en quarantena. Al vaixell encara hi ha la tripulació, que serà sotmesa a més proves i que l’abandonarà progressivament.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Escullen l’utiller Josep Font com a bisbalenc de l’any 2023

LA BISBAL D’EMPORDÀ
gastronomia

L’Alimentària posa la pizza en el podi

L’Hospitalet de Llobregat
llengua

El català torna a l’agenda europea

barcelona

Compromís per treure tot l’amiant dels edificis a finals del 2025

BADIA DEL VALLÈS

El Manhattan mataroní

mataró
castelló d’empúries

Un robot avaluarà i posarà al dia el nombre d’amarradors d’Empuriabrava

castelló d’empúries
la crònica

Un pilot d’avió a la vall de Llémena

Cases sense gas el 2040

barcelona

Obre a Girona una nova Barnahus per a infants i adolescents que han patit violència sexual