Salut

Sant Pau fa la primera operació amb holografia 3D

L’hospital utilitza per primer cop a l’Estat un model anatòmic per a intervencions quirúrgiques d’alta complexitat

Facilita la tasca a l’equip mèdic i evita que hagi de deixar la taula d’operacions

L’hospital de Sant Pau ha estat el primer de l’Estat a utilitzar un model anatòmic hologràfic 3D en una intervenció quirúrgica. Aquest model, que permet reproduir en un holograma 3D l’anatomia del pacient que s’està intervenint a la sala d’operacions, ha estat elaborat per l’equip del servei de cirurgia general de l’hospital de Sant Pau i l’equip de tractament d’imatge en col·laboració amb l’empresa tecnològica Newtonlab Space i amb el suport de la Fundació Mobile World Capital Barcelona.

A diferència de les tecnologies 3D utilitzades fins ara, com per exemple les ulleres de realitat virtual, la tecnologia del model anatòmic hologràfic 3D no intervé en la visió del cirurgià i permet que les imatges siguin vistes per la resta del personal mèdic, tant a dins com a fora de la sala, ja que es poden retransmetre a altres espais. Es tracta d’una reconstrucció tridimensional dins d’una piràmide hologràfica d’1,8 metres, destinada a casos d’alta complexitat. La reproducció facilita la tasca a l’equip mèdic i evita que hagi de deixar la taula d’operacions per consultar les imatges anatòmiques del pacient, un fet que estalvia temps i desplaçaments. Segons el director del servei de cirurgia general de l’hospital de Sant Pau, Antonio Moral, la nova tecnologia 3D pot ser de gran ajuda “tant en la fase de diagnòstic, com en la fase de dissecció”, ja que permet que els cirurgians vegin què estan “operant, a quin lloc i amb quines estructures” es troben. A més, l’holograma es pot manipular amb les mans a conveniència del cirurgià, gràcies a un sistema d’infrarojos. Per Moral, aquesta tecnologia s’alinea amb les tècniques de cirurgia “poc invasiva” que han demostrat reduir les complicacions posteriors a les intervencions.

Durant la presentació, en què van participar el vicepresident, Pere Aragonès, i la consellera de Salut, Alba Vergés, es va connectar en directe amb la sala d’operacions on el doctor Sánchez Cabús estava extirpant un tumor pseudopapil·lar sòlid-quístic del pàncrees d’un pacient i l’audiència va poder veure com el coneixement de les estructures anatòmiques del pacient facilitava l’abordatge quirúrgic al cirurgià. Vergés va celebrar que el sistema de salut català sigui “capdavanter en una tecnologia que millora la feina dels professionals i la vida dels pacients”. Hi va afegir també que aquest nou model hologràfic permetrà “l’empoderament de la ciutadania que vol entendre i participar de les decisions que afecten la seva salut”. Per la seva banda, Aragonès va alegrar-se que el sector públic a Catalunya generi “benestar i coneixement” i va assegurar que, quan s’aconsegueix vincular-lo “a l’ecosistema de startups, els resultats son extraordinaris”.

LA FRASE

Catalunya és un ecosistema que fa ideal que es puguin trobar la tecnologia i el sector de la salut
Alba Vergés
consellera de salut

Sense Mobile però amb tecnologia

Inicialment, la presentació del model anatòmic hologràfic 3D havia de coincidir amb la inauguració del Mobile World Congress, que estava prevista per ahir, però que es va anul·lar pel risc de contagi del coronavirus. Tot i això, el vicepresident Aragonès va destacar que “l’aparador canvia, però la tecnologia, la tenim”. En la mateixa línia, el director de 5G de la Fundació Mobile World Capital Barcelona, Eduard Martín, va treure importància a la qüestió afirmant que continuen “portant la tecnologia a la ciutadania cada dia de l’any”.

En aquest sentit, va celebrar “l’ecosistema i el teixit empresarial de Catalunya”, que fa propícia la “col·laboració entre les empreses i la gent del país”, i que crea “sistemes exportables a tot el món”. A més, Martín va avançar la voluntat de la fundació que la tecnologia hologràfica pugui “arribar arreu del territori català” i que s’hi pugui afegir la “tecnologia 5G”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Bategen amb Maria Antònia Canals la plaça de davant l’institut Vicens Vives

girona

Tomben la moció per regular el lloguer estacional

BLANES

Camí de Mar, un projecte que enllaça Argeles amb Malgrat, per la costa

girona

La Fira d’Abril de Catalunya amplia l’aforament un 24%

Barcelona

El Mercat del Lleó tindrà més bona climatització abans de l’estiu

girona

El festival Tech&Play obre portes i espera 4.000 visitants

Barcelona
EDUCACIÓ

Mobilització de l’AFA de l’escola Camins a Banyoles

BANYOLES

Conveni pioner en matèria de transició ecosocial urbana

girona
Itàlia

Venècia comença a cobrar entrada als visitants diaris

Barcelona