Salut

Pendents de la corba

La Covid-19 ja estava estesa pel país quan es parlava de casos importats, segons els especialistes

Clamen per un confinament més estricte que preservi el sistema de salut

Queda pujada per a estona. Diferents experts en epidemiologia consultats ahir per aquest diari coincideixen a dir que la corba d’incidència i letalitat de la Covid-19 continuarà creixent no només durant dies, sinó també durant setmanes. De fet, en espera que els primers efectes del confinament es comencin a reflectir a les gràfiques, els experts ja demanen amb insistència un aïllament més dur de la població per evitar el col·lapse del sistema sanitari. Segons el seu parer, el coronavirus s’està estenent pel país des de fa més temps del que indiquen les estadístiques oficials de casos.

Això és el que sosté Daniel López-Codina, investigador del grup de recerca de biologia computacional i sistemes complexos (Biocom-SC), de la Universitat Politècnica de Catalunya. Ho argumenta a partir de les dades que ha recollit i utilitzat per elaborar, conjuntament amb investigadors de l’Institut de Recerca Germans Trias i Pujol, un nou model matemàtic que fa un seguiment i prediu el comportament de l’epidèmia de la Covid-19.

El biofísic sospita que la Covid-19 s’estenia per Catalunya abans de la declaració oficial del primer cas importat (el 25 de febrer) a partir de dues premisses bàsiques demostrades per diferents estudis científics. La primera, que la mortalitat de la malaltia se situa al voltant d’un 1%. La segona, que entre el contagi i la mort dels pacients més crítics transcorren, de mitjana, 18,5 dies, segons s’ha pogut comprovar a la Xina.

“Així doncs, mirant la mortalitat d’un dia en concret, es pot saber la quantitat de malalts reals que hi havia divuit dies abans. A Catalunya encara han passat pocs dies per fer aquestes estimacions, però cap al 29 de febrer, quan en teoria només teníem alguns casos importats [12, concretament], és probable que en realitat ja tinguéssim uns 200 casos de gent malalta no diagnosticada ni localitzada”, argumenta Daniel López-Codina.

Les xifres reals

Aplicant aquest sistema de càlcul a les últimes dades oficials de Catalunya, fetes públiques ahir pel Departament de Salut, les xifres de malalts reals tindrien molt poc a veure amb les que coneixem. Si partim dels 40 morts comunicats per Salut ahir i assumim que són un 1% dels malalts que teníem fa divuit dies, això vol dir que el 2 de març al Principat hi deuria haver uns 4.000 casos positius. Aquesta xifra no només és molt més gran que els 17 casos reconeguts en aquella data, sinó que s’acosta a la que es considera oficial avui, 4.203.

“Tenim molts més casos que els oficials, però això no és una mala notícia necessàriament. Si hi ha molta més gent positiva no diagnosticada i sense problemes estem aconseguint que la immunització col·lectiva guanyi espai i, si l’any vinent torna el coronavirus, ja estarem més preparats”, assenyala l’investigador de la UPC.

El model matemàtic que han desenvolupat juntament amb experts de Can Ruti es basa en dades empíriques i té una fiabilitat molt alta, però també l’inconvenient que només pot fer prediccions per a tres dies, tot i que s’està treballant per ampliar aquest marge. Amb els resultats, elaboren informes per a l’oficina d’estratègia de la Unió Europea i també poden analitzar l’eficàcia de les mesures que s’estableixin als diferents territoris.

En aquest sentit, López-Codina considera que Itàlia, malgrat el gran volum de morts, “ja va en la bona direcció”, mentre que a Catalunya la situació encara no està controlada. “Probablement caldrien mesures de confinament més serioses que no sé si tècnicament es podrien prendre des de Catalunya. Però mirant els números fredament aquesta és la realitat”, constata.

Els experts creuen que d’aquí a quatre o cinc dies es podran començar a percebre els efectes de les mesures adoptades a Catalunya, però reclamen un cessament complet de l’activitat laboral, i mantenir només els serveis essencials, per aconseguir frenar la corba epidemiològica i fer-la passar per sota del nivell màxim d’estrès del sistema de Salut.

Sense respiradors

Els centres saben que tenen a tocar un augment espectacular del nombre de casos i que els instruments bàsics per atendre els més crítics, com ara els sistemes de respiració assistida, són limitats. D’aquí que, segons fonts del sector, alguns centres ja estiguin determinant els criteris que regiran per prioritzar la ventilació mecànica per als pacients amb més possibilitats de sobreviure.

Aquest panorama concorda amb el model que s’ha impulsat des del departament d’enginyeria informàtica i matemàtiques de la Universitat Rovira i Virgili per valorar fins a quin punt l’estratègia de contenció epidèmica actual resulta suficient per evitar el col·lapse del sistema sanitari. Àlex Arenas, investigador de la Icrea i professor del centre tarragoní, admet que “el model actual deixa clar que d’aquí a una setmana tindrem problemes de col·lapse”. Segons el seu parer, l’única manera d’evitar-lo seria aconseguir que els contactes per persona se situessin per sota dels quatre, i per això caldrien mesures de confinament més intenses. “Les projeccions amb les mesures actuals no són encoratjadores perquè la mobilitat laboral és encara massa elevada. Els models ens indiquen que l’estratègia òptima és la contenció total, deixant només els mínims imprescindibles. Altrament, no hi haurà mes remei que veure com la situació col·lapsa”, reflexiona.

Quan acabarà això?

Aquesta és la gran pregunta, però no és fàcil de respondre. “Els models matemàtics no són boles de cristall per veure el futur, sinó eines per entendre i pensar”, indica López-Codina. Algunes previsions situarien el pic de la corba a finals de maig, però ningú no pot posar la mà al foc. El cap d’epidemiologia de l’hospital Clínic, Antoni Trilla, preveu almenys dues o tres setmanes més d’ascens en el nombre de contagis.

LA XIFRA

18
dies
és el temps mitjà que passa, en els malalts més crítics, entre el moment en què es presenta la malaltia i la mort.

LES FRASES

Els models matemàtics no són boles de cristall per veure el futur, sinó eines per pensar
Daniel López-Codina
Investigador de la UPC en Biologia computacional
Si t’anticipes a fer la prevenció no t’equivocaràs mai. Ara anem tard i ja tenim molt poc marge
Àlex Arenas
Físic i Director de la Càtedra de Ciència i Humanisme de la URV

L’app permetrà obtenir un mapa de la incidència

L’aplicació creada per la Generalitat per facilitar que els ciutadans amb símptomes compatibles amb la Covid-19 reportin sobre el seu estat al Servei Català de la Salut està tenint una ràpida adopció entre la població. Poques hores després del llançament va superar les 100.000 descàrregues i ahir, després d’una campanya de difusió per diferents mitjans, el seu ús entre la ciutadania es va estendre encara més. Així doncs, s’està generant un gran volum de dades sobre la possible incidència de la malaltia arreu del país, que els especialistes ja estan començant a tractar i analitzar. Malgrat que els usuaris que reporten símptomes no es poden considerar positius de la malaltia, ja que per falta de disponibilitat no se’ls ha fet la PCR que ho confirmaria, ja s’està elaborant un mapa d’escalfor amb la possible incidència de la Covid-19.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia