Salut

França es dirigeix cap a un confinament més llarg i dur

Macron prepara una pròrroga de les mesures de distanciament social que van més enllà del 31 de març

S’oposa a la paràlisi de tots els sectors econòmics no essencials, com ara la construcció

Fins quan els francesos s’hauran de quedar a casa? Emmanuel Macron i els membres del govern es preparen per decretar un confinament més llarg i dur. Resulta “probable”, segons la portaveu de l’executiu, Sibeth Ndiaye, que les mesures de restricció en la circulació de persones s’allarguin més enllà de les dues setmanes previstes inicialment.

“A molts francesos els agradaria tornar als temps d’abans. Però reforçarem les mesures de confinament. El període de confinament, que és el nostre, encara durarà algunes setmanes”, va assegurar ahir al vespre el primer ministre, Édouard Philippe, en una entrevista a la cadena TF1, després que França visqués el seu dia més negre, amb 186 persones mortes, per un total de 860 difunts a causa del coronavirus, i 8.675 malalts hospitalitzats. Tot i que en un principi havia de fer-ho ahir, el govern francès es reunirà avui amb el consell científic que l’assessora per decidir el nou període de confinament, més enllà del 31 de març.

Algunes pràctiques permeses fins ara, com ara sortir a córrer al carrer, quedaran restringides a un perímetre d’un quilòmetre del domicili.

D’aquesta manera, França seguirà l’exemple d’Itàlia i l’Estat espanyol, on el confinament durarà almenys fins a mitjan abril. El ministre d’Educació, Jean-Michel Blanquer, ja ha advertit que els centres educatius no obriran les portes fins al 4 de maig, després de les vacances de primavera.

Durant una reunió, ahir, amb representants religiosos per videoconferència, Macron ja va informar-los que les cerimònies de Setmana Santa hauran de celebrar-se “sense concentracions” de persones. “No hi haurà un confinament total”, van indicar des de l’entorn del gran rabí de França, Haïm Korsia, després de la reunió amb el president. De fet, el jove dirigent s’encarregarà d’anunciar aquesta setmana la nova data final del confinament, en el seu tercer discurs televisiu des de l’inici de la crisi.

Sanitaris morts

Aquest enduriment es produeix davant les exigències del personal sanitari, que en els últims dies ha tingut cinc baixes a causa de l’epidèmia. També coincideix amb un augment de la desconfiança de l’opinió pública. Segons un sondeig de l’institut BVA, només el 43% dels francesos confien en la manera com el govern gestiona la crisi, dotze punts menys que la setmana passada.

Després que en els primers dies es preservés la “unitat nacional”, l’oposició critica ara la falta de màscares protectores, de proves per detectar tots els casos d’infecció i el fet que l’executiu aposti per mantenir en funcionament sectors econòmics no essencials, com ara la construcció.

Almenys 23 morts en un motí en una presó de Bogotà

Almenys 23 persones van morir diumenge a la presó Modelo, de Bogotà, durant un motí multitudinari dels presos, que protestaven per la situació en què estan enmig de l’epidèmia del coronavirus.

L’OMS adverteix que l’epidèmia s’està accelerant

L’Organització Mundial de la Salut va advertir ahir que l’epidèmia del coronavirus s’està “accelerant”. Ja hi ha 350.000 persones infectades, 15.000 morts i 100.000 persones recuperant-se.

Guterres demana un alto el foc a tot el món

El secretari general de l’ONU, António Guterres, va demanar ahir un “alto el foc mundial immediat a tots els racons del món” per centrar els esforços en la lluita contra el coronavirus.

Trump ordena desplegar la Guàrdia Nacional

El president dels Estats Units, Donald Trump, va ordenar ahir el desplegament de la Guàrdia Nacional a Nova York, Califòrnia i Washington, perquè distribueixin material mèdic bàsic.

L’exèrcit espanyol troba cadàvers en residències d’avis

Fonts del Ministeri de Defensa espanyol van dir a la Cadena Ser que l’exèrcit ha trobat cadàvers en residències de gent gran de l’Estat. La Fiscalia General diu que actuarà contra aquests centres.

Multiplicació de tocs de queda

Durant els últims dies, nombroses ciutats han adoptat tocs de queda per frenar la Covid-19. Una de les primeres va ser Perpinyà, on va prohibir-se abans-d’ahir la circulació de persones –excepte per als desplaçaments indispensables per motius laborals– entre les vuit del vespre i les sis de la matinada. Aquest dispositiu resulta més restrictiu del que s’aplica a la resta de l’Estat francès, i en algunes localitats imposa el tancament dels comerços d’aliments. Una mesura que s’ha multiplicat en municipis de l’arc mediterrani, com ara Niça, Montpeller o Besiers. Però també s’aplica a la localitat alsaciana de Mulhouse, un dels principals focus de la pandèmia.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia