Salut

D’hotel a hospital

Mentre que la majoria d’establiments hotelers estan tancats, d’altres es reconverteixen en hotels per a pacients o treballadors de serveis essencials

A l’Ibis ja hi ha deu pacients

Encara no fa un mes, els hotels gironins estaven en plena temporada de reserves de cara a la Setmana Santa i a esdeveniments com ara Temps de Flors o el Sea Otter. Tot va canviar, però, amb l’anunci de l’estat d’alarma, que, a partir del 15 de març, va generar una allau de cancel·lacions de fins a tres mesos vista. “Va suposar un cop enorme perquè molts establiments comptaven amb reserves pregades”, explica el president de l’Associació d’Hostaleria de Girona, Josep Carreras. Devolucions milionàries que han afectat greument alguns establiments, pactes entre propietat i treballadors per al tancament i la gestió d’infinites situacions, com ara la donació de menjar al Banc dels Aliments o matalassos, somiers, etc. al pavelló de Palau, habilitat per acollir persones sense llar.

Dies més tard, la crida del ministeri que demana a cada demarcació entre dos i tres hotels oberts per donar cobertura als treballadors dels serveis essencials va fer que se n’obrissin dos, l’hotel Europa –del mateix Josep Carreras– i l’hotel Palau de Girona, a Sant Julià de Ramis. “Obrim el dia 23 i en sis dies no ve ningú. No podem mantenir la situació i decidim tancar”, explica Carreras. És durant aquest procés que surt una altra crida perquè apareguin hotels per acollir pacients no afectats per la Covid-19 procedents d’hospitals. Hotels que haurien de complir considerables exigències del Departament de Salut, explica Carreras. Pocs dies després, però, les directrius canvien i es volen hotels que puguin acollir pacients afectats de Covid-19. “Tot canvia novament i ara es requereix l’hospitalització dels hotels. Aquí es quan es comença amb l’hotel Ibis, un establiment amb un centenar d’habitacions, molt a prop de l’hospital Josep Trueta i que va començar a ser medicalitzat divendres passat, el mateix dia que, de manera voluntària, hi començaven el confinament el seu director i el cap de manteniment; personal fonamental per fer rutllar la instal·lació. Fins dilluns no hi va arribar el primer pacient i va ser ahir quan el nombre es va incrementar, amb un total de 10 pacients, tots ells amb la malaltia però autònoms i en estat lleu. L’altre hotel adaptat a la demarcació, l’hotel Trias de Palamós, fins ahir a mitja tarda n’acollia dos.

També a Calella

A partir d’avui, també, els pacients de l’hospital de Blanes seran traslladats a l’hotel Oasis Park de Calella, al Maresme. Tots aquests establiments són ara hotels Salut, que és el nom del projecte d’hotels adaptats per acollir pacients. “Treballem conjuntament amb Salut per poder hospitalitzar en cas necessari altres hotels”, explica Carreras que insisteix que no és fàcil gestionar tot un procés en el qual també s’ha de tenir en compte el càtering, la neteja o la bugaderia.

“Tenim hotels en segona línia disposats a obrir si cal, però no és lògic obrir un hotel per només dues o tres habitacions”, puntualitza el president dels hotelers gironins, que insisteix a demanar ordre en tot el procés. “No pot ser que s’activin o desactivin hotels sense sentit, tot genera una despesa. Posem-ho fàcil perquè la majoria de la gent respon i respon bé”, hi afegeix, tot destacant a més que hi ha una borsa d’unes 50 persones procedents de diferents establiments hotelers que estarien disposades a anar a treballar en algun hotel si fos necessari. “Estarem al peu del canó”, conclou Carreras, no sense abans lamentar que, un cop superada aquesta crisi, molts establiments ja no podran obrir a causa de les grans pèrdues econòmiques generades durant aquest temps.

Els apartaments, també a punt

Els propietaris i empreses gestores d’apartaments turístics legals que integren l’Associació Turística d’Apartaments Costa Brava-Pirineu de Girona (ATA) han posat a disposició de les autoritats sanitàries i dels serveis socials dels ajuntaments 50 apartaments turístics en diferents poblacions de la demarcació, amb un total de 167 places. Aquesta xifra podria créixer els pròxims dies si les necessitats augmenten, ja que hi ha una gran predisposició a col·laborar. De fet, aquesta setmana l’ATA s’ha posat en contacte amb responsables de l’ICS i l’IAS i dels hospitals de Figueres, Palamós i la Corporació de Salut del Maresme i la Selva per fer-los saber que si necessiten més allotjaments per al personal sanitari, per poder estar a prop de la feina o evitar riscos a les seves famílies, faran arribar la petició als associats.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Núria Escarpanter
Alcaldessa de Llançà (Junts)

“El pacte de govern és sòlid i es basa en la confiança”

Llançà

El Clúster de la Bioenergia de Catalunya celebra la II Nit de la Bioenergia: l’energia més circular i social

Bategen amb Maria Antònia Canals la plaça de davant l’institut Vicens Vives

girona

Tomben la moció per regular el lloguer estacional

BLANES

Camí de Mar, un projecte que enllaça Argeles amb Malgrat, per la costa

girona

La Fira d’Abril de Catalunya amplia l’aforament un 24%

Barcelona

El Mercat del Lleó tindrà més bona climatització abans de l’estiu

girona

El festival Tech&Play obre portes i espera 4.000 visitants

Barcelona
EDUCACIÓ

Mobilització de l’AFA de l’escola Camins a Banyoles

BANYOLES