Salut

Assaig clínic per frenar el contagi entre els sanitaris

L’Estat provarà en personal de nou hospitals catalans la medicació que ja prenen pacients i assagen Mitjà i Clotet

El Ministeri de Sanitat iniciarà els pròxims dies en 62 hospitals i clíniques de l’Estat –inclosos els de Sant Pau, Clínic, del Mar, Sant Joan de Déu, Josep Trueta, Quirón, Sagrat Cor, Dexeus i Teknon– un assaig clínic que pretén frenar el contagi del coronavirus entre el personal mèdic i d’infermeria. Ho farà administrant als sanitaris tres variacions de medicació seguint el model ja iniciat a Catalunya pels doctors Oriol Mitjà i Bonaventura Clotet però també provat a Wuhan, el focus xinès de la pandèmia, i amb el qual ja es tracten infectats al nostre país.

Fins a 4.000 metges, infermers, zeladors, farmacèutics i tècnics de radiologia i laboratori dels hospitals seran medicats durant 12 setmanes en tres grups diferenciats. A uns se’ls medicarà amb retrovirals contra el VIH que ja se subministren avui a pacients hospitalitzats per coronavirus. A un altre grup se li subministrarà hidroxicloroquina, que s’usa contra la malària i l’artritis reumàtica, i un tercer grup prendrà un combinat dels dos. Clínicament no hi ha novetat respecte a l’assaig iniciat ja fa dies a Catalunya pel doctor Mitjà. Mitjà subministra el combinat a pacients infectats i només la hidroxicloroquina als contactes d’aquests. La hipòtesi que semblen confirmar els hospitals és que la medicació redueix els dies en què l’infectat continua infectant. En el cas dels contactes es vol que deixin de contagiar ja abans de tenir símptomes.

Municipalisme pel confinament i els tests massius

L’Associació Catalana de Municipis (ACM) i la Federació de Municipis de Catalunya (FMC) han consensuat un paquet de mesures de les administracions per afrontar la crisi sanitària, social i econòmica i sortir-ne. En primer lloc, les dues entitats aposten, al costat del govern català i en contra de l’anunci del govern espanyol, per mantenir el “confinament estricte i efectiu” i no relaxar-lo fins que no ho diguin els experts sanitaris. L’ACM i l’FMC exigeixen abordar el calendari de sortida progressiva del confinament garantint que es faran tests de coronavirus a tota la població, també de manera progressiva, per evitar una “revifada” de la pandèmia. El document també planteja reforçar el sistema sanitari que ha desbordat la pandèmia garantint material de prevenció i emergència a tots els serveis essencials, incorporant les residències al sistema preventiu de salut o ampliant recursos i personal a les ABS per preservar els hospitals com a “darrer recurs”, entre unes 50 mesures socials i econòmiques més.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Núria Escarpanter
Alcaldessa de Llançà (Junts)

“El pacte de govern és sòlid i es basa en la confiança”

Llançà

El Clúster de la Bioenergia de Catalunya celebra la II Nit de la Bioenergia: l’energia més circular i social

Bategen amb Maria Antònia Canals la plaça de davant l’institut Vicens Vives

girona

Tomben la moció per regular el lloguer estacional

BLANES

Camí de Mar, un projecte que enllaça Argeles amb Malgrat, per la costa

girona

La Fira d’Abril de Catalunya amplia l’aforament un 24%

Barcelona

El Mercat del Lleó tindrà més bona climatització abans de l’estiu

girona

El festival Tech&Play obre portes i espera 4.000 visitants

Barcelona
EDUCACIÓ

Mobilització de l’AFA de l’escola Camins a Banyoles

BANYOLES