Salut

Sortida limitada d’infants d’aquí a deu dies si no hi ha cap rebrot

La proposta del govern es debat avui al comitè del Procicat, que haurà de tenir l’aval del Ministeri de Sanitat

Illa diu que és l’Estat el que decidirà quan, com i qui començarà el desconfinament, que es podria endarrerir per a la gent gran

El clam dels darrers dies de col·lectius, d’algun dirigent polític i del mateix síndic perquè els infants puguin tornar a trepitjar el carrer de manera controlada, limitada i segura podria fer-se realitat d’aquí a deu dies. Els diversos departaments del govern català treballen en aquest escenari des de fa dies i portaran el seu pla a discussió en la reunió d’avui del comitè tècnic del pla territorial de protecció civil (Procicat) amb l’objectiu de facilitar aquesta sortida als menors, sempre que el govern espanyol també hi acabi donant el vistiplau definitiu. Una decisió que la consellera de Salut, Alba Vergés, va assegurar que no es prendrà fins a finals de la setmana que ve, tenint en compte una sèrie de condicionants, entre els quals, el més important, que “no hi hagi cap rebrot”. Si es confirma de manera “clara i mantinguda” la regressió de la pandèmia després d’haver superat els pics d’infecció i d’ingressos a les UCI, si les dades diàries recollides els propers dies permeten tenir controlats els punts calents d’incidència de la malaltia com ara les residències i si queda garantida la seguretat dels espais i professionals sanitaris, es plantejarà aquesta sortida dels infants, va precisar la consellera. “Serà limitada en el temps i per franges horàries”, va destacar.

El confinament decretat en la pròrroga de l’estat d’alarma acaba el 26 d’abril i dimecres el Congrés dels Diputats podria aprovar que s’allargui fins al 10 de maig. Segons el conseller d’Interior, Miquel Buch, hi ha temps perquè el Ministeri de Sanitat pugui “contradir o plantejar” la seva proposta per debatre-la, i va recordar que ha de ser La Moncloa la que expliqui als fills per què ells estan confinats i, en canvi, “decreta que un milió de persones surtin a treballar cada dia”. El ministeri està estudiant com cal abordar l’etapa de desconfinament progressiu i admet que això inclou també els nens. El ministre Salvador Illa va assegurar que els responsables polítics i tècnics tenen “molt presents” les famílies amb nens a l’hora d’estudiar el proper pas, però que actuaran “amb màxima cautela i prudència” perquè Espanya encara es troba en la fase d’alarma i de restriccions severes i no en la de desescalada de les mesures. En qualsevol cas, va recordar que el vistiplau a la sortida al carrer dels nens i d’altres col·lectius és competència del govern espanyol, tal com determina el decret d’alarma. El cap d’epidemiologia de l’hospital Clínic, Antoni Trilla, que també és membre del comitè científic del govern espanyol, va assegurar ahir que “no es donen” les condicions per deixar sortir els nens al carrer, però admetia que calia començar a pensar-hi.

Conèixer el pla català

Tanmateix, el ministre sí que va admetre que ha sol·licitat als governs autonòmics que li facin arribar el pla de desconfinament que estan dissenyant i que també estudiarà el que li proposarà la Generalitat.

Tot i que van preferir no donar més detalls del pla, la portaveu del govern, Meritxell Budó, sí que va deixar entreveure que els nens podrien sortir per fer una passejada d’una hora i sempre prop de casa seva. Vergés va puntualitzar que els haurà d’acompanyar un adult, que podrà sortir amb més d’un fill a la vegada i que serà indispensable complir tres requisits: mantenir la distància social i de seguretat, la higiene permanent i neteja de mans abans i després, i la protecció de la cara. No caldrà que es posin guants i els menors de 3 anys no hauran de portar mascareta, mentre que fins als 12 anys en podran utilitzar de casolanes i ajustades a la cara.

L’executiu català manté la petició de confinament total i creu que no és contradictori amb el fet de demanar la mesura per als infants, ja que el pic va ser l’11 d’abril a Catalunya i és des d’aquella data, sumant-hi entre 10 i 14 dies, que s’han de plantejar mesures de desescalada, va dir Vergés. Budó va instar Sánchez a “escoltar els territoris”, i en concret la Generalitat, per dir de quina manera s’ha de desconfinar Catalunya, i va reiterar que la pandèmia no ha tingut la mateixa incidència a tot l’Estat.

El coordinador del Centre d’Emergències Sanitàries de l’Estat, el doctor Fernando Simón, va confirmar la informació publicada segons la qual el govern espanyol es plantejava deixar sortir els nens al carrer amb determinades condicions i, en canvi, no aixecar el desconfinament per a la població més vulnerable, com ara la gent gran, fins a l’estiu. Simón, però, va deixar clar que són propostes en estudi i que han de ser aplicables i no limitar-se a aprovar-les encara que siguin inexecutables.

Per la seva banda, la ministra de Treball, Yolanda Díaz, va admetre a TVE que el govern estudia un procés per fases, la primera de les quals s’allargaria fins a l’estiu i preveu la tornada a l’activitat del teixit productiu, mentre que la segona s’allargaria fins a finals d’any per a la resta de sectors econòmics i de població.

LES FRASES

Tenim dies perquè el Ministeri de Sanitat pugui contradir o plantejar la seva proposta
Miquel Buch
CONSELLER d’INTERIOR
A partir del 14 d’abril, hem d’esperar 10 dies per plantejar mesures de desconfinament i evitar un rebrot
Alba Vergés
CONSELLERA DE SALUT
Una decisió com aquesta correspon al govern d’Espanya i fins al 26 està vigent el confinament
Salvador Illa
ministre de sanitat
Hi ha mesures molt recomanables sobre el paper, però de molt difícil aplicació. S’ha de fer correctament
Fernando Simón
coorD. d’emergències sanitàries

Retiren 200.000 mascaretes defectuoses

El Departament de Salut ha retirat dels centres sanitaris 200.000 mascaretes FFP2 d’una partida de 490.000 que va enviar el Ministeri de Sanitat. El primer pas ara és que siguin avaluades, ja que podrien no complir els requisits per protegir els professionals. Així ho va explicar ahir la consellera de Salut, Alba Vergés, en la roda de premsa del govern. Per la seva banda, el ministre de Sanitat, Salvador Illa, confirmava que el govern espanyol va demanar la retirada d’un lot de mascaretes FFP2 d’un proveïdor xinès que es van distribuir a les autonomies després que Catalunya i Aragó comuniquessin “dubtes” sobre la seva qualitat. L’Institut de Seguretat i Higiene en el Treball va confirmar que un lot “presentava problemes”. El ministre remarcava que el proveïdor estava “autoritzat” i “complia tots els requisits de material per ser comercialitzat a la Unió Europea”. D’altra banda, Vergés va avançar ahir que ja està tot a punt perquè dilluns les farmàcies disposin de les mascaretes adquirides pel departament i comencin a distribuir-les entre la població, sobretot entre aquelles persones que hagin d’anar a treballar, prèviament a la presentació de la targeta sanitària.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Núria Escarpanter
Alcaldessa de Llançà (Junts)

“El pacte de govern és sòlid i es basa en la confiança”

Llançà

El Clúster de la Bioenergia de Catalunya celebra la II Nit de la Bioenergia: l’energia més circular i social

Bategen amb Maria Antònia Canals la plaça de davant l’institut Vicens Vives

girona

Tomben la moció per regular el lloguer estacional

BLANES

Camí de Mar, un projecte que enllaça Argeles amb Malgrat, per la costa

girona

La Fira d’Abril de Catalunya amplia l’aforament un 24%

Barcelona

El Mercat del Lleó tindrà més bona climatització abans de l’estiu

girona

El festival Tech&Play obre portes i espera 4.000 visitants

Barcelona
EDUCACIÓ

Mobilització de l’AFA de l’escola Camins a Banyoles

BANYOLES