Salut

MAGDA CAMPINS

CAP DEL SERVEI MEDICINA PREVENTIVA I EPIDEMIOLOGIA DE L’HOSPITAL VALL D’HEBRON

“Dir com desescalar sense dades és fer volar coloms”

“Si no tenim més dades per gestionar el desconfinament tindrem un problema, perquè actualment anem una setmana tard respecte al que està fent el virus”

“Per predir què farem o no farem a l’estiu és clau el que passi aquest proper mes”

“Si es confirma el contagi del coronavirus a gats i gossos, el tindrem aquí per sempre”

Assessora i gestora
Més enllà de ser la cap de medicina preventiva i epidemiologia del principal hospital del país, Magda Campins és també pediatra i experta en gestió clínica i organització dels serveis sanitaris. És una de les veus més autoritzades del país en el camp de l’epidemiologia i el 2009 va rebre el Premi a l’Excel·lència Professional del Col·legi Oficial de Metges de Barcelona.
Centralitzar tots els tests en un únic laboratori va ser un error que va provocar una acumulació
Si no hi ha prou immunització comunitària, el nou curs potser haurà d’arrencar amb grups petits

Magda Campins és doctora en medicina i cirurgia i especialista en medicina preventiva i salut pública. Com a cap del servei de medicina preventiva i epidemiologia de l’hospital Vall d’Hebron, és també una de les epidemiòlogues de capçalera del país.

La tasca dels epidemiòlegs es basa en bona part a interpretar les dades, i en aquesta crisi sanitària a nivell local no n’han pogut tenir gaires, ni de bona qualitat.
Així és. Si per gestionar el que tenim ara al davant hem de treballar amb les mateixes dades que hem tingut fins ara, tindrem un problema molt gran per aconseguir un desconfinament raonable i correcte. Les úniques dades que tenim són hospitalàries i de professionals sanitaris, així que no sabem com ha sigut la circulació del virus a nivell comunitari. L’OMS recomana fer el màxim nombre de tests diagnòstics possible. No ho hem fet en la primera fase, però els hauríem de tenir en la segona.
Sense dades fiables estan coixos i no poden avançar.
Absolutament. Si ens hem d’estar refiant de l’indicador d’ingressos hospitalaris, estem veient només la punta de l’iceberg. Com que els pacients ingressen quan ja acumulen de vuit a deu dies de clínica, ens estem perdent una setmana de circulació de virus i de casos lleus que no estarem detectant. Per tant, si hem de tornar enrere i posar-nos més estrictes amb el confinament, arribarem tard.
Per què encara no s’han fet els tests?
Perquè la majoria dels que rebem no són vàlids. De tests ràpids serològics n’hi ha de molts laboratoris diferents i s’han de validar a nivell local, un cop els rebem, perquè depenent de com s’hagin fet tindran més o menys sensibilitat. Si s’han fet amb pacients ingressats i amb una càrrega viral molt alta, la sensibilitat és molt bona, però de vegades donen falsos negatius en persones asimptomàtiques. S’ha d’anar molt amb compte amb quin test es fa servir perquè els resultats variaran molt.
En la lluita contra el coronavirus han aparegut infectòlegs, viròlegs, matemàtics i tota mena d’experts que han volgut dir-hi la seva sobre la crisi sanitària. Sembla que amb els epidemiòlegs passa com amb els entrenadors de futbol, que tothom en té un a dins.
El que importa és que ens complementem tots amb l’expertesa que cadascú té en el seu àmbit de treball. El que no podem fer es cadascú la guerra per la seva banda, perquè llavors ens equivocarem. Fer prediccions o dir com s’ha de desescalar sense dades objectives o sense saber si es tenen les eines necessàries és fer volar coloms. S’ha de ser realista, seure tots en una taula i treballar conjuntament.
És evident que el confinament va arribar tard, quan hi havia més activitat vírica de la que se suposava. Què va fallar entre els experts que assessoren el govern?
No és tant que fallés l’assessorament al Departament de Salut com que en aquell moment el mateix departament va tenir una política molt centralitzadora de les dades. Amb la idea de disposar de totes les dades dels casos que s’estaven produint, va muntar un sistema que només feia PCR en un únic laboratori de referència. Tots els casos sospitosos, tant des de primària com des dels altres hospitals, havien de trucar al centre de vigilància epidemiològica i ells eren els que havien d’autoritzar aquesta prova. Això es va col·lapsar de seguida i no es va donar una atenció ràpida, tot i que nosaltres, per exemple, podíem fer les proves al nostre laboratori. Hi va haver un retard en el diagnòstic, s’acumulaven els casos... Tot aquest col·lapse inicial s’hauria evitat amb dispositius més àgils des del principi. Aquesta és la principal crítica que jo faig a l’Agència de Salut Pública. A urgències vèiem pneumònies en pacients que no havien viatjat, cosa que demostrava que hi havia transmissió comunitària, però els protocols encara limitaven les proves als que havien viatjat a la Xina o Itàlia. És una lliçó que hem d’aprendre per a futures pandèmies. Vam fallar tots per un excés de confiança.
Tinc la sensació que moltes grans empreses han estat molt més previsores, atentes i àgils que l’administració. I ara veig que planifiquen un estiu amb moltes restriccions encara i sense grans reunions de gent.
Per predir què farem o no a l’estiu és clau el que passi aquest proper mes. Caldrà saber si tenim un rebrot o no de resultes del desconfinament progressiu i també si el virus té una estacionalitat. Si es veu afectat per la calor i baixa la incidència, podrem anar recuperant activitats, però sempre amb una sèrie de mesures de precaució. Hi haurem de conviure durant mesos, i potser més d’un any. El distanciament social l’haurem de fer durant molt de temps.
El curs vinent es podrà iniciar amb certa normalitat?
Si hi hagués un volum molt important de nens que haguessin passat la Covid-19, seria una garantia que podrien tornar a l’escola sense que representés un problema per a la comunitat. Si no és així, potser s’haurà de tornar a les classes en grups més petits o en diferents horaris. D’aquí al setembre encara queda marge per veure com estem.
El desconfinament parcial dels nens la setmana vinent suposa un risc?
Si les famílies són conscients de com s’ha de fer la sortida i compleixen les recomanacions, el risc que representa és molt petit. Sortir una estona amb bici o patinet i mantenir el distanciament social no representa un gran perill si es fa de manera responsable. La mascareta és un complement útil per als nens més grans, però no és estrictament necessària per ser en un lloc públic i mantenint les distàncies. A més, entenc que als més menuts pot ser un element que els resulti molest.
El fet de no trobar l’origen animal del coronavirus ha complicat el tractament de la pandèmia?
Trobar reservori animal és important en les fases inicials, perquè si el pots eliminar fas una contenció més eficaç de la disseminació. Amb el coronavirus del 2003, el fet d’eliminar les granges de civetes va ajudar a fer desaparèixer el virus. Actualment, amb la transmissió comunitària que hi ha, és improbable que trobar i eliminar el reservori animal serveixi de gaire. A més, es parla de casos en què gats i gossos s’han pogut contagiar dels humans. Si això és així i hi ha transmissibilitat entre homes i animals domèstics, es crearà un cercle difícil de controlar i tindrem el coronavirus circulant per sempre més.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
POLICIAL

Interior tria el comissari en cap, Eduard Sallent, com a major dels Mossos

barcelona
judicial

Arxivada la causa contra els mossos per la pèrdua d’un ull per projectil durant les protestes per Hasél

barcelona
educació

L’escola La Farga, l’Associació Educativa Vall del Terri, Anna Juàrez i Josep Callís reben els Premis Mestres 68

girona
SOCIETAT

Un nen discapacitat espera des del setembre transport sanitari per anar a escola

BARCELONA
església

L’arquebisbat augmenta la pressió pel desallotjament de l’Esperit Sant

barcelona
medi ambient

L’alcaldessa de Gisclareny, nova directora del Parc Natural del Cadí-Moixeró

GISCLARENY
EDUCACIÓ

Malgrat insisteix a ubicar la segona llar d’infants municipal a l’escola Marià Cubí

MALGRAT DE MAR
urbanisme

Els veïns de la Sagrada Família fan reobrir el debat urbanístic

Barcelona
SERVEIS

Dilluns comencen les obres de la nova estació d’autobusos de Lleida

LLEIDa