Salut

Simón assenyala que no hi haurà un únic indicador per canviar de fase

El director del centre de coordinació defensa la desescalada per províncies però s’obre a treballar altres territoris que proposin les comunitats autònomes

Advoca per recomanar altament l’ús de mascaretes però no per fer-les obligatòries

El director del Centre de Coordinació d’Alertes i Emergències Sanitàries, Fernando Simón, ha defensat aquest dimecres que les províncies siguin la “unitat bàsica” per plantejar la desescalada de mesures en la pandèmia del coronavirus, segons recull l’agència ACN. “Que ningú es confongui, seguim estant en un estat d’autonomies. Són les que tenen la informació”, ha dit Simón, que s’obre, però, a treballar altres territoris que proposin les comunitats autònomes. També ha subratllat que no hi haurà un únic indicador per decidir quan un territori canvia de fase, sinó que dependrà de “molts factors”. Simón advoca per recomanar altament l’ús de mascaretes i no per fer-lo obligatori, sobretot pensant en aquelles persones que no en poden portar per raons molt concretes.

El pas d’una fase a una altra del pla de desescalada que el president espanyol, Pedro Sánchez, va anunciar aquest dimarts dependrà de molts indicadors i condicionants, com la informació epidemiològica i les capacitats essencials per evitar rebrots o donar-hi resposta en cas que es produeixin. En qualsevol cas, el coordinador ha advertit que si el número reproductiu (R) del virus no és menor a 1, no es pot plantejar cap obertura ni pas a cap fase. De tota manera, el coordinador ha destacat que la majoria de territoris ja s’hi troben per sota.

Simón ha insistit que no hi haurà un indicador únic ni llindars prefixats per passar d’una fase a una altra i que s’analitzarà amb les comunitats autònomes la informació en detall a mesura que vagi evolucionant. Per això no ha parlat de dates per a cada fase del pla -que a més, es desplegarà per territoris- ni d’altres concrecions. “Sí que puc dir que, com millor apliquem les mesures que redueixen el risc de contagis, millor i més ràpid podrem passar d’una fase a una altra”, ha condensat.

Tampoc ha concretat com serà la sortida per passejar i fer esport dels adults, prevista per aquest dissabte, i ha dit que les condicions s’especificaran en breu. En tot cas, ha recordat que els ancians també podran sortir al carrer a partir del 2 de maig, com ja va aclarir el ministre de Sanitat, Salvador Illa, diumenge passat.

Mascaretes i guants

Simón ha reconegut que el debat de si les mascaretes han de ser obligatòries en espais públics “no està tancat” i és “important”. El coordinador ha advertit que no es pot plantejar “a la lleugera” l’obligatorietat d’aquesta mesura perquè implementar-la no és fàcil però ha deixat clar que és “molt desitjable” que les persones portin mascaretes.

Simón ha destacat que algunes persones no poden portar mascaretes, com aquelles que tenen determinats problemes respiratoris; altres que podrien tenir crisis d’ansietat en utilitzar-les; esportistes o professions que fan molta activitat física en la seva feina. Tampoc és fàcil que tots els infants utilitzin les mascaretes de la manera correcta o durant tota l’estona que cal, ha afegit. “Fer obligatòria una norma amb totes aquestes excepcions, que en molts casos són difícils de provar, és complicat”, ha resolt.

Sobre l’ús de guants, ha advertit que s’ha d’anar amb molta cura quan s’utilitzen, perquè si bé poden aportar beneficis en situacions concretes, poden “generar problemes importants” i que portar-los en la vida diària és “complicat”.

El coordinador ha recordat que un guant és com una segona pell i que és molt poc útil si toquem superfícies potencialment contaminades i després, ens toquem la cara igualment. A més, els guants s’han de treure de formar correcta i, després, llançar-los on toca perquè no suposin un risc de contagi per als altres. Per això, ha demanat ser molts conscients dels moviments quan es porten guants i ha insistit que la mesura més important és el rentat de mans.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Cent anys del santuari de Lourdes d’Arenys de Munt

Arenys de Munt
BARCELONA

Una aurora boreal es deixa veure al cel de Catalunya

POLICIAL

Interior tria el comissari en cap, Eduard Sallent, com a major dels Mossos

barcelona
judicial

Arxivada la causa contra els mossos per la pèrdua d’un ull per projectil durant les protestes per Hasél

barcelona
educació

L’escola La Farga, l’Associació Educativa Vall del Terri, Anna Juàrez i Josep Callís reben els Premis Mestres 68

girona
SOCIETAT

Un nen discapacitat espera des del setembre transport sanitari per anar a escola

BARCELONA
església

L’arquebisbat augmenta la pressió pel desallotjament de l’Esperit Sant

barcelona
medi ambient

L’alcaldessa de Gisclareny, nova directora del Parc Natural del Cadí-Moixeró

GISCLARENY
EDUCACIÓ

Malgrat insisteix a ubicar la segona llar d’infants municipal a l’escola Marià Cubí

MALGRAT DE MAR