Salut

La meitat dels catalans dormen malament per la pandèmia

Una enquesta també revela que hi ha més preocupació social sobre el seu impacte econòmic que no pas sanitari

La gestió de la crisi feta pels governs català i estatal suspèn estrepitosament

L’esclat de la pandèmia del coronavirus ha tingut un impacte sobre la població catalana des de pràcticament tots els fronts imaginables, tal com es desprèn d’un estudi demoscòpic elaborat pel Centre d’Estudis d’Opinió de la Generalitat entre els dies 11 i 15 d’abril. Una de les primeres dades que se n’extreu és que una mica més de la meitat dels enquestats –un 51,8%– han tingut problemes per dormir a conseqüència d’una crisi que, entre altres coses, porta associades emocions com ara l’angoixa, l’ansietat o el neguit. I, sobre això últim, hi ha una dada complementària que és més que il·lustrativa, com és que un 95% dels catalans reconeixen que estan molt o bastant preocupats sobre la propagació de la malaltia, i únicament un 4,7% diuen sentir-se poc, o gens, amoïnats.

Pel que fa a altres efectes directes de la situació, un 44,1% de la mostra revela que algú del seu entorn familiar més proper s’ha vist afectat per un expedient de regulació temporal d’ocupació (ERTO), mentre que un 40,9% també exposen que el seu nivell d’ingressos s’ha vist reduït arran de la crisi. Respecte a les conseqüències que tot plegat tindrà en un futur, el pessimisme és el sentiment dominant, ja que prop d’un 27% dels interpel·lats vaticinen que tindran dificultats econòmiques en els pròxims mesos. Abans de l’eclosió de la pandèmia, el percentatge tot just era d’un 8%. En inversa proporció, un 28,6% consideren que podran anar fent còmodament, enfront d’un 49,1% que certificaven el mateix quan el coronavirus era una amenaça que es veia, però, llunyana.

Sobre com impactarà la conjuntura actual sobre el conjunt del país, la percepció social bascula sobre dos grans àmbits. Un primer és el del 90,5% d’enquestats que, en diferents graus, opinen que el coronavirus és una amenaça per a l’economia catalana. Dins d’aquest segment, el grup dels que expressen un major grau de temor –un 10, sobre una escala de 0 a 10– és significativament notori, ja que s’enfila fins a un 31%. De manera paral·lela, un 85,5% de la població sentencia, amb diferents matisos, que la Covid-19 és una perill per a la salut pública. De tots ells, els que es mostren especialment capficats arriben a un 23,5%. Encreuant totes les xifres, doncs, es veu que són més els que troben que la pandèmia és una llosa per a l’economia que no pas per a la salut. Per reblar el clau, en un altre apartat de l’informe s’aprecia que un 90,1% de la ciutadania ja dona per fet que el sistema productiu quedarà afeblit, o molt danyat, uns quants anys.

Un dels altres grans apartats de l’enquesta és la valoració de la resposta que estan donant els respectius governs a la crisi. Sobre el català, només un 2,9% afirmen que està resolent la situació, tot i que un 45,5% expressen que podria fer-ho millor si tingués les competències necessàries. Enfront hi ha un 40,4% que censuren que no sap actuar. De l’executiu estatal, un 8,4% dels catalans aproven el que està fent, un 16% asseguren que li cal més temps i un 50,3% sentencien que no té cap pla per fer front a la situació.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Campdevànol

Punt d’autoreparació de bicicletes a la font del Tòtil

Campdevànol
GIRONA

Els pagesos gironins protesten per una nova baixada del preu de la llet

GIRONA
Societat

Acord per ampliar el festival Roses de Reus

Reus
FIGUERES

Restauraran la façana i els elements patrimonials del Teatre el Jardí

FIGUERES
Urbanisme

Rebategen carrers de Sarrià per denunciar la destrucció dels jardins de Can Raventós

Barcelona
societat

Barcelona vol limitar l’horari d’obertura a l’entorn del carrer Tuset

barcelona
BADALONA

Els usuaris de Can Bofí Vell, condemnats a viure de nou al carrer

BADALONA
Albanyà

Bassegoda recupera el sant Miquel vandalitzat fa més de 20 anys

Albanyà
infraestructures

Posen en marxa els ascensors de l’estació de Mollet Sant Fost

MOLLET DEL VALLÈS