Salut

Els malalts de Covid-19 ja són minoria als llits de les UCI

La xifra de pacients greus per coronavirus s’eleva a 341 mentre que 385 hi estan ingressats per altres malalties

Es dispara el nombre de contagis, que s’atribueix a l’augment de proves PCR als ambulatoris, i es descarta un rebrot

Fa dos dies que el nombre de malalts ingressats a les unitats de cures intensives per Covid-19 ja són minoria pel que fa a les dades globals a tot Catalunya. El primer registre d’aquest canvi de tendència es va produir dimecres i de moment es manté, amb 341 malalts ingressats a causa del coronavirus mentre que 385 ho estan per altres patologies. Aquestes dades van ser facilitades per la consellera de Salut, Alba Vergés, ahir en una entrevista a l’emissora RAC1. Segons la consellera, es tracta d’una molt bona notícia, tot i que no permet baixar la guàrdia. Vergés va destacar que aquestes xifres arriben després de setmanes i dies en què els gràfics oferien una imatge completament contrària. Així, recordava que el dia 20 de març hi havia ingressades 187 persones en llits d’UCI, una xifra que l’endemà va augmentar de cop fins als 466. Els dia 22 de març ja eren 636 malalts els ingressats greus, i la xifra va anar en augment fins a registrar el màxim nombre d’ingressos, 1.529. No va ser fins a mitjan abril que la xifra va començar a baixar, tot i que des de llavors ho fa molt lentament, segons assenyalava la consellera. Aquest va ser l’impacte més gran que es va produir al llarg de dues setmanes en els hospitals catalans, que a més es produïa al mateix temps que les residències de gent gran començaven a registrar contagis i defuncions per la Covid-19.

Intentar no repetir aquests episodis és l’objectiu de la conselleria i una de les eines són les proves PCR que s’estan fent des dels centres d’atenció primària, sobretot a les residències de gent gran, aquesta setmana. Vergés ho va atribuir a la “bona capacitat de detecció” que hi ha en aquests moments, amb l’inici de les proves PCR, i va dir que “detectar és molt positiu” per fer un desconfinament segur, ja que permet anar aïllant casos i tallar el contagi. A més, Vergés va remarcar que, tot i que es detectin més positius, això no vol dir que hi hagi més pacients ingressats a les UCI en estat greu. “Vol dir que tenim transmissió, però ara molt més lleu de la que teníem”, va explicar, i hi va afegir que “no està afectant les entrades a urgències i les UCI, tot al contrari”.

Prudència i prudència

Després de vint-i-un dies des que es va permetre la sortida de nens al carrer, Vergés va assegurar que aquesta mesura no ha afectat de manera especial la transmissió del virus. La consellera creu que la sortida de menors s’ha fet seguint les recomanacions, cosa que creu que no ha passat en el cas de les sortides per fer esport o les passejades d’adults, en què “la gent ha quedat amb altres per anar a caminar i han augmentat els contactes moltíssim”. Caldrà veure si aquest comportament afectarà i es produirà algun rebrot a partir de la setmana que ve.

Pel que fa a la proposta del Procicat perquè l’ús de mascareta sigui obligatori per a tothom a l’espai públic, Vergés va remarcar que és “una protecció més” i que “no ha de donar una falsa sensació de seguretat”. La consellera, però, va admetre que “a l’hora de fer esport és impossible” portar-ne, però que si es combina aquesta mesura amb el manteniment de les franges horàries “es pot compatibilitzar”. Finalment va recordar que aquest estiu serà “diferent” i que les festes majors “no podran ser iguals que altres anys”. “No podrem fer tot el que voldríem, però aprendrem a viure-hi”, va afirmar la consellera.

LES FRASES

Ara mateix no hi ha cap indici que ens faci pensar en possibles rebrots. Si passa, ens estem dotant per detectar-ho al més aviat possible
Crec que podem trobar maneres perquè els nens tornin a les escoles abans d’acabar el curs
Alba Vergés
consellera de salut

Amb un ull a les escoles

La conselleria de Salut es planteja que els menors de totes les edats puguin tornar a l’escola abans que acabi el curs, com ha fet França. “Em sembla una decisió que no és desgavellada”, va afirmar Vergés en una entrevista a RAC1, en què va reconèixer que el risc zero de contagis no existeix, però que “amb les dades que tenim avui ens podem plantejar avançar en aquest sentit per a totes les franges d’edat”. Vergés va dir, en qualsevol cas, que la proposta de com s’hauria de dur a terme aquesta tornada a l’escola l’ha de fer el sistema educatiu. “S’hauran de reforçar molt les mesures higièniques i cal que les entrades i sortides es puguin fer esglaonades”, va indicar la consellera. Segons informació d’agències, fonts del Departament d’Educació consultades es van limitar a indicar que estan treballant en com s’ha d’aplicar aquest pla de desconfinament en el món educatiu, i que la seva intenció és presentar-lo els pròxims dies. Vergés va rebutjar explicar com s’hauria de fer aquesta entrada a les escoles perquè no és de la seva competència. Obrir les aules en l’epidèmia és un dels debats que es mantenen oberts arreu.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia