Salut

El sector sanitari exigeix més recursos i millors salaris

Presenta un decàleg de propostes, calcula la despesa en 5.000 milions i reclama un pacte on ser escoltat

Avisa que hi ha cansament i adverteix de la possibilitat d’una “rebel·lió de bates blanques”

“Emergència i oportunitat.” En aquest context el president del Col·legi de Metges de Catalunya, Ramon Padrós, va presentar ahir un decàleg de propostes consensuat pels diferents col·lectius de professionals sanitaris, (metges, infermers i gestors) per reformar amb urgència el sistema de sanitat pública que, com ha quedat demostrat amb l’epidèmia de Covid-19, s’allunya “de la cantarella i el discurs benestant que ens deia que teníem el millor sistema sanitari del món”. Un sistema pensat per als anys 80 i que ara, arran del coronavirus, ha quedat al descobert amb algunes fortaleses però també amb “mancances greus” que continuen sense ser ateses després d’anys de reivindicació. Asseguren que estan “fatigats” que les propostes i les diagnosis hagin quedat guardades al calaix durant anys com a mers documents acadèmics i que ja és l’hora que es tinguin en compte i que esdevinguin “operatives”. “No busquem el conflicte, volem ser la solució”, però assegura que, “si aquesta vegada no som atesos, comportarà una desautorització del col·lectiu i hi pot haver una rebel·lió de bates blanques”, advertia.

Aquest decàleg serà presentat avui mateix en la comissió per a la Reconstrucció Social i Econòmica que es porta a terme al Congrés dels Diputats i ahir Padrós el lliurava al president de la Generalitat, Quim Torra, i a la consellera de Salut, Alba Vergés. Finalment, el traslladarà als partits polítics.

El decàleg es basa, a grans trets, en tres eixos: més recursos, l’empoderament dels professionals i un canvi en el model d’organització amb més flexibilitat i enquè l’atenció primària sigui el focus, i tot amb l’objectiu de posar en el centre de tot aquest procés “l’atenció al pacient”, assegura Padrós, que va estar acompanyat en la presentació per la presidenta del Col·legi Oficial d’Infermeres i Infermers de Barcelona (COIB), Paola Galbany, i pel president de la Societat Catalana de Gestió Sanitària (SCGS), Pere Vallribera.

“No podem estar pendents de qui governa per saber de quins recursos disposarem”, per la qual cosa reclama poder disposar d’un pacte nacional, on també s’escolti la ciutadania, i d’un pressupost plurianual durant un període de deu anys. A més a més, i perquè no sigui qualificat de partidista, les propostes s’han fet en funció dels estudis econòmics elaborats fa sis mesos pel catedràtic i assessor Guillem López Casasnovas, que ha calculat les necessitats per funcionar en uns 5.000 milions d’euros a Catalunya i 25.000 milions euros a tot l’Estat. I tot ”només per enfortir la musculatura”, ja que un 60% aniria destinat al salari dels professionals. “Uns salaris de tercera comparats amb el que es paga a Europa”, hi afegeix. Un altre àmbit a enfortir en la reforma del sistema sanitari és el que afecta les residències de la gent gran i els centres sociosanitaris, que han quedat molt afeblits i vulnerables arran de l’epidèmia.

Per la seva banda, els degans de les facultats de Medicina públiques i privades reivindiquen, en un comunicat, que els estudis siguin a distància, però també presencials. “La docència virtual i la presencial no han de ser competidores entre si, sinó que han de ser complementàries”, segons asseguren en el text.

LA FRASE

La cantarella que tenim el millor sistema sanitari no es pot mantenir ni un minut més
Ramon Padrós
president del col·legi de metges

LA XIFRA

25.000
milions
és la despesa que requereix el sistema sanitari a tot l’Estat, segons càlculs de l’economista López Casasnovas.

Grífols ja fabrica immunoglobina anti-Covid-19

Grífols ha començat la producció de la immunoglobina amb anticossos per a tractaments contra la Covid-19. És el primer medicament per combatre el virus, l’assaig clínic començarà el mes que ve.

En la pandèmia s’han fet 52.000 donacions de sang

Un total de 52.000 persones han donat sang a Catalunya durant la pandèmia; 3.600, plasma, i 220, plaquetes. Un 15% de les donacions han estat destinades a pacients amb la Covid-19.

El PIB català cau un 4,2% el primer trimestre

L’economia catalana ha caigut un 4,2% en el primer trimestre de l’any a causa de l’aturada de l’activitat per la Covid-19, segons l’Idescat. La caiguda és superior a la del conjunt de l’Estat (-4,1%).

Freixenet fa un ERTO de reducció de jornada

El grup Freixenet ha presentat un expedient de regulació temporal d’ocupació (ERTO) per als seus 1.050 treballadors, que veuran reduïda la seva jornada entre un 20% i un 40% d’aquí a finals d’any.

Albiol vol unitat sobre les platges per la revetlla

L’alcalde de Badalona, Xavier García Albiol, va criticar l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, perquè tanca les platges de Barcelona per la revetlla. Reclama un criteri comú, però Castelldefels també les tanca.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia