Salut

Estudien si una substància del card marià combat la Covid-19

Investigadors de l’ICO Girona-Idibgi estudien l’eficàcia de la silibinina en el tractament de persones afectades

L’Agència Espanyola de Medicaments aprova l’assaig clínic en pacients oncohematològics amb Covid-19

La silibinina, una substància natural que es troba a la planta Silybum marianum (card marià) amb una reconeguda activitat antitumoral, podria ser eficaç també en la lluita contra la Covid-19. Això és el que assenyalen investigadors de l’ICO Girona-Idibgi, en un article publicat recentment al Journal of Clinical Medicine, en què s’argumenten les raons que justificarien avaluar el seu ús com a possible tractament del SARS-CoV-2. Mentrestant, l’Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris (Aemps) acaba d’aprovar l’assaig clínic SilCOVID19 amb aquesta substància en pacients oncohematològics amb coronavirus, de manera que es podrà fer un assaig clínic amb pacients quan sigui necessari.

L’estudi és encapçalat pels doctors Joaquim Bosch, oncòleg del servei d’oncologia mèdica de l’ICO Girona, i Javier Menéndez, cap del Laboratori de Metabolisme i Càncer i membre del programa ProCURE (programa contra la resistència terapèutica del càncer) de l’ICO-Idibgi. Tant un com l’altre ja han publicat diversos estudis previs que mostren la capacitat antitumoral de la silibinina en pacients amb càncer. “Fa anys que investiguem la seva aplicació en el càncer i sabem que hi ha altres grups de recerca que l’havien estudiat sobretot per a pacients amb hepatitis C”, explicava ahir el doctor Bosch en preguntar-li per què es va pensar en la silibinina per fer front a la Covid-19. Bosch va assenyalar també que amb l’inici de la pandèmia un estudi xinès també havia assenyalat la silibinina, entre altres molècules, que poden lluitar contra el virus.

Segons l’estudi, les evidències clinicomoleculars de la silibinina com a possible tractament de la Covid-19 es presenten en tres parts: com a immunomodulador de la “tempesta de citocines” i com a antiviral. L’estudi també conclou que la silibinina tindria un comportament antiviral molt semblant al del remdesivir, el fàrmac que l’Agència Europea del Medicament (EMA) ha aprovat recentment per lluitar contra el virus i del qual els EUA han comprat tot l’estoc.

Els investigadors, però, també fan la proposta d’assaig clínic per al tractament de pacients oncohematològics amb Covid-19. Amb l’autorització de l’Aemps, si hi ha un rebrot, com es preveu aquesta tardor, es podrà estudiar l’eficàcia de la silibinina.

Aquest assaig, batejat com a SilCOVID19, servirà per veure si aquesta substància natural serveix per prevenir problemes respiratoris en els pacients amb càncer que tinguin el coronavirus. L’estudi es farà a través del medicament Legalon, que conté la substància provinent del card marià i que es processa a Mollet del Vallès.

LA FRASE

Si hi ha un rebrot aquesta tardor tindrem alguna cosa per provar i veurem si funciona
Joaquim Bosch
oncòleg de l’ICO GIRONA

LA XIFRA

7.124
positius
acumulats a la regió sanitària té registrats el Departament de Salut en data de dimecres.

Ajudar els col·legiats a superar l’estrès

El Col·legi Oficial d’Infermeres/rs de Girona (Coigi) ha organitzat activitats diverses per poder ajudar els professionals d’infermeria a buscar vies per promoure la salut després de l’estrès que la pandèmia els ha ocasionat. En col·laboració amb l’Associació Selvans, el Coigi ha organitzat per als seus col·legiats una activitat de promoció de la salut, basada en el que Selvans anomena “banys de bosc”, que consisteix en un recorregut pel bosc de les Olletes, a la Vall d’en Bas, on hi ha arbres caducifolis centenaris d’alt valor natural que en aquesta època de l’any estan esplendorosos.

El bosc de les Olletes es localitza al vessant obac del Puigsacalm, i la visita es complementa amb un dinar a l’aire lliure i una sessió de ioga. Els participants sempre van acompanyats d’un guia que ha seguit el curs de formació de guia de boscos terapèutics a la Universitat de Girona. L’activitat té el suport del Programa de Promoció de la Salut i Dipsalut i s’ha previst fer dues sessions, el 25 de juliol i el 19 de setembre.

Aquesta iniciativa s’afegeix als recursos de suport psicològic i emocional que, arran de la pandèmia, el Coigi ofereix als col·legiats a través del Programa Retorn de la Fundació Galatea.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

castelló d’empúries

Un robot avaluarà i posarà al dia el nombre d’amarradors d’Empuriabrava

castelló d’empúries
la crònica

Un pilot d’avió a la vall de Llémena

Cases sense gas el 2040

barcelona

El Manhattan mataroní

mataró

Obre a Girona una nova Barnahus per a infants i adolescents que han patit violència sexual

Societat

Els sindicats tornaran a plantar el govern aquest dimarts

Barcelona
societat

König i La Puntual, entre els establiments guardonats en la Nit del Comerç

girona
FIGUERES

Una lletrada denuncia que el bloqueig a la presó li impedeix veure un representat

FIGUERES
SALUT

Reforma del sistema sanitari a partir d’eixos d’hospitals

Barcelona