Salut

Coronavirus

Tarragona analitza les aigües residuals per preveure rebrots de coronavirus

Ematsa afirma que els nivells de SARS-CoV-2 detectats els darrers dies són molt baixos

Les anàlisis es fan per barris per controlar si en alguna zona hi ha un increment de fragments del virus

L’Empresa Municipal Mixta d’Aigües de Tarragona (Ematsa) ha posat en marxa un sistema per detectar i quantificar la presència del SARS-CoV-2 a les aigües residuals. El cos humà expulsa restes del virus dies abans que es manifestin els símptomes, fet que permet anticipar-se a l’hora de preveure rebrots en àrees concretes, segons han explicat aquest dilluns responsables de la companyia.

El gerent d’Emasta, Daniel Milán, ha precisat que s’analitzen les restes de la depuradora des de finals d’abril, i que des de la segona quinzena de maig les quantitats de coronavirus trobades són molt baixes. Des de fa uns dies les anàlisis es fan per barris per controlar si en alguna zona hi ha un increment de fragments del virus.

El president d’Ematsa, Jordi Fortuny, ha assegurat que des de l’inici de la pandèmia es treballa en poder detectar restes de coronavirus a les aigües residuals que arriben a la depuradora. “Durant uns mesos hi ha hagut un procés de validació del sistema d’anàlisi i recollida de mostres per poder donar un valor científic” als treballs, ha indicat.

De fet, Ematsa s’ha integrat en dues iniciatives d’àmbit internacional que impulsen un mètode consensuat per detectar i quantificar material genètic del virus al clavegueram. Una d’elles està impulsada per la Comissió Europea (CE) i aplega més de 90 depuradores d’aigües residuals del continent, que comparteixen dades.

Des de finals de juny s’ha actuat de la mà del departament de Salut per definir punts de mostreig en vuit punts de la ciutat, així com també a la Canonja, Els Pallaresos i Constantí, que també envien les seves aigües residuals a la depuradora tarragonina. Això permetrà conèixer si hi ha alguna zona amb més incidència del coronavirus entre la població.

Els resultats de les primeres analítiques encara no han arribat. Els controls es faran setmanalment i les mostres s’analitzen amb tècniques de biologia molecular (PCR). “La mostra l’agafem de set a deu del matí, que és quan hi ha més activitat”, ha concretat Milán, que ha afegit que la metodologia emprada els permetrà saber no només si hi ha fragments de coronavirus, sinó també la quantitat. “L’objectiu és intentar que això serveixi com una alerta primerenca si hi ha rebrot”, ha apuntat.

De tota manera, ha indicat que encara es desconeix quant temps tardaria en manifestar-se un rebrot des que es detecti un increment de virus a les aigües. “Es podrà estudiar les correlacions entre els resultats obtinguts i les dades epidemiològiques del departament de Salut per tal de poder crear models matemàtics que puguin permetre anticipar la resposta davant possibles rebrots de la Covid-19”, ha complementat Fortuny.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

MEDI AMBIENT

El temporal Nelson es “menja” part de la platja de Sant Sebastià de Barcelona

BARCELONA
SOCIETAT

Marxen de l’edifici ‘El Barco’ d’Esplugues els dos últims veïns que hi quedaven

ESPLUGUES DE LLOBREGAT
economia

L’IVA del gas deixa de ser reduït i torna al 21% a partir de dilluns

barcelona
SOCIETAT

Els taxis de Sitges s’adhereixen al servei conjunt del Garraf

Sitges
transports

Tallada la L4 del metro entre les estacions de Bogatell i la Barceloneta

Barcelona
Societat

El servei d’atenció a víctimes de violència masclista de l’Eixample obrirà el 2026

Barcelona
societat

Retencions intermitents a l’AP7 per l’operació sortida

barcelona
societat

Optimisme a la recta final de la temporada a les estacions d’esquí

Rialp
FIGUERES

Es duplica en 6 anys el nombre de diagnòstics d’AOS severa a l’Alt Empordà

FIGUERES