Salut

Més de 9.000 casos de demències en 13 anys

Un 62,9% dels casos registrats són dones i la mitjana d’edat és de 80 anys

A les comarques gironines hi ha un total de 9.263 casos de demències acumulats des del 2007, any en què es va crear el Registre de Demències de Girona (ReDeGi) del Servei Català de la Salut, gestionat per l’Institut d’Assistència Sanitària (IAS). Aquest registre, que reporta els nous diagnòstics de demència al conjunt de la regió sanitària de Girona, incorpora des d’aquest any la informació dels casos diagnosticats per l’hospital comarcal Sant Jaume de Calella, que amplia la cobertura de registre a l’Alt Maresme.

La malaltia d’Alzheimer

Segons les dades fetes públiques per l’IAS, l’any passat es van comptabilitzar 541 diagnòstics nous. D’aquests, un 54% corresponen a la malaltia d’Alzheimer, seguit per la demència degenerativa amb component vascular (27%), demències degeneratives de tipus no Alzheimer (10%) i demències secundàries a altres patologies, la resta.

La mitjana d’edat va ser de 80,5 anys, lleugerament superior en dones (81,1 anys) que en homes (79,5 anys). Un 6,1% dels casos van tenir els primers símptomes abans dels 65 anys i un 35,7% es van diagnosticar més enllà dels 85 anys. El 2019 s’observa un lleuger increment dels casos diagnosticats en fase moderada, en detriment dels casos diagnosticats en fase lleu, similar a dades del 2010 o el 2011. El percentatge de casos registrats en la fase greu de la malaltia ha continuat disminuint al llarg dels últimes anys. Un total de 393 casos registrats el 2019 vivien al propi domici i 117 vivien sols. Un 35,7% del total de casos registrats tenien antecedents familiars de demència i/ o malaltia neurodegenerativa.

D’aquests més de 9.000 casos registrats en el període 2007-2019, un 62,9% són dones. La mitjana d’edat en el moment del diagnòstic era de 80,1 anys. La malaltia d’Alzheimer i les demències degeneratives amb component vascular representen més d’un 75% del total de casos de demència diagnosticats. En aquests tretze anys, un 78,9% del total dels casos registrats procedien d’atenció primària. L’Alzheimer és el diagnòstic amb el percentatge de derivació des d’atenció primària més elevat (86,4%).Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

El conseller de Sanitat de Madrid estaria d’acord amb la proposta de confinament d’Illa, segons la Ser

Madrid

Una botellada al Port Vell acaba amb 74 denúncies per incomplir les mesures davant de la Covid-19

barcelona

La diferència entre el que paga el consumidor i el que rep el productor agroalimentari creix un 47% durant la pandèmia

Lleida

Els Mossos activen el nivell de màxima alerta per les possibles mobilitzacions per la inhabilitació de Torra

Barcelona

Sanitat recomana a Ayuso sense èxit estendre les mesures de confinament a tota la ciutat de Madrid

Madrid

Sindicats d’educació convoquen vaga a l’ensenyament públic el 9 i el 15 d’octubre

Barcelona

Manifestació davant l’escorxador d’Olot

Olot

Espanya és el tercer estat de la UE on els estudiants de secundària aprenen menys llengües estrangeres

Brussel·les

Ferida una dona en caure-li un arbre a Lleida

Lleida