Salut

Més de 9.000 casos de demències en 13 anys

Un 62,9% dels casos registrats són dones i la mitjana d’edat és de 80 anys

A les comarques gironines hi ha un total de 9.263 casos de demències acumulats des del 2007, any en què es va crear el Registre de Demències de Girona (ReDeGi) del Servei Català de la Salut, gestionat per l’Institut d’Assistència Sanitària (IAS). Aquest registre, que reporta els nous diagnòstics de demència al conjunt de la regió sanitària de Girona, incorpora des d’aquest any la informació dels casos diagnosticats per l’hospital comarcal Sant Jaume de Calella, que amplia la cobertura de registre a l’Alt Maresme.

La malaltia d’Alzheimer

Segons les dades fetes públiques per l’IAS, l’any passat es van comptabilitzar 541 diagnòstics nous. D’aquests, un 54% corresponen a la malaltia d’Alzheimer, seguit per la demència degenerativa amb component vascular (27%), demències degeneratives de tipus no Alzheimer (10%) i demències secundàries a altres patologies, la resta.

La mitjana d’edat va ser de 80,5 anys, lleugerament superior en dones (81,1 anys) que en homes (79,5 anys). Un 6,1% dels casos van tenir els primers símptomes abans dels 65 anys i un 35,7% es van diagnosticar més enllà dels 85 anys. El 2019 s’observa un lleuger increment dels casos diagnosticats en fase moderada, en detriment dels casos diagnosticats en fase lleu, similar a dades del 2010 o el 2011. El percentatge de casos registrats en la fase greu de la malaltia ha continuat disminuint al llarg dels últimes anys. Un total de 393 casos registrats el 2019 vivien al propi domici i 117 vivien sols. Un 35,7% del total de casos registrats tenien antecedents familiars de demència i/ o malaltia neurodegenerativa.

D’aquests més de 9.000 casos registrats en el període 2007-2019, un 62,9% són dones. La mitjana d’edat en el moment del diagnòstic era de 80,1 anys. La malaltia d’Alzheimer i les demències degeneratives amb component vascular representen més d’un 75% del total de casos de demència diagnosticats. En aquests tretze anys, un 78,9% del total dels casos registrats procedien d’atenció primària. L’Alzheimer és el diagnòstic amb el percentatge de derivació des d’atenció primària més elevat (86,4%).



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

castelló d’empúries

Un robot avaluarà i posarà al dia el nombre d’amarradors d’Empuriabrava

castelló d’empúries
la crònica

Un pilot d’avió a la vall de Llémena

Cases sense gas el 2040

barcelona

El Manhattan mataroní

mataró

Obre a Girona una nova Barnahus per a infants i adolescents que han patit violència sexual

Societat

Els sindicats tornaran a plantar el govern aquest dimarts

Barcelona
societat

König i La Puntual, entre els establiments guardonats en la Nit del Comerç

girona
FIGUERES

Una lletrada denuncia que el bloqueig a la presó li impedeix veure un representat

FIGUERES
SALUT

Reforma del sistema sanitari a partir d’eixos d’hospitals

Barcelona