Salut

Illa justifica l’estat d’alarma a Madrid perquè Ayuso havia decidit “no fer res”

El ministre de Sanitat assegura que “la paciència té un límit” i que el seu govern no es podia quedar de “braços plegats”

Interior desplega 7.000 policies per tancar la capital espanyola

El ministre de Sanitat, la Salvador Illa, ha justificat la decisió del govern espanyol de declarar l’estat d’alarma a la Comunitat de Madrid per la “inacció” del govern de la presidenta Isabel Díaz Ayuso enfront a la situació de la pandèmia de Covid-19 al territori.

“La paciència té un límit”, ha expressat Illa en la roda de premsa posterior al Consell de Ministres d’aquest divendres. I és que el ministre ha acusat l’executiu de Díaz Ayuso de “no fer res” per contenir i revertir la transmissió comunitària de coronavirus que hi ha a Madrid.

En la seva compareixença, Illa ha donat algunes dades sobre la gravetat de la situació a la Comunitat: més de 60 morts els últims dies, unes 3.360 persones hospitalitzades i 498 “lluitant per les seves vides a les unitats de cures intensives (UCI). Segons el ministre, hi ha transmissió comunitària i el sistema sanitari “corre el risc seriós de veure’s desbordat” quan “encara ha d’arribar a l’hivern”.

El titular de Sanitat ha defensat que no es poden estar “de braços plegats” perquè “cal protegir la salut dels madrilenys” i “evitar que la situació es propagui” a altres territoris.

Illa ha subratllat que l’“obligació d’aquest govern és frenar el virus i doblegar la corba de contagis, encara que això suposi sacrificis”. “Confiem en estabilitzar la pandèmia i assentar les bases com estava passant per doblegar la corba”, ha reblat.

Les mateixes mesures

L’estat d’alarma suposa que continuaran vigents les mateixes mesures que ja estaven en marxa fins aquest dijous, quan el Tribunal Superior de Justícia de Madrid (TSJM) les va tombar amb una resolució que contradiu les d’altres tribunals territorials.

De fet, la declaració de l’estat d’alarma busca donar cobertura jurídica a les mesures aprovades al setembre i que el TSJM va rebutjar per limitar drets fonamentals a les portes del pont del 12 d’octubre. “Tot segueix igual, simplement amb una alta cobertura jurídica, però les regles són les mateixes”, ha dit Illa.

Aquestes mesures, avalades ara per una altra forma jurídica, suposen el confinament perimetral dels municipis de més de 100.000 habitants que tinguin una incidència acumulada de més de 500 casos de coronavirus per cada 100.000 habitants.

L’ordre restringeix l’entrada i sortida dels municipis que superin aquests llindars a excepció de casos justificats. Es permet la mobilitat si és per anar a treballar, tornar al domicili habitual, anar a centres sanitaris, per tenir cura de persones dependents o casos de força major.

A més, el text torna a recollir les restriccions que no van ser tombades per la justícia i que implicaven la reducció de l’aforament de comerços i restauració al 50%, l’obligació de tancar bars i restaurants no més tard de les onze de la nit, la limitació de trobades socials a un màxim de sis persones així com la limitació a un terç de l’aforament dels llocs de culte garantint sempre la distància mínima interpersonal d’1,5 metres, o l’aforament màxim als tanatoris de 15 persones a l’aire lliure o 10 en espais tancats, siguin o no convivents.

Les restriccions són d’aplicació als municipis d’Alcobendas, Alcorcón, Fuenlabrada, Getafe, Leganés, Madrid, Móstoles, Parla i Torrejón de Ardoz i tenen una vigència d’almenys 15 dies. Ha caigut de la llista Alcalá de Henares, que segons el ministre ha millorat la seva situació i ja no compleix els criteris per al confinament.

7.000 agents per assegurar el tancament

El titular d’Interior, Fernando Grande-Marlaska, ha anunciat que es desplegaran 7.000 agents de la Policia Nacional espanyola (CNP) i de la Guàrdia Civil per garantir el tancament perimetral de Madrid. El ministre ha afegit que el dispositiu es posarà en marxa de forma “immediata”.

La policia farà controls a diferents punts d’accés i de sortida de la xarxa viària dels municipis afectats per les restriccions de mobilitat, entre els quals la capital de l’Estat espanyol, així com en les principals infraestructures de transport col·lectiu. La policia municipal també participarà en el dispositiu.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Les assignatures pendents

Girona
Societat

“La gent se’m queda mirant fixament”

Badalona
comerç

Més facilitats als xinesos perquè comprin

Barcelona
Vallfogona de ripollès/ Planoles

Porta a porta dels alumnes per fomentar l’estalvi d’aigua

Vallfogona/ Planoles
Olot

La Garrotxa vol aprendre de la mobilitat de Pontevedra

Olot
Administracions

El Suprem obliga el Prat a treure aparcament de la platja

El Prat de Llobregat
societat

Nou pas per a la construcció de l’institut Cal Maiol

barcelona
Bisharo Ali Hussein
Activista dels drets humans feminista

“Els homes volen controlar la sexualitat i el cos de la dona”

Girona

CADERSEM passa a formar part del GRUP E-COORDINA