Salut

La vacuna s’administrarà amb criteris únics a l’Estat

El ministre Illa confia que es faci igual a tot Europa i anuncia un registre específic per fer un seguiment dels pacients vacunats

Creu que avui ja es detecten entre un 70% i un 80% de positius

La vacuna contra la Covid-19 s’administrarà a tot l’Estat seguint els mateixos criteris sanitaris que avui ja indiquen que es prioritzarà el personal sanitari i la població més vulnerable al virus. A quin col·lectiu, com i quan s’administra seran criteris comuns que no decidirà cada govern autonòmic pel seu compte, segons el ministre de Sanitat, Salvador Illa, que és partidari d’una metodologia comuna al si de la UE tenint en compte que la compra de la vacuna ja es farà en un àmbit europeu. Així ho defensava ahir Illa en la seva conferència a la Trobada d’Economia a s’Agaró, que aquest any ha tingut lloc excepcionalment a Barcelona.

La vacunació contra la Covid-19 suposarà la posada en marxa d’un registre específic per poder fer un seguiment i una avaluació de les persones vacunades. El ministre també assegura que la seva logística d’emmagatzematge i distribució es farà en col·laboració entre el govern de l’Estat i els de les comunitats. Illa preveu que en les pròximes setmanes es presenti l’estratègia de vacunació que des del setembre estan elaborant els experts sanitaris i epidemiològics, però també en modelització matemàtica entre altres especialitats. Tenint en compte que la primera o primeres vacunes podrien estar disponibles a principis d’any, segons les previsions del ministeri, Illa es mostra confiat que el maig de l’any vinent ja estigui prou distribuïda entre la població de risc perquè les autoritats puguin decretar una fase menys restrictiva de la vida social i la mobilitat –el ministre va assegurar ahir que aquesta previsió temporal és la que ha portat el govern espanyol a decretar l’actual estat d’alarma per un període inicial de sis mesos.

“Comprarem més vacunes de les que necessitem”, anunciava per deixar clar que el govern estatal pretén disposar d’un coixí suficient en cas de necessitat. De fet, explica que aquesta és una decisió comuna europea i que, si convé, les autoritats de la Unió Europea ja compartiran en el seu moment les dosis excedents amb els països que les necessitin.

El ministre va celebrar en la seva conferència d’ahir l’estratègia comuna europea pel que fa a la vacunació: “Significa que ens vam posar d’acord 27 països per comprar conjuntament les vacunes” en una estratègia que suposa negociar a l’una els contractes d’adquisició, la distribució equitativa per a tots els països, la priorització de la seguretat i l’eficàcia de les vacunes a través de les agències europea i estatals del medicament i, en últim terme, l’adquisició d’una gamma de set vacunes diferents tenint en compte que avui no es pot saber l’eficàcia de les fórmules que investiguen els diversos laboratoris. Per demostrar la seguretat i eficàcia de cada vacuna, Illa recorda que els assajos clínics que s’estan fent abasten de 40.000 a 60.000 pacients. La Comissió Europea ja té avui signats els primers quatre contractes de compra.

En últim terme, Illa també es mostra confiat que la pròxima onada de l’estudi estatal de seroprevalença mostrarà que avui a l’Estat espanyol ja es detecten entre un 70% i un 80% dels casos positius de Covid-19.

LA FRASE

Les actituds anticientífiques no són tolerables perquè menteixen. Qui salvarà vides serà la vacuna
Salvador Illa
ministre de sanitat

“Tolerància zero” amb els antivacuna

El ministre va fer una crida a la “tolerància zero” amb les campanyes existents contra la vacunació perquè preveu que “hi continuarà havent molt soroll” les pròximes setmanes i mesos sobre aquesta qüestió. Illa recorda que la vacunació ha salvat milions de vides en la història de la humanitat i ara també ho farà: “Les actituds anticientífiques no són tolerables perquè menteixen. La vacuna serà la que salvarà vides”. Ahir mateix, l’hospital Germans Trias i Pujol feia una crida ciutadana a participar en els estudis que començarà el centre sobre l’eficàcia de diverses vacunes. L’hospital, junt amb la Fundació Lluita contra la Sida i les Malalties Infeccioses, és un dels centres a l’Estat que participen en els assajos internacionals a milers de persones.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Els autocars turístics, sota terra

Barcelona
La monarquia

Bestiari il·lustrat

GIRONA

Busquen fons de l’Estat per pagar les sentències del personal

girona
La crònica

Els triangles que dibuixaria Maria Antònia Canals

BADALONA

Mig centenar d’usuaris de Can Bofí Vell de Badalona, condemnats a tornar al carrer

BADALONA

Èxit del concert de celebració dels 25 anys de Girona Centre Eix Comercial

girona

La justícia també tomba la superilla de Compte Borrell

Barcelona
salut

Anuncien que el nou hospital de Calella estarà fet el 2030

calella

Èxit de vendes el primer dia de l’Expocasió

fornells de la selva