Salut

La Xina va mentir en els primers dies de la Covid

El nombre real de contagis doblava la xifra oficial i la gestió en les primeres setmanes va ser caòtica

La CNN accedeix a informes del govern de Wuhan

La Xina va mentir al món sobre el coronavirus, va ocultar el seu veritable índex d’infeccions i va gestionar de manera caòtica les primeres setmanes d’expansió de la malaltia per “protegir” la seva imatge, segons revelen uns informes governamentals filtrats a la cadena nord-americana CNN. Segons aquesta filtració de documents procedents del Centre Provincial de Control i Prevenció de Malalties de Hubei de 117 pàgines, la Xina va trigar 23 dies de mitjana a diagnosticar els pacients i els errors en les proves de detecció van implicar que la major part dels afectats va rebre resultats negatius fins al 10 de gener.

A més, la falta de recursos econòmics i materials, així com la burocràcia xinesa, va obstaculitzar el sistema d’alerta primerenca, com indiquen les auditories internes, que també sostenen que es va produir un gran brot a principis de desembre d’ara fa un any a la província de Hubei que no va ser revelat als mitjans. Aquestes dades coincidirien amb el primer pacient conegut que va mostrar símptomes de coronavirus a la capital de Hubei, Wuhan, el primer de desembre de l’any passat.

Document confidencial

L’informe, classificat com a “document intern confidencial”, detalla que les autoritats sanitàries de Hubei, on es va detectar el virus per primer cop, enumeren un total de 5.918 nous casos detectats el 10 de febrer, més del doble de la xifra oficial de casos confirmats aquell dia. Les dades reals dels casos de la pandèmia a la Xina mai no es van acabar de confirmar perquè el sistema per comptabilitzar els malalts va semblar, en el caos de les primeres setmanes de la pandèmia, restar importància a la gravetat del brot, segons es desprèn d’aquests documents filtrats.

El confident que va fer arribar aquests documents a l’emissora de televisió és una persona anònima que assegura que treballa dins eel sistema sanitari xinès i que diu que vol explicar al món una veritat que havia estat censurada pel govern xinès. També va explicar que amb aquest gest volia homenatjar els companys que s’havien pronunciat abans en aquest sentit. Aquesta informació va ser verificada per sis experts independents que van examinar la veracitat del contingut, conclou la CNN.

Tot i que els documents no ofereixen evidències clares sobre un intent deliberat d’ocultar informacions, sí que revelen nombroses inconsistències sobre el que les autoritats deien que passava aleshores i el que es va descobrir posteriorment. Pequín sempre ha desmentit rotundament les acusacions dels Estats Units i d’altres governs occidentals d’ocultar deliberadament informació relacionada amb el virus.

El maig passat, l’ambaixador de la Xina al Regne Unit va assegurar que el seu país era una “víctima” de la pandèmia del coronavirus i va negar les acusacions d’encobriment. Recentment, Pequín ha anat més enllà i ha culpat directament de l’inici de la pandèmia de coronavirus l’Índia, l’Estat espanyol i Itàlia.

LA XIFRA

23
dies
van tardar a diagnosticar els pacients a Wuhan durant les primeres setmanes.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

castelló d’empúries

Un robot avaluarà i posarà al dia el nombre d’amarradors d’Empuriabrava

castelló d’empúries
la crònica

Un pilot d’avió a la vall de Llémena

Cases sense gas el 2040

barcelona

El Manhattan mataroní

mataró

Obre a Girona una nova Barnahus per a infants i adolescents que han patit violència sexual

Societat

Els sindicats tornaran a plantar el govern aquest dimarts

Barcelona
societat

König i La Puntual, entre els establiments guardonats en la Nit del Comerç

girona
FIGUERES

Una lletrada denuncia que el bloqueig a la presó li impedeix veure un representat

FIGUERES
SALUT

Reforma del sistema sanitari a partir d’eixos d’hospitals

Barcelona