Salut

La vacunació rècord antigrip aplana el camí per a la Covid

En un mes i mig s’han posat 1,4 milions de dosis, un 33% més que el 2019

Quatre ultracongeladors del BST esperen la vacuna de Pfizer

Salut lamenta l’increment de mobilitat registrat pel pont

“Catalunya ja està preparada per a la campanya de vacunació de la Covid-19.” Ho va garantir la consellera de Salut, Alba Vergés, en la visita d’ahir a la seu central del Banc de Sang i Teixits (BST) de Catalunya, que actuarà com a punt de recepció i emmagatzematge de les vacunes per combatre el SARS-CoV-2. L’entitat, que ja va dedicar tota una planta a fer proves PCR, ha preparat ara quatre ultracongeladors amb capacitat per mantenir “centenars de milers” de dosis dels compostos de Pfizer per sota de -70º. Amb tot, no totes les vacunes passaran per aquestes instal·lacions: la pressió de la pandèmia farà que una part es derivi a l’administració directa als perfils prioritaris: gent gran que viu en residències i el personal que en té cura, professionals sanitaris i sociosanitaris, persones amb discapacitat severa i els més grans de 80 anys.

La intenció és que, entre el gener i el març, més de 450.000 persones puguin ser protegides amb la vacuna. Salut confia en la fortalesa d’un sistema sanitari que en el darrer mes i mig ha inoculat als catalans 1,4 milions de vacunes contra la grip.

Segons dades de l’Agència de Salut Pública de Catalunya, en la campanya de vacunació d’enguany s’ha notat un increment de vacunació del 33% amb relació a l’any passat. En els primers 32 dies hàbils de la campanya d’enguany es van fer 1.354.222 vacunacions i en el mateix període de l’any passat, només 1.015.136.

Aquest increment de la vacunació, però sobretot les mesures sanitàries i la situació de pandèmia excepcional han contribuït a fer que, de moment, la incidència de la grip sigui mínima.

La subdirectora general de Promoció de la Salut i responsable de vacunació, Carmen Cabezas, defensa la seguretat de les vacunes que arribaran i descarta que el ciutadà pugui escollir quina es vol posar: prevaldrà el criteri mèdic perquè, de moment, totes tenen els mateixos condicionants de seguretat i res indica que alguna s’hagi de dirigir a una població concreta.

La consellera de Salut va recordar que el sistema de salut català administra tres milions de vacunes l’any i que l’inici de la vacunació permetrà anar reduint “de manera progressiva la mortalitat, la gravetat de la malaltia i l’impacte en el sistema sanitari”. Amb tot, cal prendre paciència perquè “encara queden mesos de convivència amb la pandèmia”, va advertir. Justament per això, Vergés lamenta l’augment de la mobilitat registrat abans del pont (dijous les sortides de Barcelona van créixer un 5%) perquè “està clar que no respon a la crida que va fer el govern de no desplaçar-se”.

Resposta a Amnistia

Preguntada sobre les crítiques d’Amnistia Internacional per la gestió a les residències en la primera onada, Vergés va admetre que al març es van prendre decisions “amb el coneixement que hi havia” i que ara la resposta a tots els serveis és diferent. “Aprenem d’aquell coneixement. En podem dir errors, d’allò que no sabíem, però ens hem preparat per a una segona onada molt diferent.”

LA XIFRA

16.044
morts
ha deixat la pandèmia de Covid-19 a Catalunya des que va registrar la primera víctima, el 6 de març.

Sisena pujada consecutiva de la Rt

Tot i que la pressió assistencial al conjunt del país continua la tendència a la baixa (1.524 ingressats totals, 418 crítics), alguns hospitals ja noten un repunt d’ingressos que compensa les altes, de manera que la situació, en comptes de millorar, s’estabilitza. És un símptoma més de l’evolució de la pandèmia en els darrers dies. S’encadenen ja sis jornades consecutives d’augment de la Rt. El 28-N era a 0,76 i, després de dues pujades d’una centèsima, el ritme es va accelerar. Ara ja és a 0,95, així que tot indica que els contagis aviat tornaran a créixer al conjunt del país. De fet, a les regions sanitàries de Girona i l’Alt Pirineu-Aran ja ho fan, perquè la taxa de reproducció és d’1,03. Tot plegat, amb més de 16.044 víctimes mortals.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

castelló d’empúries

Un robot avaluarà i posarà al dia el nombre d’amarradors d’Empuriabrava

castelló d’empúries
la crònica

Un pilot d’avió a la vall de Llémena

Cases sense gas el 2040

barcelona

El Manhattan mataroní

mataró

Obre a Girona una nova Barnahus per a infants i adolescents que han patit violència sexual

Societat

Els sindicats tornaran a plantar el govern aquest dimarts

Barcelona
societat

König i La Puntual, entre els establiments guardonats en la Nit del Comerç

girona
FIGUERES

Una lletrada denuncia que el bloqueig a la presó li impedeix veure un representat

FIGUERES
SALUT

Reforma del sistema sanitari a partir d’eixos d’hospitals

Barcelona