Salut

L’any comença amb repunts i lluita per frenar els contagis i la pressió hospitalària

Algunes Comunitats Autònomes han començat a endurir les restriccions per controlar l’evolució de la malaltia

Espanya ha iniciat el 2021 amb un repunt de contagis en les comunitats que han comunicat les seves dades i, encara que algunes com Catalunya sospesen endurir les mesures per disparar-se la taxa de contagis malgrat tenir la pressió hospitalària controlada, en altres com La Rioja (44%) o Balears (30%) l’embat de la Covid-19 empitjora la situació d’alguns hospitals.

En aquest context, comunitats com Extremadura estrenen l’any amb un enduriment de les mesures, entre elles avançar el toc de queda aquest 1 de gener a les deu de la nit —a més de restriccions en el comerç, l’hostaleria i l’esport— per trobar-se, juntament amb Balears, entre les autonomies que acumulen el nombre més gran de contagis en els últims 14 dies, amb una incidència que supera en ambdues els 500 casos per cada 100.000 habitants.

Les celebracions entorn de Nadal i l’Any Nou fa que les autoritats sanitàries presagiïn que en les pròximes setmanes els contagis podrien disparar-se, després d’albirar els seus primers efectes en la radiografia autonòmica oferta en les últimes setmanes i en la qual el llindar d’incidència acumulada ha anat augmentant progressivament.

Segons dades divulgades fins al 31 de desembre, les majors taxes d’incidència acumulada es localitzen en la Comunitat de Madrid (400) i la Comunitat Valenciana (390), Catalunya (369), Catalunya (359) o Castella-la Manxa (329).

Enmig d’aquest panorama, la Policia va haver d’intervenir en nombroses celebracions del 31 de desembre en les quals s’incomplien les restriccions, la més greu una festa ’rave’ en una nau abandonada de Llinars del Vallès (Barcelona) que es manté activa i en la qual participen almenys 150 persones de diverses nacionalitats, quatre de les quals ja han estat denunciades.

Quant als contagis, Catalunya ha arrencat 2021 amb un empitjorament de les dades epidemiològiques en registrar un augment de la velocitat de contagi (Rt) i del risc de rebrot, una situació ha portat al Govern a dir que es prendran “les decisions que siguin necessàries, per difícils que siguin”, per a frenar aquesta evolució. En total, 3.732 nous casos positius i 35 defuncions en les últimes 24 hores, han marcat l’inici d’any en aquesta comunitat, si bé la pressió hospitalària i a l’UCI ha baixat, amb 36 ingressos menys i sis persones menys en vigilància intensiva.

A La Rioja s’han elevat els actius a 792, enfront dels 682 de la passada jornada —110 més— sense que s’hagin notificat noves defuncions, que ascendeixen a 586 des de l’inici de la pandèmia. La pressió assistencial en l’UCI de centres de referència per a la comunitat com a Hospital Sant Pere de Logronyo se situa en el 44%, mentre que la incidència acumulada en autonomia en els últims 14 dies ascendeix a 300 per 100.000 habitants.

El País Basc segueix la seva tendència a l’alça i en les últimes hores la taxa de positivitat s’ha disparat fins al 6,9%, quan en els dos dies previs estava entorn del 6%. Aquests nous contagis són 18 menys que el dia anterior, encara que el dijous es van realitzar 1.213 proves diagnòstiques menys, en total 7.111 enfront de les 8.324 del dimecres.

Galícia ha comunicat aquest divendres 532 contagis per Covid-19 i un descens de la pressió hospitalària, amb 290 malalts en plantes convencionals, sis menys, i 55 en crítics, xifra que no varia respecte a la de l’anterior recompte. El nombre de casos actius és de 5.777, 96 més, segons el gallec de Salut, i les defuncions se situen en 1.400 després de les set morts notificades fins al 31 de desembre.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Vint anys al servei de les famílies més vulnerables

Badalona
societat

Dignitat a les Vies presenta les seves queixes a Renfe

barcelona
Societat

Només troben llar per a un dels 45 usuaris de l’alberg que han tancat a Badalona

Badalona
Olot

Els sants tornen a la façana de Sant Esteve

Olot
societat

Pressió social per a la pacificació de l’N-2

mataró
política municipal

Banyoles invertirà més de 2 milions d’euros en diferents actuacions

BANYOLES
FIGUERES

Càritas celebra 50 anys a la ciutat

FIGUERES
societat

Catalunya registra el dia més plujós des del setembre de l’any passat

barcelona
medi ambient

Reus intensifica les sancions a qui no llenci bé les escombraries

REUS