Salut

La variant britànica creix i la sud-africana ja ha arribat

Les versions més contagioses del virus obligaran a ser prudents amb les noves restriccions, que se sabran avui

La primera dosi de la vacuna ja ha arribat al 90% dels residents en geriàtrics

El servei de microbiologia de l’hospital Vall d’Hebron va detectar ahir per primer cop a Catalunya un cas de Covid-19 provocat per la variant sud-africana del coronavirus. Es tracta d’una mostra obtinguda de manera aleatòria a Barcelona i correspon a una persona que, segons l’estudi epidemiològic preliminar, no havia tingut cap vinculació amb Sud-àfrica. Això, i el fet que la seqüenciació de mostres encara està força limitada, fa pensar que la penetració d’aquesta variant més contagiosa del SARS-CoV-2 al país es pot donar per feta. En aquest sentit, la variant britànica continua guanyant terreny i es considera ja escampada per tot el principat, per bé que amb diferents intensitats.

El punt amb més incidència és Olot, on ja representa el 30% dels casos, segons les mostres d’aigües residuals de la depuradora, però també n’hi ha força a Girona, Banyoles i Granollers. En general, però, la presència d’aquesta soca és més baixa. A l’àrea metropolitana sud de Barcelona representaria al voltant del 12% dels casos, mentre que a la de Lleida no superaria el 5%. En tot cas, la previsió és que esdevingui majoritària en qüestió de poc temps. Caldrà veure, però, com interactuarà la variant britànica amb la sud-africana. A Anglaterra, on la primera representava gairebé el 100% dels casos, la segona està entrant amb força. Experts com el cap del servei de microbiologia de Vall d’Hebron, Tomàs Pumarola, i el catedràtic de microbiologia de la Universitat de Barcelona Albert Bosch sostenen que hi ha diferents factors que poden incidir en el comportament d’una i altra, com ara l’efecte de les diferents vacunes. D’aquí que el pronòstic sigui incert.

En tot cas, el que sí que és clar és que totes dues modificacions del virus l’han fet més contagiós, però no més letal. Això significarà que hi haurà més contagis, més malalts i més pacients greus. És a dir, més pressió per a un sistema de salut ja excessivament estressat. D’aquí que puguin caldre més mesures en un futur pròxim. De moment, però, el Procicat anunciarà avui “petites obertures” sobre les restriccions actuals, segons el secretari de salut pública, Josep Maria Argimon.

En paral·lel, el procés de vacunació continua. El 90% dels ancians ingressats en residències ja han estat vacunats (el 61% amb la segona dosi) i això ha provocat que les infeccions actives en aquest entorn hagin passat dels 1.280 casos fa deu dies als 576 actuals; és a dir, un 1,1% dels residents.

LA FRASE

Els casos estan baixant a un ritme lent, un 2%, però els pròxims dies el ritme creixerà, potser fins a arribar al 7%
Josep Maria Argimon
secretari de salut pública


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Els autocars turístics, sota terra

Barcelona
La monarquia

Bestiari il·lustrat

GIRONA

Busquen fons de l’Estat per pagar les sentències del personal

girona
La crònica

Els triangles que dibuixaria Maria Antònia Canals

BADALONA

Mig centenar d’usuaris de Can Bofí Vell de Badalona, condemnats a tornar al carrer

BADALONA

Èxit del concert de celebració dels 25 anys de Girona Centre Eix Comercial

girona

La justícia també tomba la superilla de Compte Borrell

Barcelona
salut

Anuncien que el nou hospital de Calella estarà fet el 2030

calella

Èxit de vendes el primer dia de l’Expocasió

fornells de la selva