Salut

Europa manté restriccions per l’alça del nombre de contagis

Alemanya reconeix que “s’està arribant als límits del que és justificable”

Itàlia continuarà impedint l’exportació de vacunes fora de la UE si es mantenen els retards “inacceptables”

Els governs de bona part dels estats europeus miren amb recel l’evolució de la pandèmia a causa del repunt del nombre de contagis que estan experimentant diversos estats i que atribueixen a les noves variants del virus, juntament amb el retard en el subministrament de vacunes compromeses per les farmacèutiques. En vista del panorama, opten per mantenir la majoria de les restriccions a la mobilitat i a la vida social. Per contra, a l’Estat espanyol, Xipre i Grècia, amb economies fortament lligades al turisme, creix el debat i les pressions del sector a mesura que s’acosten les vacances de Setmana Santa. Els estats del sud europeu són els grans defensors del passaport de vacunació per encarrilar les d’estiu, i la CE s’ha compromès a presentar-ne una proposta el 17 de març.

El govern alemany va informar ahir que la tendència a la baixa dels contagis s’ha trencat i que la variant britànica segurament serà la dominant aviat, cosa que “farà més difícil mantenir el virus sota control”. El ministre de Sanitat reconeix que es tracta de trobar “l’equilibri adequat” entre “el desig de tots de tenir més normalitat i la necessitat de protegir-nos”, però “s’està arribant als límits del que és justificable” en el segon aspecte. Considera que és aviat encara per saber si hi podrà haver turisme per Setmana Santa i de fet les restriccions actuals es mantenen fins al 28 de març. França autoritza els viatges a la resta de la UE, però obliga a presentar un test PCR negatiu en tornar, i alhora demana “no sortir en la mesura del possible” i evitar també els desplaçaments interns. El coronavirus va a l’alça a Itàlia i ja hi ha noves restriccions. Aquest dilluns, tres de cada quatre alumnes hauran de seguir les classes per internet. Setmana Santa, sí, però amb la prohibició de moure’s entre regions.

La falta de vacunes és un llast que sacseja tot el continent. El ministre d’Afers Estrangers italià va anunciar ahir: “Si hi continua havent retards en el subministrament de vacunes per part de les farmacèutiques, és just que els països de la UE bloquegin l’exportació a països no vulnerables.” El vicepresident de la CE va justificar el bloqueig dijous de 250.000 vacunes produïdes a Itàlia d’AstraZeneca que s’havien d’exportar a Austràlia al·ludint al “lliurament sistemàtic de dosis insuficients per part de la farmacèutica, que no compleix el contracte signat amb la UE”.

LA FRASE

No és una acció hostil... Solidaritat màxima amb els països en via de desenvolupament
Luigi Di Maio
MINISTRE afers estrangers ITALIÀ

La UE s’oposa a aixecar les patents com vol l’OMS

El director general de l’Organització Mundial de la Salut (OMS), Tedros Adhanom, reclama accions a escala mundial per augmentar la producció de vacunes contra la Covid-19, entre les quals, acords amb les farmacèutiques per a la transferència de la tecnologia o fins i tot l’aixecament de les patents. En un article al diari britànic The Guardian, el director general de l’OMS ha demanat “estar a l’altura del repte” per garantir l’accés universal als vaccins i ha reclamat als governs “intervenir”, perquè “l’augment de la producció no tindrà lloc per si mateix”. En el marc de l’Organització Mundial del Comerç s’està debatent una iniciativa de Sud-àfrica i l’Índia per aixecar les patents, però els països rics, entre els quals els de la UE, s’hi oposen.

Tedros Adhanom dona suport a la iniciativa de Sud-àfrica i l’Índia perquè cal “retirar tots els obstacles” per garantir l’accés a la vacuna arreu del món. “La flexibilitat en les normes de comerç existeix per a emergències i clarament per a una pandèmia”, indica, i reclama que es produeixin vaccins de manera “sostenible” i barata a tot el planeta. “Hi ha coses que el sector privat fa molt bé i n’hi ha d’altres en què els governs han d’intervenir”, hi afegeix.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

castelló d’empúries

Un robot avaluarà i posarà al dia el nombre d’amarradors d’Empuriabrava

castelló d’empúries
la crònica

Un pilot d’avió a la vall de Llémena

Cases sense gas el 2040

barcelona

El Manhattan mataroní

mataró

Obre a Girona una nova Barnahus per a infants i adolescents que han patit violència sexual

Societat

Els sindicats tornaran a plantar el govern aquest dimarts

Barcelona
societat

König i La Puntual, entre els establiments guardonats en la Nit del Comerç

girona
FIGUERES

Una lletrada denuncia que el bloqueig a la presó li impedeix veure un representat

FIGUERES
SALUT

Reforma del sistema sanitari a partir d’eixos d’hospitals

Barcelona